pečuj doma

Covid se znovu hlásí. V nebezpečí smrti lidé 75 plus

3.3.2023

Zatímco epidemie chřipky a respiračních onemocnění ustoupila, dává o sobě opět nyní vědět covid-19. Roste počet hospitalizovaných seniorů s tímto onemocněním. Ti navíc mají atypické příznaky nemoci. Ale průběh nemoci je naštěstí ve většině případů zvládnutelný v domácím prostředí. V nebezpečí smrti však jsou lidé 75 plus.  

„Teď na oddělení máme jen dva pacienty s chřipkou, v době epidemie (na počátku ledna, pozn. red.) to bylo kolem deseti. Nyní se situace obrátila a dominantně nás zaměstnávají opět pacienti s covidem. Včera jich u nás bylo hospitalizováno dvacet, dnes devatenáct. V době chřipkové epidemie to bylo kolem deseti,“ přiblížil primář infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý.

Jedním z důvodů je zřejmě skutečnost, že se v populaci začínají šířit „jedničkové“’ mutace omikronu. Tedy kromě typu XBB.1.5 označovaného jako kraken, který stál v posledním čtvrtletí za velkým nárůstem případů a zatížení akutních příjmů nemocnic ve Spojených státech, je to i varianta XBF nazývaná bythos a také CH.1.1 neboli orthrus.

„U nás nové varianty minulý týden tvořily už třetinu kmenů. Jsou to varianty omikronu, které unikají přirozené ochraně po prodělaném onemocnění i po očkování. Znamená to vyšší nakažlivost, ale naštěstí ne závažný průběh nemoci, který by vyžadoval intenzivní péči a zatížení nemocnic. Tyto varianty takové nejsou,“ uklidnil Dlouhý.

Vyšší  počet těchto případů v populaci je už podle Dlouhého poznat i z testů odpadních vod, kam se viry dostávají močí.

„Je evidentní, že počet nákaz v populaci je vysoký, ale u většiny lidí probíhá tak, že infekci zvládnou doma. Dokonce to zvládají bez testování, což je v pořádku a tím pádem se to nepropisuje do našich statistik. Čísla říkají, že máme zhruba 300 až 500 nakažených v zemi, ale tak to zcela jistě není,“ říká primář, podle kterého jsou aktuálně evidovány právě opakované infekce. „Už se u pacientů objevují druhé a dokonce i třetí opakované nákazy,“ přiblížil.

Stále platí, že hospitalizace kvůli těžkému průběhu covidu je nutná v drtivé většině u pacientů kolem 75 let a výš. „A průběh je u těchto pacientů atypický. Jde o celkové zhoršení stavu. Nečekaně zkolabují, jsou dehydrovaní. Až po převozu na emergency se teprve zjistí, že jde o covid. Čili nejsou nyní typické příznaky, jako je postižení dýchacích cest. Nutná je celková péče o seniory,“ řekl Dlouhý.

Ve vysokém věku jsou lidé velmi křehcí a aktuální varianty covidu pro ně mohou být závažné.

„I na standardních lůžkách pacienti umírají na kombinaci stáří a covidu. Když se nám podaří seniory zachránit, návrat zpět do původního života je pro ně už obtížný. Onemocnění je takový poslední impulz, který je zbaví schopnosti být doma sami, postarat se o sebe a žít bez pomoci. A je někdy potom třeba hledat náhradní řešení a umístění v domově pro seniory nebo v jiné následné péči,“ dodal Dlouhý.

Zdroj: iDNES

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.