pečuj doma

Na hřbitov s rouškou a kde pořídit výzdobu?

30.10.2020

K návštěvě hřbitova využijte nejbližší dny, aby se předpokládaný proud lidí co nejvíce rozmělnil a riziko nákazy koronavirem bylo co nejnižší, doporučila veřejnosti Správa pražských hřbitovů v souvislosti se svátkem Památky zesnulých neboli Dušiček. Ten připadá na pondělí 2. listopadu. Apel však lze obecně vztáhnout na celé území republiky.

K výzvě se připojila i pražská městská policie. „Žádáme veřejnost, aby zvážila návštěvu hřbitovů s ohledem na platná mimořádná opatření včetně omezení pohybu osob. Ty, kdo na hřbitovy vyrazí, prosíme, aby maximálně dodržovali všechna opatření a tím pomohli chránit nejen sebe, ale i ostatní,“ řekla serveru Lidovky.cz Irena Seifertová, mluvčí Městské policie Praha. „Na areály hřbitovů se vztahuje pravidlo o nošení roušek na veřejně přístupných místech v zastavěném území obce. Lidé by je měli na hřbitovech nosit, jsou-li tam ostatní lidé, pohybovat se ve skupině maximálně po dvou, nejde-li o členy jedné domácnosti, a udržovat vzdálenost od ostatních alespoň dva metry,“ uvedl Martin Novotný z ministerstva zdravotnictví.

Na to, zda se veřejnost chová v místě posledního odpočinku spořádaně a ctí stanovené restrikce, budou dohlížet i městští strážníci. Případné porušení pravidel může dle Seifertové vyústit v domluvu, oznámení správnímu orgánu nebo skončit pokutou. Její výše může být až deset tisíc korun.

Kupříkladu pro brněnskou městskou policii jsou hřbitovy aktuálně priorita. Mají za úkol předcházet krádežím, radit návštěvníkům a usměrňovat dopravu. Zvýšený počet strážníků a policistů na hřbitovech nasadí v Ostravě, kromě kontroly dodržování koronavirových opatření se zaměří i na prevenci krádeží, a to včetně vloupání do vozidel parkujících v okolí.

Praha nechystá žádná nadstandardní opatření. „Denně nasazujeme do přímého výkonu služby maximální počet strážníků tak, abychom zajistili všechny činnosti. Kontrolu hřbitovů a okolí budou tedy strážníci provádět v rámci běžného výkonu služby u vybraných hřbitovů,“ uvedla Seifertová. V Praze je přibližně sedmdesát pohřebišť.

Věnec jen z květinářství

Pandemie ovlivnila prodeje dušičkového zboží. Zatímco květinářství evidují minimální zájem zákazníků, některé potravinářské řetězce sledují vyšší poptávku, kterou přičítají zavřeným marketům. Hlavní nápor prodejů svíček, lamp, věnců a dalších dekorací na hroby obchodníci teprve čekají v těchto dnech. Pořídit je ve stánku poblíž hřbitovů však bude letos trochu problém, jedno z vládních opatření proti šíření koronaviru zakazuje trhovcům prodávat cokoliv kromě tuzemských potravin, tedy i výzdobu na hroby.

Lze ji pořídit pouze v květinářstvích, jež zatím zůstala otevřená s tím, že najednou se v nich mohou pohybovat pouze dva zákazníci, ostatní musejí čekat ve frontě venku.

Pravidla pro pohyb lidí na hřbitovech během koronakrize

Na hřbitovech platí během pandemie tatáž pravidla jako pro „veřejně přístupná místa v zastavěném území obce“ – tedy lze se pohybovat ve skupině o nejvýše dvou lidech, nejde-li o členy jedné domácnosti, od cizích je nutné mít alespoň dvoumetrový distanc, a není-li to možné, nasadit si roušku.
Výzdobu na hroby je možné pořídit v kamenných květinářstvích s tím, že uvnitř obchodu najednou smí být nejvýše dva zákazníci. Na stánkaře se spolehnout nelze, neboť prodávat venku věnce, svíčky a další ozdoby je zakázáno.
Hřbitovy mají různou otevírací dobu, lze si ji zjistit na internetu.
Správci hřbitovů doporučují návštěvy rozložit do více dnů a vyhnout se tak riziku nahloučení.
Zdroj: Lidovky:
 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.