pečuj doma

Glosa: Jak zpochybnit Flegra a jeho předpověď

19.10.2020

Vzpomínáte ještě, že ano? Srpen 2020. Máme jen něco přes stovku nakažených denně. Všichni užívají rozvolnění. Pohoda. Zmasírovaná masa odhodila roušky. Koupeme se na Krétě a v Chorvatsku. Pan Petříček pracuje jako manažer rekreace. Ve volných chvílích mu vypomáhá pan Babiš. Opozice je rovněž konečně spokojena, nebo aspoň tak působí. 

A do toho přichází evoluční biolog Jaroslav Flegr a volá: Lidi, okamžitě se vzpamatujte, čeká nás pohroma, v září budeme mít 4 tisíce nakažených denně a v říjnu nejmíň 10 tisíc. Ovšem pan Babiš žádné velké restrikce nechce, dokonce ani roušky, jeho marketéři mu řekli, že není po nich v české společnosti poptávka. Pan Fiala také ne, nechápe jejich smysl, když na semaforu ministerstva zdravotnictví svítí bílá… A když o tom přemýšlíme, kdo je tehdy vlastně chtěl? Pan prezident? Vládní epidemiologové nebo hygienici? Nezdálo se…

A tak na Flegra okamžitě nastoupili. Viděli jsme klasiku. Napřed bylo třeba naznačit, že ten zrzavý chlapík není psychicky v pořádku.

Na scénu vstupuje šéf nemocnice v Motolu Miloslav Ludvík a do médií prohlašuje: Domnívám se, že ten člověk, jak to říct slušně, no… Obecně vzato bych jeho vývody vážně nebral. Stačí se na něho podívat a dojde vám, že ten člověk je… no, jak to slušně říct, zvláštní.

Ano, je třeba Flegra zpochybnit. Naznačit, že by mohlo jít tak trochu o blázna. Moc to ale nevychází, zvou si ho i na Aktuálně, do Českého rozhlasu, na Primu… Nevadí, nic se neděje, máme v záloze další. Zkusíme na něj nasadit Románka Šmuclerů. Půjde s ním do večerní debaty.  

Začíná tedy duel Flegr – Šmucler. Oba muži jsou na obrazovce. Flegr je vyzván, aby úvodem zopakoval smutnou předpověď, on to učiní a – Šmucler na to oznamuje, že odmítá v tomto duchu diskutovat. Že se nemíní účastnit takovéto televizní show. Vyjímá si sluchátko z ucha a mizí z obrazovky. Vzápětí dovysvětlí, že jemu jde o lidi a nebude se podílet na strašení nebohých penzistů, aby je z toho ještě trefil šlak. Takovou diskusi prostě lékař připustit nemůže, praví zásadově.

Flegr vše vyloží a z ohlasů je zřejmé, že chování Šmuclera nenašlo u diváků nějaké zvláštní zastání… V dalších dnech pak Flegr vchází více ve známost, protože jeho předpovědi prostě vycházejí.  

A co teď? Nevadí. Nevadí! Pěkně dál klidně opakujeme, že je to lhář a držíme v oběhu, že jeho předpovědi nevycházejí. A že se spletl jenom o pár dní v dlouhodobé předpovědi? Ale spletl, ne? Tak se toho držme. Tady nastupuje anesteziolog Martin Balík a říká, že Flegr pracuje se špatnými daty, že jenom straší lidi, protože vrchol epidemie už máme za sebou. A po Balíkovi nastupují na internetu celé čety, které tvrdí, že Flegr je dezinformátor a promptně jej zařazují po bok ruských trollů. 

No nic, nechme toho už… Nebudu to líčit detailně, nakonec nešlo přece o nic neobvyklého. To je školácký případ, tomu se říká, tuším, mediální výchova a učí se ji každý řádný student žurnalistiky. Ale samozřejmě, když je to děláno šikovně, ale opravdu šikovně, tak normální občan té pravdě, kterou vyslovil Flegr v srpnu, uvěří až někdy začátkem listopadu, až bude převážen na lůžko do Německa anebo připojován na plicní ventilátor, a to už mu bude, předpokládám, všechno dost jedno. I to, jestli Flegr v srpnu pravdu měl nebo ne.

(ah)   

 

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

ZPRÁVY: Významná konference "Stáří spojuje" bude začátkem června

23.4.2024 Již tradiční mezinárodní konference Stáří spojuje 2024 se koná od 3. do 4. června 2024 v Praze. Hlavními tématy konference letos budou: mezigenerační vztahy, umění stárnout, ageismus, postavení seniorů ve společnosti, týrání a zanedbávání seniorů a další. Pozvání přijala řada významných českých i zahraničních expertů. více...

INFO: Zdravotně postižení budou od dubna 2025 patřit pod ČSSZ

22.4.2024 MPSV připravilo návrh zákona, jehož cílem je systémové sjednocení všech sociálních dávek podmíněných dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem pod hlavičku České správy sociálního zabezpečení. Namísto Úřadu práce ČR by tak nově o příspěvku na péči a dávkách pro osoby se zdravotním postižením rozhodovaly územní správy sociálního zabezpečení. více...

PTÁTE SE: Znovuposouzení příspěvku na péči v 18 letech u celiaka

21.4.2024 Dceři v listopadu 2023 skončil posudek (3. v pořadí) na příspěvek na péči v 1. stupni, dg. celiakie, skolióza (celotrupový korzet). Uznáno pokaždé d) stravování, e) oblékání, h) péče o zdraví. (Rozporovali jsme osobní aktivity, ale nedosáhli). Před dvě dny jsem byla na základě Vyrozumění z úřadu práce nahlédnout do spisu. Posudkový lékař popsal více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.