pečuj doma

Flegr: Situace je horší, než uvádějí naši odborníci

16.10.2020

Evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr zveřejnil novou předpověď, která počítá za týden s 6 tisíci hospitalizovanými a na konci října až s 10 tisíci. Flegr vidí naši situaci ještě o dost horší, než ji vidí ministr Prymula a statistik Dušek. Jejich optimismus nesdílí a navrhuje zaškolit v péči o pacienty i veterináře.

„Z grafů vyplývá, že když dnes máme asi tři tisíce hospitalizovaných, tak už 24. 10. jich budeme mít šest tisíc - s tím už teď nic neuděláme, ti lidé jsou již dnes nakažení. A jestli se opatření nezačnou skutečně vymáhat nebo nezaberou, tak 31. 10. oslavíme deset tisíc pacientů v nemocnicích,“ předpovídá evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky L. Dušek na dopolední tiskové konferenci řekl, že ministerstvo doufá, že zaberou koronavirová opatření a nedojde k nejhorším scénářům.

„I při relativně optimistickém scénáři můžeme na konci října očekávat, že na lůžku bude v daném dni ležet až pět tisíc pacientů, možná i více,“ uvedl Dušek. Intenzivní péči pak bude podle jeho odhadu potřebovat až tisíc pacientů.

„To není reálný odhad,“ reagoval pro iDNES.cz Flegr. „Těch šest tisíc hospitalizovaných 24. října bude stoprocentně, ti lidé jsou nakažení už teď. Deset tisíc je odhad, pokud by se nevynucovala opatření. Já doufám, že se to trochu zalomí, ale méně než osm tisíc hospitalizovaných, přesněji řečeno osm tisíc, kteří by měli být hospitalizovaní, to 31. října nebude,“ předpokládá Flegr.

Podle něj není realistický ani Duškův odhad pacientů s těžkým průběhem, kteří budou potřebovat intenzivní péči. „Na jednotku intenzivní péče se ti pacienti nedostanou okamžitě, tam je zpoždění 15 až 20 dnů. Ti, co budou ležet 24. října na JIPkách, už teď leží v nemocnici,“ varoval.

Povolat veterináře a lékaře z Vietnamu

Podíl nakažených zdravotníků navrhuje Flegr řešit lékaři z asijských zemí: Tchaj-wanu, Jižní Koreje nebo Vietnamu. Požádat je o pomoc. Němečtí lékaři podle něj mají svých starostí dost. A navrhuje zaškolit v péči o lidské pacienty veterináře. Na obsluhu nemocničních přístrojů pak povolat studenty z ČVUT.

„Jakmile začnou umírat desítky, v maximech možná i stovky lidí denně, tak se na mnohé předpisy tolik koukat nebude a každá ruka bude dobrá,“ řekl Flegr.

Skutečný počet denně nakažených je podle Flegra minimálně dvojnásobný oproti tomu, kolik se prokáže testy. Poslední dva dny bylo pozitivně testováno přes devět tisíc lidí. „Minimálně to je dvacet tisíc lidí, to se dá snadno spočítat z počtu hospitalizovaných. Původně to bylo 7 procent z počtu pozitivně testovaných, dnes je to asi 13 procent,“ vysvětlil Flegr.

Asi jim někdo svázal ruce

Ministr kultury Lubomír Zaorálek ve čtvrtek v Rozstřelu zalitoval, že pozice do Ústředního krizového štábu doporučila stomatologa Romana Šmuclera a ne třeba právě Flegra. 

„Sledoval jsem velmi poctivě vystoupení pana Flegra a velmi mě znepokojovala. Ale pan Flegr nebyl součástí epidemiologického týmu,“ řekl Zaorálek. „Nevím, proč doporučovali zrovna Šmuclera a někdo nedoporučil Flegra.“

Flegr ale na dotaz iDNES.cz řekl, že by nabídku na účast v epidemiologickém týmu krizového štábu pravděpodobně odmítl. „Tehdy jsem věřil, že jsou mnohem povolanější odborníci a instituce, já jsem evoluční biolog. Pro mě byl velký šok, že ti, co měli konat, nekonali,“ odpověděl.

„Ten graf, co jsem dnes zveřejnil, si může spočítat každý. Ti odborníci musí vědět, že to tak dopadne. Situace je mnohem horší, než na co se připravují. Pokud odborníci nekonají, tak jim asi někdo svázal ruce. Pakliže já bych byl v tom krizovém štábu, tak bych se asi taky nesměl chovat jinak,“ domnívá se Flegr.

Ti naši zlatí hodní policisté!

Jen tak mimochodem – čtvrtina pacientů skončí na jednotce intenzivní péče a více než polovina z nich na ní do pár dnů zemře. V televizi se včera policisté chlubili, že porušování opatření zatím řeší domluvou. Ti jsou ale moudří a hodní, co? končí svůj příspěvek Flegr.

Zdroj: idnes, facebook, red

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

ZPRÁVY: Babiš převzal Potůčkův návrh na veřejnoprávní pilíř!

25.4.2024 Alena Schillerová a Karel Havlíček v podstatě odsouhlasili za ANO na schůzce u prezidenta důchodovou reformu, jak ji dělá vláda Petra Fialy. Andrej Babiš je však přinutil souhlas odvolat a následně přichází s novým řešením, které ovšem není nové. Nedávno jsme psali, že právě toto navrhuje dlouholetý expert na tuto problematiku Martin Potůček z FSV UK. více...

NAŠE SALLY: Nevlastní matka překračuje dávkování léků

24.4.2024 Milá Sally, moje nevlastní matka má diagnostikovanou demenci, je jí 92 let, bydlí sama a kromě ztráty krátkodobé paměti a občasných halucinací je na svůj věk čilá. Problém je v podávání léků, není schopna zajistit si správné dávkování. Má léky preventivní na anginu pectoris a léky na demenci. Poslední měsíc sní víc léků, než má. více...

ZPRÁVY: Významná konference "Stáří spojuje" bude začátkem června

23.4.2024 Již tradiční mezinárodní konference Stáří spojuje 2024 se koná od 3. do 4. června 2024 v Praze. Hlavními tématy konference letos budou: mezigenerační vztahy, umění stárnout, ageismus, postavení seniorů ve společnosti, týrání a zanedbávání seniorů a další. Pozvání přijala řada významných českých i zahraničních expertů. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.