pečuj doma

Babiš kritizuje Blatného úřad, blokuje ivermektin a další léky na covid

26.2.2021

Premiér Andrej Babiš (ANO) při páteční návštěvě pražské Thomayerovy nemocnice kritizoval přístup klinické skupiny ministerstva zdravotnictví k lékům proti covidu, a to včetně ivermektinu. Tento týden dorazily první dávky léku bamlanivimab od firmy Eli Lilly. V březnu se počítá is dodáním čtyř tisíc dávek od firmy Regeneron.

Podle premiéra jich mohlo být však mnohem víc, než nakonec resort objednal. „Mě dost mrzí, že klinická skupina ministerstva zdravotnictví se k těmto lékům staví velice rezervovaně. Indikace byly velice zúžené. Je to chyba,“ řekl premiér.

Podle něj jde o přístup absurdní. Chce o něm mluvit s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO). Šéf skupiny a náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý v pátek nechtěl situaci komentovat.

„Pracujeme na dovozu i dalších léků, jako je například ivermektin,“ sdělil Babiš k léku, který je možné objednat pouze ze zahraničí. K jeho schválení se staví Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) odmítavě a chce vyčkat, až budou dokončeny rozsáhlejší studie, což může trvat i několik měsíců. Podle premiéra je nutné jednat hned.

„Klinická skupina ministerstva zdravotnictví by měla slyšet i na odborné znalosti lidí z jednotek intenzivní péče. Pokud jsme vydali 15 miliard na roušky a respirátory, nemáme šetřit na těchto látkách,“ dodal Babiš.

Babišovu kritiku vyvolal především ivermektin. K léčbě pacientů s covidem-19 ho využívají s úspěchem zejména asijské a jihoamerické země, rozhodně ale nejsou jediné. Lék nasadila i některá pracoviště na Slovensku, u nás jen nemocnice u svaté Anny, za což sklidila kritiku.

Ivermektin sice může lékař pacientovi, pokud to uzná za vhodné, předepsat, ale SÚKL stanovil takové administrativní překážky jeho dovozu, že se léku dočká, až už ho pacient nejspíš nebude potřebovat.

Zdroj: Novinky, red

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

ZPRÁVY: Babiš převzal Potůčkův návrh na veřejnoprávní pilíř!

25.4.2024 Alena Schillerová a Karel Havlíček v podstatě odsouhlasili za ANO na schůzce u prezidenta důchodovou reformu, jak ji dělá vláda Petra Fialy. Andrej Babiš je však přinutil souhlas odvolat a následně přichází s novým řešením, které ovšem není nové. Nedávno jsme psali, že právě toto navrhuje dlouholetý expert na tuto problematiku Martin Potůček z FSV UK. více...

NAŠE SALLY: Nevlastní matka překračuje dávkování léků

24.4.2024 Milá Sally, moje nevlastní matka má diagnostikovanou demenci, je jí 92 let, bydlí sama a kromě ztráty krátkodobé paměti a občasných halucinací je na svůj věk čilá. Problém je v podávání léků, není schopna zajistit si správné dávkování. Má léky preventivní na anginu pectoris a léky na demenci. Poslední měsíc sní víc léků, než má. více...

ZPRÁVY: Významná konference "Stáří spojuje" bude začátkem června

23.4.2024 Již tradiční mezinárodní konference Stáří spojuje 2024 se koná od 3. do 4. června 2024 v Praze. Hlavními tématy konference letos budou: mezigenerační vztahy, umění stárnout, ageismus, postavení seniorů ve společnosti, týrání a zanedbávání seniorů a další. Pozvání přijala řada významných českých i zahraničních expertů. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.