pečuj doma

Cestování MHD pro brněnské vozíčkáře není jednoduché

23.5.2023

Vozíčkářům a jejich potřebám se snaží v Brně vyjít vstříc mnoho organizací, včetně Dopravního podniku města Brna. Cestování místní hromadnou dopravou je pro mnohé z nich samozřejmě nenahraditelnou možností přepravy po městě. O tématu pojednává následující reportáž, kterou připravilo Televizní vysílání Brno 1. Zde je její přepsaný záznam:

Filip HLADÍK, vozíčkář

Musím říct, že na jednu stranu udělala Městská doprava v Brně velký krok kupředu. Pamatuju si, když jsem tady byl ještě na kolejích, tak jsem nechodil do města někdy po deváté hodině, protože jsem se nedokázal dostat zpátky. Nebyl ani jeden bezbariérový jako rozvoz noční.

Jana HOLUBOVÁ, redaktorka

Podle pana Hladíka se za poslední roky situace zlepšila, přibylo bezbariérových trolejbusů a postupně i autobusů. Stejně tak přibývá zastávek, které vozíčkářům nabízejí různé možnosti nástupu dovozu.

Hana TOMAŠTÍKOVÁ, tisková mluvčí, DPMB

Jednak jsou to zastávky, ze kterých je možné nastoupit na invalidním vozíku bez nutnosti použít plošinu. Pak to jsou zastávky, ze kterých je možné nastoupit s plošinou. A poslední možností jsou zastávky, ze kterých je možné nastoupit s plošinou, ale je zde nutný doprovod.

Jana HOLUBOVÁ, redaktorka

Není ovšem plošina jako plošina. Podle jednoho z vozíčkářů jsou plošiny v trolejbusech a autobusech v pořádku. Ovšem s těmi v tramvajích bývá problém.

Filip HLADÍK, vozíčkář

Ty bohužel jsou udělaný tak nešťastně, že mají, na konci té plošiny mají asi 7 až 10centimetrový schod. A ta plošina je velice příkrá a krátká, protože ostrůvky na šaliny jsou krátký.

Jana HOLUBOVÁ, redaktorka

Pokud tedy nemá konkrétní zastávka schůdek k tramvaji, plošina zůstane částečně ve vzduchu, proto je často složité pro vozíčkáře bez asistenta do vozu vjet. Pokud se vozíčkář obává komplikací, může se orientovat podle mapy bezbariérových zastávek a případně může požádat o asistenta.

Hana TOMAŠTÍKOVÁ, tisková mluvčí, DPMB

Je možné si objednat službu DP asistenta, a to u nás přímo v dopravním podniku, kontakt je na webových stránkách, tato služba je zdarma a je určená pro seniory starší 75 let, pro držitele průkazu ZTP nebo pro rodiče, kteří cestují se třemi a více dětmi.

Jana HOLUBOVÁ, redaktorka

Je třeba pamatovat na to, že ne všichni vozíčkáři jsou stejní, potřebují různou míru pomoci, proto je při snaze o bezbariérovost vždy těžké vyhovět všem a označení bezbariérové vždy nemusí odpovídat představě handicapovaného. Co by podle pana Hladíka pomohlo dalšímu zlepšení cestování MHD, je tedy úprava a konkretizace mapy bezbariérových zastávek, aby každý vozíčkář věděl, co ho na dané zastávce čeká.

Zdroj: Helpnet

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Když hvězdy přednáší - červen, Mahenova knihovna, Brno

26.4.2024 Jsou kurzy a kurzy. Co si budeme povídat – některé jsou fádní, nezáživné. Ale některé jsou kreativní, poutavé. A když na nich přednáší skutečné osobnosti, jako je osobnost neziskovek JMK 2021 Leona Zemanová nebo Radka Pešlová, kterou provází renomé výjimečně právničky. Anebo zářivá Martina Holcová, kterou znají i v dalekém Finsku… více...

ZPRÁVY: Babiš převzal Potůčkův návrh na veřejnoprávní pilíř!

25.4.2024 Alena Schillerová a Karel Havlíček v podstatě odsouhlasili za ANO na schůzce u prezidenta důchodovou reformu, jak ji dělá vláda Petra Fialy. Andrej Babiš je však přinutil souhlas odvolat a následně přichází s novým řešením, které ovšem není nové. Nedávno jsme psali, že právě toto navrhuje dlouholetý expert na tuto problematiku Martin Potůček z FSV UK. více...

NAŠE SALLY: Nevlastní matka překračuje dávkování léků

24.4.2024 Milá Sally, moje nevlastní matka má diagnostikovanou demenci, je jí 92 let, bydlí sama a kromě ztráty krátkodobé paměti a občasných halucinací je na svůj věk čilá. Problém je v podávání léků, není schopna zajistit si správné dávkování. Má léky preventivní na anginu pectoris a léky na demenci. Poslední měsíc sní víc léků, než má. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.