pečuj doma

Delta zamořuje Moskvu. Pomůže povinná vakcinace?

21.6.2021

Miestne úrady v Moskovskej oblasti sa snažia zabrániť ničivým dosahom lockdownu povinnou vakcináciou. Nie je však isté, či bude sama o sebe dostatočne rýchlym a efektívnym riešením. Viacerí experti naviac varujú, že povinné očkovanie predstavuje etický, no bez dodatočných epidemiologických opatrení aj praktický problém.

Hoci je vakcinácia z dlhodobého hľadiska podľa mnohých jedinou stratégiou, ako poraziť pandémiu, jej účinok je postupný a nastupuje pomaly. Nie je preto vhodné na riešenie prudkých vĺn infekcie, keď počet nakazených prudko narastá v krátkom časovom úseku. Sputnik V poskytuje dostatočnú ochranu približne 18 dní od svojho podania, pričom pri nových variantoch je percento chránených po prvej dávke relatívne nízke. A práve nové varianty začínajú byť v Rusku, ale aj inde na svete dominantnými.

Vrchný lekár hlavnej moskovskej covidovej nemocnice Denis Procenko minulý týždeň vyhlásil, že pacienti nereagujú na donedávna efektívnu liečbu, čo naznačuje, že v Moskve sa šíria nové mutácie. Súhlasí s ním aj jeho kolega epidemiológ Vasilij Vlasov, bývalý poradca ruskej vlády aj Svetovej zdravotníckej organizácie. „Táto situácia hrozila v Moskve už dlhšiu dobu. Úrady spanikárili a narobili chaos. Vakcinácia je potrebná, no jej dosah sa prejaví až tak za dva tri týždne. Mali by sme čo najskôr zaviesť lockdown, avšak úrady to nechcú urobiť,“ varoval Vlassov. Ruský expert, podobne ako mnohí jeho kolegovia, tak varuje pred vplyvom nových, nebezpečnejších mutácií koronavírusu SARS-CoV-2.

Ruskí epidemiológovia tiež nedávno potvrdili vznik novej, „moskovskej“ mutácie koronavírusu. Podľa miestnych médií o nej však zatiaľ nedali k dispozícii žiadne podrobnejšie informácie, no podľa slov Alexandra Gincburga, riaditeľa Gamalejovho centra, ktoré vyvinulo Sputnik V, by táto vakcína mala proti nemu byť efektívna. Ako však ukazujú mutácie z iných častí sveta, ak aj budú na ruskom trhu dostupné očkovacie látky účinné, otázna je stále miera ich efektivity.

Rusko medzitým začína zamorovať delta variant koronavírusu (takzvaný indický variant), pri ktorom tiež nie je zrejmé, aká efektívna voči nemu bude vakcína Sputnik V. Sobianin vyhlásil, že tento variant bol identifikovaný až u 89,3 percenta novoinfikovaných a stáva sa tak dominantným.

Dostupné sú len údaje z Veľkej Británie, kde ide už o dominantný variant a kde sa v prevažnej miere používa vakcína od spoločnosti AstraZeneca. Podľa údajov britských úradov je účinok tejto očkovacej látky voči variantu delta 21 dní od podania prvej dávky približne len 30 percent. Po druhej dávke sa už imunita stáva silnejšou, ale rozdiel nie je taký markantný, predstavuje len 5 – 6 percent.

Efektívnosť povinného očkovania bez dodatočných epidemiologických opatrení je ťažké vopred odhadovať. Vývoj situácie v Moskve a Moskovskej oblasti i nám môže v najbližších týždňoch mnohé napovedať.

Zdroj: dennikstandrad.sk

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Digitální den pro neziskovky: Najděte svoji cestu

19.4.2024 Třetí ročník online konference Digitální den pro neziskovky, která se uskuteční 21. května se zaměří na digitální strategie a řízení IT v organizacích. Z nedávného průzkumu Sdružení VIA o stavu digitalizace v českém neziskovém sektoru vyplývá, že mnoho neziskových organizací čelí výzvám v základních prvcích digitalizace již na úrovni hardwaru. více...

PTÁTE SE: Opatrovník zanedbává povinnosti a ohrožuje opatrovanou

18.4.2024 Moje dlouholetá kamarádka je matkou 21leté nesvéprávné dcery, slečny K. Soudem byl určen opatrovník otec, avšak neplní roli opatrovníka. Zmiňovaná K. bydlí v jiném bytě sama, neumí vařit, těžko zvládá tělesnou hygienu, nevyzná se v užívání léků a neužívá léky od psychiatra. Byla několikrát hospitalizována, z důvodu demonstrativních pokusů více...

ZPRÁVY: Zajímá vás fungování hospicu a odlehčovací služby?

17.4.2024 Připravili jsme dvě nová videa ze seriálu Představujeme pět typů služeb: o pobytové odlehčovací službě a hospicu. Seriál má pomoci především rodinným pečujícím, kteří se starají o dospělé. Měli by se lépe zorientovat, v čem může být ta která prospěšná, v čem pomoci nemůže, jaké potíže mohou při využívání služeb nastat a jak jsou řešeny, jak služby dojednat více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.