pečuj doma

Pokud vznikne paralelní ministerstvo, Blatný rezignuje

7.3.2021

Pokud by se plánovaná paralelní skupina s epidemiologem Petrem Smejkalem měla stát paralelním ministerstvem zdravotnictví při Úřadu vlády, nynější ministr Jan Blatný by rezignoval. „Kdyby ministr neměl vliv na to, jak se bude vyvíjet zdravotní politika v této zemi, rezignoval bych,“ uvedl České televizi.

„Paralelní struktura není způsob, který jsem schopný akceptovat,“ řekl s tím, že je ochoten udělat všechno, co je v jeho silách, ale místa ministra zdravotnictví by se nedržel za každou cenu. „Ve chvíli, kdyby tady vznikal druhý ministr zdravotnictví, tak beze mě,“ dodal.

Vyjádřil se tímto k návrhu hlavního epidemiologa Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a člena Rady vlády pro zdravotní rizika Petra Smejkala, který mu nabídl tým odborníků. Ten by měl po vzoru německého Institutu Roberta Kocha pomáhat vládě v boji proti epidemii.

Sám Smejkal zatím ještě nechtěl tým, jeho složení ani jeho případné pravomoci představovat. „Všechno bude známo do půlky příštího týdne,“ uvedl jen. Podle informací MF DNES v tuto chvíli se řeší, zda nový tým bude spadat pod ministerstvo zdravotnictví, nebo zůstane při Radě vlády pro zdravotní rizika, jejíž se Smejkal stal v únoru členem.

Blatný uvedl, že věří, že paralelní ministerstvo zdravotnictví nevznikne a skupina bude spíše poskytovat nezávislá odborná stanoviska. Ministr si myslí, že má smysl, aby byl někdo, kdo dá dohromady i ryze akademické informace. Bude však muset akceptovat, že tento názor může být přijat jen částečně. 

„Když jsem se stal ministrem, přestal jsem být jen akademik. Kdybych byl ve své ordinaci nebo přednášel na své fakultě, mohl bych mít jiné postoje a názory, než mám jako ministr zdravotnictví. Ne v principu, ale v konkrétních věcech. Takto musím zohledňovat mnohem víc věcí,“ vysvětlil.

Do Smejkalova poradního týmu by podle informací MF DNES měl patřit například imunolog Zdeněk Hel, expert na modelování globálních rizik Jan Kulveit, sociolog Daniel Prokop či odbornice na demografii Dagmar Dzúrová nebo matematik René Levínský.

Zdroj: idnes

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Když hvězdy přednáší - červen, Mahenova knihovna, Brno

26.4.2024 Jsou kurzy a kurzy. Co si budeme povídat – některé jsou fádní, nezáživné. Ale některé jsou kreativní, poutavé. A když na nich přednáší skutečné osobnosti, jako je osobnost neziskovek JMK 2021 Leona Zemanová nebo Radka Pešlová, kterou provází renomé výjimečně právničky. Anebo zářivá Martina Holcová, kterou znají i v dalekém Finsku… více...

ZPRÁVY: Babiš převzal Potůčkův návrh na veřejnoprávní pilíř!

25.4.2024 Alena Schillerová a Karel Havlíček v podstatě odsouhlasili za ANO na schůzce u prezidenta důchodovou reformu, jak ji dělá vláda Petra Fialy. Andrej Babiš je však přinutil souhlas odvolat a následně přichází s novým řešením, které ovšem není nové. Nedávno jsme psali, že právě toto navrhuje dlouholetý expert na tuto problematiku Martin Potůček z FSV UK. více...

NAŠE SALLY: Nevlastní matka překračuje dávkování léků

24.4.2024 Milá Sally, moje nevlastní matka má diagnostikovanou demenci, je jí 92 let, bydlí sama a kromě ztráty krátkodobé paměti a občasných halucinací je na svůj věk čilá. Problém je v podávání léků, není schopna zajistit si správné dávkování. Má léky preventivní na anginu pectoris a léky na demenci. Poslední měsíc sní víc léků, než má. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.