pečuj doma

Dánsko, Norsko a Island pozastavily očkování AstraZenecou

10.3.2021

Dánské zdravotnické úřady oznámily, že z preventivních důvodů na 14 dní pozastavují očkování proti nemoci covid-19 vakcínou od firmy AstraZeneca. Důvodem jsou zprávy o výskytu krevních sraženin u několika lidí, kterým byla vakcína podána. Očkování vakcínou pozastavily i Island a Norsko.

Dánské úřady uvedly, že v tuto chvíli nelze určit, zda je mezi vakcínou a výskytem krevních sraženin nějaká souvislost. Ministr zdravotnictví Magnus Heunicke zdůraznil, že Kodaň vakcínu od firmy AstraZeneca neodmítá a že pozastavení jejího používání je jen preventivním opatřením, které má poskytnout čas pro důkladnější prošetření komplikací.

„Norská agentura pro léčivé přípravky nyní shromažďuje veškerou dokumentaci, aby zjistila, jestli mají krevní sraženiny s vakcínou souvislost. Jsme v kontaktu s Dánskem, abychom získali více informací,“ prohlásil Steinar Madsen z agentury. „Doufáme, že ty souvislosti neobjevíme,“ dodal Madsen.

Na možné problémy s vakcínou firmy AstraZeneca poukázalo v posledních dnech také Rakousko. Jednu z šarží přestala země používat poté, co jedna z naočkovaných zdravotních sester z nemocnice ve městě Zwettl zemřela v důsledku vážných problémů se srážením krve a druhá byla ve vážném stavu s plicní embolií.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) nicméně oznámila, že zmíněná šarže vakcíny je podle předběžného vyšetřování v pořádku. Očkování tedy podle EMA nebylo příčinou zdravotních potíží žen z Rakouska. Vakcinaci zmíněnou šarží následně přerušilo také Estonsko, Litva, Lotyšsko a Lucembursko, sdělila EMA. Dánsko a Island jsou zatím jediné země, které pozastavily kompletní očkování.

Vakcínu, kterou vyvinula britsko-švédská firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, EMA doporučila k podmínečnému využívání v zemích EU a očkuje se s ní také v České republice.

Některé státy rovněž již dříve rozhodly, že vakcínu AstraZeneca nebudou podávat lidem starším 65 let. Firma AstraZeneca spekulace o nízké účinnosti své vakcíny u starších osob odmítá.

Zdroj: idnes

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.