pečuj doma

Glosa: Jak zpochybnit Flegra a jeho předpověď

19.10.2020

Vzpomínáte ještě, že ano? Srpen 2020. Máme jen něco přes stovku nakažených denně. Všichni užívají rozvolnění. Pohoda. Zmasírovaná masa odhodila roušky. Koupeme se na Krétě a v Chorvatsku. Pan Petříček pracuje jako manažer rekreace. Ve volných chvílích mu vypomáhá pan Babiš. Opozice je rovněž konečně spokojena, nebo aspoň tak působí. 

A do toho přichází evoluční biolog Jaroslav Flegr a volá: Lidi, okamžitě se vzpamatujte, čeká nás pohroma, v září budeme mít 4 tisíce nakažených denně a v říjnu nejmíň 10 tisíc. Ovšem pan Babiš žádné velké restrikce nechce, dokonce ani roušky, jeho marketéři mu řekli, že není po nich v české společnosti poptávka. Pan Fiala také ne, nechápe jejich smysl, když na semaforu ministerstva zdravotnictví svítí bílá… A když o tom přemýšlíme, kdo je tehdy vlastně chtěl? Pan prezident? Vládní epidemiologové nebo hygienici? Nezdálo se…

A tak na Flegra okamžitě nastoupili. Viděli jsme klasiku. Napřed bylo třeba naznačit, že ten zrzavý chlapík není psychicky v pořádku.

Na scénu vstupuje šéf nemocnice v Motolu Miloslav Ludvík a do médií prohlašuje: Domnívám se, že ten člověk, jak to říct slušně, no… Obecně vzato bych jeho vývody vážně nebral. Stačí se na něho podívat a dojde vám, že ten člověk je… no, jak to slušně říct, zvláštní.

Ano, je třeba Flegra zpochybnit. Naznačit, že by mohlo jít tak trochu o blázna. Moc to ale nevychází, zvou si ho i na Aktuálně, do Českého rozhlasu, na Primu… Nevadí, nic se neděje, máme v záloze další. Zkusíme na něj nasadit Románka Šmuclerů. Půjde s ním do večerní debaty.  

Začíná tedy duel Flegr – Šmucler. Oba muži jsou na obrazovce. Flegr je vyzván, aby úvodem zopakoval smutnou předpověď, on to učiní a – Šmucler na to oznamuje, že odmítá v tomto duchu diskutovat. Že se nemíní účastnit takovéto televizní show. Vyjímá si sluchátko z ucha a mizí z obrazovky. Vzápětí dovysvětlí, že jemu jde o lidi a nebude se podílet na strašení nebohých penzistů, aby je z toho ještě trefil šlak. Takovou diskusi prostě lékař připustit nemůže, praví zásadově.

Flegr vše vyloží a z ohlasů je zřejmé, že chování Šmuclera nenašlo u diváků nějaké zvláštní zastání… V dalších dnech pak Flegr vchází více ve známost, protože jeho předpovědi prostě vycházejí.  

A co teď? Nevadí. Nevadí! Pěkně dál klidně opakujeme, že je to lhář a držíme v oběhu, že jeho předpovědi nevycházejí. A že se spletl jenom o pár dní v dlouhodobé předpovědi? Ale spletl, ne? Tak se toho držme. Tady nastupuje anesteziolog Martin Balík a říká, že Flegr pracuje se špatnými daty, že jenom straší lidi, protože vrchol epidemie už máme za sebou. A po Balíkovi nastupují na internetu celé čety, které tvrdí, že Flegr je dezinformátor a promptně jej zařazují po bok ruských trollů. 

No nic, nechme toho už… Nebudu to líčit detailně, nakonec nešlo přece o nic neobvyklého. To je školácký případ, tomu se říká, tuším, mediální výchova a učí se ji každý řádný student žurnalistiky. Ale samozřejmě, když je to děláno šikovně, ale opravdu šikovně, tak normální občan té pravdě, kterou vyslovil Flegr v srpnu, uvěří až někdy začátkem listopadu, až bude převážen na lůžko do Německa anebo připojován na plicní ventilátor, a to už mu bude, předpokládám, všechno dost jedno. I to, jestli Flegr v srpnu pravdu měl nebo ne.

(ah)   

 

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.