Desetitisíce úmrtí v německých nemocnicích. Z podvýživy!
Že kvalitní strava je jednou z podmínek úspěšné léčby, není žádné překvapení. O to více na výživě záleží, když se pacienti zotavují v nemocnicích. O problémech s nedostatečnou nebo nekvalitní výživou občas slyšíme i v souvislosti s českými zdravotnickými zařízeními. Se stejným problémem se ale potýkají také nemocnice u našich západních sousedů.
Podle zpravodajského portálu Die Welt v Německu kvůli nedostatečné výživě zemřou v nemocnicích až desetitisíce pacientů ročně.
Je to skutečný paradox. V zemi s nejsilnější ekonomikou v Evropě a jednou z nejsilnějších na celém světě zemřou ročně tisíce pacientů v nemocnicích, protože trpí podvýživou. S odkazem na Německou společnost pro nutriční medicínu (DGEM – Deutsche Gesellschaft für Ernährungsmedizin) to uvedl německý zpravodajský portál Die Welt.
Pacienti v podstatě hladoví, protože jim chybí dostatek kalorií a bílkoviny. Často si toho ale nikdo nevšimne, upozorňuje Die Welt. „Podvýživa v nemocnicích není vůbec okrajovým problémem,“ uvedl pro portál Die Welt Matthias Pirlich, viceprezident DGEM.
Společnost nedávno poukázala na to, že v německých nemocnicích zemře každý rok kolem 200 tisíc pacientů s podvýživou jako dalším rizikovým faktorem. Přitom prostřednictvím moderního nutričního managementu by bylo možné zachránit asi 55 tisíc z nich.
Rozsah problému s podvýživou pacientů v nemocnicích se ukáže ještě více, pokud jej srovnáme s hygienou. Podle odhadu DGEM je možné díky správné hygieně předejít v nemocnicích ročně až několika tisícům předčasných úmrtí v souvislosti s nemocniční infekcí. Podvýživa má tedy o řád větší negativní dopady.
Zdroj: Zdravotnický deník