pečuj doma

Cena Rady vlády pro seniory a stárnutí populace

17.6.2023

V letošním roce se bude konat již devátý ročník Ceny Rady vlády pro seniory a stárnutí populace. Rada usiluje o vytváření podmínek pro zdravé, aktivní a důstojné stárnutí v ČR a zaměřuje se také na přímé zapojení starších osob do ekonomického a sociálního rozvoje společnosti. Nominace na ocenění lze zasílat do 31. července 2023.

Soutěž probíhá v celkem čtyřech kategoriích a je předávána jednotlivcům či kolektivu za angažovanost v oblasti podpory seniorů nebo mezigenerační spolupráce. V jednotlivých kategoriích jsou oceněni profesionálové, neprofesionálové a kolektivy nebo projekty, které se významným způsobem a dlouhodobě angažují v oblasti podpory seniorů. Zvláštní kategorií je pak Cena předsedy Rady.

Kategorie

Osobnost, která se významným způsobem a dlouhodobě angažuje v oblasti podpory seniorů jako profesionál
Osobnost, která se významným způsobem a dlouhodobě angažuje v oblasti podpory seniorů jako neprofesionál
Kolektiv či projekt, který se významným způsobem angažuje v oblasti mezigenerační spolupráce
Zvláštní cena předsedy Rady - pana ministra 
Nominace do prvních tří kategorií mohou zasílat obce, kraje, neziskové organizace a členky a členové Rady, a to tajemnici Rady na jana.rehakova2@mpsv.cz v termínu do 31. července 2023.

„Hlavním cílem této soutěže je motivace seniorů k aktivnímu stárnutí a zvýšení povědomí společnosti o problematice seniorů. Na příkladech z praxe se nejlépe ukazuje, jak mohou být senioři prospěšní sobě, ale také svému okolí. Představení a ocenění osobností, kteří se významně angažují v podpoře seniorů, je velmi příjemnou součástí pravidelných setkání Rady vlády pro seniory a stárnutí populace,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Rada slouží jako platforma, v rámci níž se setkávají zástupci jak veřejné správy (ministerstva, Poslanecká sněmovna a Senát), institucí (odbory, zaměstnavatelské svazy, Asociace krajů, Svaz měst a obcí, zástupci zdravotních pojišťoven), tak zástupci seniorských organizací (Život 90, Senioři ČR, Rada seniorů ČR) a odborníci (lékaři, zástupci poskytovatelů sociálních služeb a neziskového sektoru).

Zdroj: MPSV

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.