pečuj doma

Blatný svazuje našemu státu ruce. Jak se dostat k vakcínám?

24.4.2021

V centrálách výrobců covidových vakcín řinčí v posledních týdnech telefony. Na druhém konci linky je často Česko a chce vakcíny. Stát totiž trápí pomalé dodávky vakcín, a panuje proto snaha získat je přímo od výrobců, nečekat na centrální nákup skrz EU. Jenže to podle českých zákonů nejde.

Zdravotní pojišťovny je neproplatí

Legislativa, kterou stvořilo ministerstvo zdravotnictví pod vedením Jana Blatného, totiž zdravotním pojišťovnám neumožňuje proplácet žádnou vakcínu, jež nepřišla z Evropské unie. A to ani ty šarže, které si ve stejném mechanismu objednaly jiné státy.

Existuje ještě další cesta, nad kterou podle informací serveru Lidovky.cz Úřad vlády dumá. Dávky by šlo přímo z fabrik dovézt pod záštitou státu a následně je tu rozprodat českým firmám.

„Pokud kabinet zajistí, že přímý nákup vakcín je možný, některé firmy budou určitě připraveny,“ myslí si prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Zdroj z vládních kruhů pro Lidovky.cz popsal něco, čemu se prý přezdívalo „Blatného mantra“. Právě tu bývalý ministr zhmotnil v liteře zákona, jenž nyní, když centrální dodávky váznou, svazuje českému státu ruce při shánění vakcín.

Proti vakcíně Sputnik V, proti všem

„Blatný nechtěl, aby sem mohly přijít vakcíny odjinud. Nešlo s tím pohnout,“ popsal s chodem zasedání vlády dobře obeznámený zdroj, jenž si nepřál být jmenován. Blatný na dotazy serveru Lidovky.cz, proč na tomto bodě trval, neodpověděl.

Do Česka už se vakcíny „na černo“ dostaly. Jak již koncem února informovaly Lidovky.cz, daroval Izrael Česku pět tisíc dávek vakcín od amerického výrobce Moderna. Už tehdy však úřadoval „lex Blatný“: očkovací látku si spotřebovala sama armáda, která si ji na vojenském letišti v pražských Kbelích převzala. Vakcíny putovaly do Ústřední vojenské nemocnice, kde je dostali příslušníci ozbrojených sil. Do krevního oběhu českého zdravotnictví putovat nemohly – nikdo by jejich aplikaci lékařům neproplatil.

Zdroj: Lidovky, red

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Digitální den pro neziskovky: Najděte svoji cestu

19.4.2024 Třetí ročník online konference Digitální den pro neziskovky, která se uskuteční 21. května se zaměří na digitální strategie a řízení IT v organizacích. Z nedávného průzkumu Sdružení VIA o stavu digitalizace v českém neziskovém sektoru vyplývá, že mnoho neziskových organizací čelí výzvám v základních prvcích digitalizace již na úrovni hardwaru. více...

PTÁTE SE: Opatrovník zanedbává povinnosti a ohrožuje opatrovanou

18.4.2024 Moje dlouholetá kamarádka je matkou 21leté nesvéprávné dcery, slečny K. Soudem byl určen opatrovník otec, avšak neplní roli opatrovníka. Zmiňovaná K. bydlí v jiném bytě sama, neumí vařit, těžko zvládá tělesnou hygienu, nevyzná se v užívání léků a neužívá léky od psychiatra. Byla několikrát hospitalizována, z důvodu demonstrativních pokusů více...

ZPRÁVY: Zajímá vás fungování hospicu a odlehčovací služby?

17.4.2024 Připravili jsme dvě nová videa ze seriálu Představujeme pět typů služeb: o pobytové odlehčovací službě a hospicu. Seriál má pomoci především rodinným pečujícím, kteří se starají o dospělé. Měli by se lépe zorientovat, v čem může být ta která prospěšná, v čem pomoci nemůže, jaké potíže mohou při využívání služeb nastat a jak jsou řešeny, jak služby dojednat více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.