pečuj doma

Češi užívají lék pro koně a využívají služeb lékáren z Polska

3.3.2021

Je všeobecně známo, že lidé u nás nakupují pro léčbu covidu ivermektin pro koně. Pokud si lék nenechají posílat z Rakouska a Slovenska. U nás ho není možné jako lék proti covidu zakoupit. „Veterinární léčivé přípravky nejsou určené pro léčbu lidí, a to ani ve výjimečných situacích,“ upozorňuje však prezidentka Komory veterinárních lékařů Šinová.

Podle ní zájemců o přípravky pro zvířata stále přibývá. Faktem je, že některé přípravky pro zvířata a pro člověka se svým složením příliš neliší. „Tyto léčivé přípravky jsou vyrobeny s ohledem na druh zvířete, u kterého mají být po­užívány, mohou obsahovat pro člověka nevhodné pomocné látky nebo nevhodnou dávku. Člověk se tak při laickém stanovení dávky například při použití pasty pro koně s obsahem ivermektinu může předávkovat,“ varuje ale Petra Šinová.

Podobně kriticky se k tomu staví i primář z brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Michal Rezek, kde tuto látku ve formě tablet vyzkoušeli při léčbě některých pacientů s covidem. „Samozřejmě bych nikomu podání léků pro koně nedoporučil,“ řekl s tím, že s podáním veterinárních léků nemá zkušenost. „Lidé by jednoznačně neměli užívat žádné veterinární přípravky a myslím, že v současné situaci a při současné dodávce léku do ČR to také už není třeba,“ dodal.

Podle zkušeností ve světě ivermektin během dvou až tří dnů dokáže organismus zbavit virů a tím účinně zabránit jejich šíření. Není přitom důležité, zda je nakažený bez příznaků, nebo s nimi. Důležité je ihned nasadit ivermektin. To může přerušit řetězec přenosu stejně jako zkrátit dobu karantény. A také zkrátí dobu vylučování viru. To znamená, že když ho začneme používat, tak se lidi nebudou muset tak dlouho izolovat. Dalším způsobem, jak ivermektin využít, je profylaxe. Myšlena je situace, kdy máte někoho, u koho je nemoc prokázána, tak ivermektin okamžitě dáte ostatním členům jeho rodiny, i když ještě nejsou pozitivní. Takže to může fungovat trochu jako vakcína.

V okolních zemích na léčbu covidu se užívají i jiné přípravky. Na Slovensku například kolchicin a v Polsku neosin, groprinosin a isoprinosol. Není na ně třeba receptu a lidé v ČR si je objednávají v polských lékárnách a jsou jim kurýrní službou doručeny do pěti dnů. Nejvíce používají groprinosin. Jeho největší efekt podle jejich zkušeností spočívá v tom, že se nedostaví těžký stav a nemoc proběhne jako těžší chřipka bez následků.

Zdroj: Právo a red.
 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

ZPRÁVY: Babiš převzal Potůčkův návrh na veřejnoprávní pilíř!

25.4.2024 Alena Schillerová a Karel Havlíček v podstatě odsouhlasili za ANO na schůzce u prezidenta důchodovou reformu, jak ji dělá vláda Petra Fialy. Andrej Babiš je však přinutil souhlas odvolat a následně přichází s novým řešením, které ovšem není nové. Nedávno jsme psali, že právě toto navrhuje dlouholetý expert na tuto problematiku Martin Potůček z FSV UK. více...

NAŠE SALLY: Nevlastní matka překračuje dávkování léků

24.4.2024 Milá Sally, moje nevlastní matka má diagnostikovanou demenci, je jí 92 let, bydlí sama a kromě ztráty krátkodobé paměti a občasných halucinací je na svůj věk čilá. Problém je v podávání léků, není schopna zajistit si správné dávkování. Má léky preventivní na anginu pectoris a léky na demenci. Poslední měsíc sní víc léků, než má. více...

ZPRÁVY: Významná konference "Stáří spojuje" bude začátkem června

23.4.2024 Již tradiční mezinárodní konference Stáří spojuje 2024 se koná od 3. do 4. června 2024 v Praze. Hlavními tématy konference letos budou: mezigenerační vztahy, umění stárnout, ageismus, postavení seniorů ve společnosti, týrání a zanedbávání seniorů a další. Pozvání přijala řada významných českých i zahraničních expertů. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.