pečuj doma

Brno výrazně rozšíří nabídku služeb pro pečující

22.9.2022

Projekt „Brno pomáhá pečovat doma – Socio Info Point“ má přinést nový typ komplexních služeb v problematice neformálních pečujících. S magistrátním odborem sociální péče města Brna na něm bude spolupracovat městská příspěvková organizace Centrum sociálních služeb.

Rada města Brna schválila podání žádosti o dotaci na jeho realizaci z Operačního programu Zaměstnanost plus.

„Primárním cílem projektu je podpořit neformální pečující, tedy rodinu a rodinné příslušníky, a blízké okolí osob závislých na péči. Ty pak mohou co nejdéle setrvat ve svém přirozeném prostředí. Dále chceme dosáhnout toho, aby měli pečující dostatek informací a aby došlo k funkčního propojení jednotlivých aktérů. Projektem také více zacílíme na síťování aktérů z řad sociálních a zdravotních služeb, které výrazným způsobem ovlivňují neformální péči s cílem nastavit metodickou podporu. V širším celku se projekt zaměří na osvětu v oblasti neformální péče zaměřenou na širokou veřejnost,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Hlavní aktivitou projektu bude rozšíření služeb již fungující poradny Socio Info Point o služby pro neformálně pečující a také pro odbornou veřejnost, tedy zástupce poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb. Bude se jednat o individuální poradenství v kanceláři nebo v terénu a dále o skupinové aktivity zaměřené na aktuální témata. „Předpokládáme, že poradna poskytne informace v oblastí neformální péče cca 4 500 lidem. Během projektu tak v rámci poradny vznikne zcela nový typ komplexních služeb v problematice neformálních pečujících, které v přímé péči zajistí 2 noví pracovníci a stávající pracovníci odboru sociální péče na 0,5 úvazku,“ doplnila primátorka Markéta Vaňková.

Partnerem s finanční účastí v projektu bude Centrum sociálních služeb, příspěvková organizace města Brna. Ta provozuje 26 sociálních služeb registrovaných dle zákona o sociálních službách, 3 služby jsou poskytované dle zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Šest dalších služeb, které s poskytovanými službami souvisí, na ně navazují nebo jsou určeny pro zlepšení kvality života obyvatel města. Právě rozsáhlé portfolio služeb a možnost sdílení odborných pracovníků jsou důležitou pozitivní devizou této organizace; CSS není profilována jen na konkrétní jednu problémovou oblast nebo jeden vybraný okruh osob, ale dokáže pracovníky a potřebné know-how sdílet napříč svými službami.

Doba realizace projektu je 32 měsíců, předpokládaný termín je od 1. 7. 2023 do 28. 2. 2026.

Předpokládané celkové náklady a zároveň způsobilé výdaje projektu jsou ve výši 9 987 500 Kč. Předpokládaný rozpočet na aktivity města Brna je ve výši 8 775 307 Kč. Rozpočet pro partnera projektu, Centrum sociálních služeb, byl stanoven ve výši 1 212 193 Kč. Výše dotace činí 90 %, tedy 8 988 750 Kč. Finanční spoluúčast města Brna se předpokládá ve výši 10 % ze způsobilých výdajů projektu, tj. 998 750 Kč.

Zdroj: město Brno

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.