pečuj doma

Co jíst, aby se covid na nás, pokud možno, nedostal

22.10.2020

 

Stravovací návyky jsou jak železná košile. Dědí se z generace na generaci, a zatímco ženy přijímají změny jídelníčku dosti rády, u mužů je změna stravování velmi těžká. V dnešní složité době je potřeba si především zvýšit svoji vlastní imunitu Přinášíme článek MUDr. Danuše Spohrové, který je psaný pro nové číslo novin Pečujeme doma:

Imunita souvisí se zdravým žaludkem a zdravým střevem. Ty zajišťují, aby se živiny dostaly do celého těla. A k tomu jsou potřeba zdravé cévy, které ty živiny transportují. vysoký cholesterol, ateroskleróza a obezita tomuto procesu nesvědčí.

Takže přináším pár osvědčených a taky nastudovaných postupů, jak si imunitu udržet a zvýšit. A abych nezapomněla, kromě stravy je potřeba pohyb. Denně ráno rozcvičit krční páteř, vyklepat nohy, rozproudit krev v celém těle, nezabere víc než 15 minut a není to NIČÍM – tedy žádným lékem nahraditelné.

Chceme-li mít čisté cévy, hned po ránu si dáme 3 lžíce panenského olivového oleje. Obsahuje množství nenasycených mastných kyselin, dokáže změnit v organizmu LDL a HDL a tím snížit riziko kardiovaskulárních chorob, a to velmi razantně. Kromě toho taky chrání před rakovinou tlustého střeva.  Recept je z amerických výzkumných laboratoří, vyzkoušený mými známými. Jeden pomocí tohoto receptu byl ušetřen operace cév na srdci. Pozor, tuto metodu ale nemohou dělat pacienti s onemocněním žlučníku a jater. Možná taky začněte pozvolna, od 1 kávové lžíce, bude jistota, že předejdete žlučníkovému záchvatu.

Ananas dovezl do Evropy už Kolumbus. Obsahuje enzym bromelin, který štěpí proteiny, ale hlavně má protizánětlivé účinky. Pomáhá například při chronickém zánětu dutin. Zabraňuje také shlukování krevních destiček a tím působí proti infarktům a cévním mozkovým příhodám. Dále dle výzkumů brání nádorovým buňkám v růstu, zmírňuje pooperační otoky. Má hojivé účinky u revmatoidní artritidy. Podotýkám, čerstvý ananas. Ne plechovka plná cukru. Praktická rada na porcování: podélně rozřízněte na čtvrtky, pak vyřízněte dužinu těsně pod slupkou.

Papája, která se hojně pěstuje v Jihovýchodní Asii je místními považována za vůbec nejlepší poživatinu, co tam roste. A že toho tam roste. Obsahuje enzym papain, který štěpí proteiny. Používá se proto ke změkčení masa. Obsahuje obrovské množství vitaminu C, vitamínu A, draslík, kyselinu listovou a vlákninu. Karotenoidy v ní obsažené snižují výskyt rakoviny plic, tlustého střeva, tlumí záněty v celém těle i ty revmatické. Působí velmi úspěšně proti lidskému papilomaviru, který u žen může způsobit rakovinu děložního čípku. Já osobně z papáji dělám ovocný salát spolu s pomeranči, mandarinkou, jablkem, mangem. Zaliju šťávou z grapu. Vydrží v lednici 3-4 dny. Chutná báječně.

Batáty-chudáčci batáty se často povalují v regálu až do úplného ztvrdnutí. A přitom jsou tak hodnotné. Jsou obrovským zdrojem vitamínu A, beta karotenu, vitamínů C, B, draslíku, manganu a vlákniny. Červená odrůda je zdrojem fotochemikálií, které úspěšně bojují s kardiovaskulárními chorobami, rakovinou prsu, prostaty. Antioxydanty v batátech chrání tělo před řadou degenerativních onemocnění. Jako jedny z mála zlepšují činnost Langeransových buněk pankreatu, čímž umí snížit rezistenci organizmu na vlastní inzulin, což je příčina některých druhů cukrovky. Batáty taky zlepšují paměť prostřednictvím antokyanů. Mají jedinečné protirakovinné účinky u rakoviny prsu a kolorektálního karcinomu, rakoviny žlučníku a ledvin.  Můžou se uvařit ve vodě oloupané, nebo nakrájet na plátky a upéct na pomaštěném plechu jako příkrm. Používají se taky do pudinků, koláčů, nebo pomazánek.

Brokolice se v Malé Asii pěstuje již 2 000 let, u nás se objevila teprve koncem devadesátých let 20 století. Je vynikajícím zdrojem betakarotenu, vitamínů C a A, vápníku, chromu a kyseliny listové. Šťáva z brokolice působí hojivě u nemocných s opary. A víte, že „zima“ se často vrací při sebemenším nachlazení. Je totiž způsobena virem, který z organizmu stěží odstraňujeme. Brokolice pomáhá proti rozmnožování herpesvirů přímo v lidských buňkách. Zkrátka, umí to proti virům. Stejné látky se vyskytují také v růžičkové kapustě. A budu se opakovat, ale snižuje hladinu LDL „zlého“ cholesterolu, a tak pomáhá zachovat zdravé srdce. Na pokusech u zvířat zastavuje růst rakovinných buněk prsu a prostaty. U lidí s chronickým žaludečním vředem pomáhá proti recidivám.

A nakonec něco z domoviny. Drobné lesní plody: maliny, jahody, ostružiny, borůvky mají asi desetinásobné množství vitamínu C i železa, ale také přírodních flavonoidů než ty obrovské, prodávané v obchodech. Škoda, že je obcházíme na svých toulkám přírodou, protože se k nim musíme sehnout.

Takže není to přímo rada, co jíst proti coronaviru, ale jsou to rady, co jíst, aby se pokud možno na nás coronavirus nedostal. Stálé zdraví přeje                                                                                                                                                                                                                          MUDr. Danuše Spohrová, CSc.

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.