pečuj doma

Dobrá imunita zvítězí, říká známá lékařka

11.9.2022

Skončilo léto a někteří z nás už zase mají velké starosti. Sdělovací prostředky se předhánějí v informacích o vzrůstajícím počtu nakažených coronavirem a mnozí spoluobčané už vytahují roušky a z očí jim vyzařuje strach. Ten ovšem podle čínské medicíny je zabijákem zdraví. Tak proto pár řádků na uklidnění.

Dobrá imunita a dobrá nálada vás určitě proti coronaviru posílí. Očkování dle vašeho uvážení. Dělám to taky tak.

Léčivé byliny pomáhaly lidem bojovat s nemocemi dávno předtím, než vznikly první léky. Ale začněme trochu zeširoka a pěkně od dob dávných. Už Platon nám říká, že léčit jen část člověka bez celku nelze. Nikdy by se nemělo uzdravovat jen tělo bez duše. Pokud chceš, aby se hlava a tělo těšily dobrému zdraví, musíš léčbu začít vždy u mysli. Zajímavé, že čínská medicína to jinými slovy učí rovněž tak. Jsem ráda, že západní medicína v poslední době přestává považovat lidské tělo jen za chemicko fyzikální jednotku a snaží se člověka vidět jak z hlediska biologického, tak i duševního.

Především v 50-tých a 60-tých letech byl člověk ve vědeckých dílech rozpitván až na buňky, molekuly a atomy, které jsou vzájemně propojeny. A jeho psychika - to jsou jen reakce hormonů s ostatními chemickými látkami. A tak se předpokládalo, že antibiotika, zprůchodnění cév, transplantace orgánů a další supermoderní metody zajistí člověku vyléčení jakékoliv nemoci. Ale nestalo se tak.

Medicína udělala bezesporu po Druhé světové válce neskutečný skok vpřed. Ale dostala se v některých směrech do kategorie “tržního hospodářství “ a čím dál méně se soustřeďovala výhradně na zdraví člověka. Situace se však mění. Vědecko lékařský svět začíná být ovlivňován ekologií, která ukazuje na přímou vazbu na špatné životní prostředí, a to souvisí se špatným zdravotním stavem mnoha lidí.

Pracovala jsem 12 let ve výzkumu nádorových onemocnění. Jsem přesvědčená, že onkologická onemocnění závisí na stavu imunitního systému, což je kromě jiného způsobeno zhoršením životního prostředí a velkým rozšířením toxických látek ve vodě, v ovzduší a potažmo v potravinách, zejména v posledních 50 letech. A toxickými látkami myslím všechny cizorodé látky, které se dříve v přírodě nenacházely. Jsou jich statisíce, sama jsem nevěřila.

Četla jsem nedávno studii virologů z roku 2014 a tam se obávali, že by mohla přijít velká virová infekce která by v takovém stavu lidstva mohla být velmi nebezpečná. Musela jsem se znovu podívat na datum, kdy článek vyšel. Bylo o opravdu vydán v roce 2014.

Ale nechme strašení. Chci vám dát zase pár rad, jak ovlivnit imunitu. Jeden zázračný lék, dle mého mínění neexistuje.

Čekanka obecná roste už zase kolem cest, tak jak se zřejmě snižuje množství herbicidů a pesticidů na polích. Ale tam ji netrhejte. Krásně modře kvete a najdete ji od nížin až po podhorské oblasti. Cikorka /opražený umletý kořen čekanky/ bývala výbornou náhražkou kávy a vlažná byla kdykoliv na sporáku k pití. Starší z vás jistě pamatují. S přídavkem mletého žita chutnala výtečně. Pomáhá při akutních i chronických zánětech žaludku, snižuje hladinu cholesterolu, má močopudné účinky, pomáhá při ledvinových a žlučníkových kamenech, a to již od starověkého Egypta.

Bazalka pravá je zelené koření, dnes se dostane už koupit v květináči. Je hojně používaná ve středomořské kuchyni. Podporuje chuť k jídlu, má protizánětlivé účinky, pomáhá při plynatosti, ale i nespavosti migréně a zlepšuje i srdeční činnost.

Divizna velkokvětá vám udělá na zahrádce parádu svými krásnými květy, které pak můžete nasušit. Pro léčebné účinky se používají i listy, a to především při onemocněních horních a dolních cest dýchacích.

Fenykl je dalším ze středomořských koření, i když u nás se používá především semeno. Léčivka uvolňuje hladké svalstvo, tedy bolesti břicha, působí proti nachlazení, kašli, nadýmání, je močopudná a podporuje tvorbu mateřského mléka.

Jitrocel najdete a každé horské louce. Usnadňuje vykašlávání při chronických zánětech průdušek, astmatu. Dokáže pomoct i u torpidních forem zácpy, má i antibakteriální účinky.

Meduňka lékařská se užívá při migrénách, srdeční neuróze, nespavosti, nervovém vypětí, žaludečních křečích. Obvykle používáme celou nať před rozkvětem, potom už její účinek prudce klesá.

Pelyněk pravý se vyskytuje v našich zemích od nížin až po podhorské pásmo. Nemáme silnější a všestrannější bylinku, než je pelyněk. Používá se v našich krajích od nepaměti. Vždy s velkou úctou a rozvahou. Pomáhá totiž vylučování škodlivin z těla, jak učí i čínská medicína. Stimuluje vylučování trávicích žláz ze žlučníku i dvanácterníku a tím podporuje chuť k jídlu i jeho trávení. Používá se u pacientů se sníženou produkcí kyseliny solné v žaludku, při nadýmání, žaludeční kolice, cholecystitidě, onemocnění jater a u anemie. Má protizánětlivé i tonizující účinky při chřipce a nachlazení. Pomáhá u střevních parazitů a při celé řadě dalších problémů. Nesmí se užívat dlouhodobě, vždy po třech týdnech se má udělat pauza na týden, dva.

A nakonec na uklidnění Kozlík lékařský. Pomáhá především u zneurotizovaných pacientů. Už Řekové a Římané z něj vyráběli tinkturu na nervy. U nás se používá při nespavosti, křečovitých bolestech spojených s mdlobami, u slabosti nohou, u pocitů strachu.

Takže ještě jednou zlepšujte si imunitu přidáváním všech výše uvedených léčivek, i těch, které jsem zmínila v minulých článcích. Jezte v létě lehká netučná jídla, pijte hodně zeleninových vývarů a nebojte se. Protože, kdo má dobrou imunitu a dobrou náladu, na toho jsou nemoci krátké.

SALÁT Z VODNÍHO MELOUNU:

3 hrnky vodního melounu, nadrobno nakrájeného

3 hrsti drobně nakrájené bazalky

1 lžíce piniových oříšků

1 lžíce nadrobno nakrájené zelené cibulky

2 lžíce citronové šťávy, trochu soli

Vše promíchat a jako doplněk černý chléb.

 

MUDr. DANUŠE SPOHROVA

autorka je ředitelka Nadace zdraví pro Moravu

          

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: PnP v prvním a druhém stupni se nezvýší. Návrh na zvýšení služeb

20.4.2024 Návrhy NRZP na zvýšení Příspěvků na péči v prvním a druhém stupni nebyly Poslaneckou sněmovnou schváleny. Znamená to, že od 1. července 2024 bude výše příspěvků u osob starších 18 let ve výši, kterou navrhla skupina poslankyň a poslanců pod vedením poslance a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. více...

ZPRÁVY: Digitální den pro neziskovky: Najděte svoji cestu

19.4.2024 Třetí ročník online konference Digitální den pro neziskovky, která se uskuteční 21. května se zaměří na digitální strategie a řízení IT v organizacích. Z nedávného průzkumu Sdružení VIA o stavu digitalizace v českém neziskovém sektoru vyplývá, že mnoho neziskových organizací čelí výzvám v základních prvcích digitalizace již na úrovni hardwaru. více...

PTÁTE SE: Opatrovník zanedbává povinnosti a ohrožuje opatrovanou

18.4.2024 Moje dlouholetá kamarádka je matkou 21leté nesvéprávné dcery, slečny K. Soudem byl určen opatrovník otec, avšak neplní roli opatrovníka. Zmiňovaná K. bydlí v jiném bytě sama, neumí vařit, těžko zvládá tělesnou hygienu, nevyzná se v užívání léků a neužívá léky od psychiatra. Byla několikrát hospitalizována, z důvodu demonstrativních pokusů více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.