pečuj doma

INFO: Dodávky Pfizeru k nám jsou poloviční, na očkování se dál čeká

9.7.2021

Zatímco některé země už zvažují třetí dávky a Izrael chce ještě v červenci očkovat ty, co měli Pfizer, který není proti deltě moc účinný, u nás očkování zaostává. Stále ještě asi 17 tisíc Čechů starších 60 let přihlášených k očkování bude čekat do srpna na první vakcínu. Ale i mladí. Vakcín je stále nedostatek a v červenci máme ke všemu o polovinu méně Pfizeru než v červnu.

Rozdíl činí asi jeden a půl milionu dávek. Přednost tak v tomto měsíci dostávají lidé, čekající na druhou dávku. Zatím neočkovaní zájemci mohou na potvrzovací PIN kód čekat třeba i dva týdny, jak ukazuje průzkum MF DNES v očkovacích centrech ve všech čtrnácti krajích Česka. Lidí registrovaných k očkování bez termínu je nyní v Česku 53,5 tisíce.

Je to nečekané a rapidní snížení. Teď jsme na počtech vakcín, jako jsme byli v květnu. Ale tenkrát se očkovalo jenom prvními dávkami, takže teď, když se očkuje druhými, jich na první dávky mnoho nezůstane. Možnost získat vakcíny, které dosud nebyly schváleny EMA. ministr Vojtěch, zdá se, definitivně zamítl. Zda-li EMA tyto vakcíny někdy schválí, je stále ve hvězdách. A kde a kdy my získáme vakcíny pro třetí dávky zatím také není jasné. Termín se rýsuje zima 2021/2022, ale podle odborníků by měl být dřívější. Zvláště pro staré, nemocné a ty co byli očkováni Pfizerem.

Z dat, která byla získána v Izraeli, vyplývá, že Pfizer funguje proti nové delta variantě výrazně hůř. Těžkému průběhu však zabraňuje. V zemi přes vysokou proočkovanost narůstají případy a zostřují se restrikce.

Původní studie Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, která byla publikována v květnu, naměřila účinnost vakcíny přes 94 procent. Nyní je však situace jiná. Poslední data sesbíraná od 6. června do začátku července ukazují pokles účinnosti na 64 procent. 

Mluvčí firmy Pfizer Dervila Kaenová odmítla data z Izraele komentovat a zdůraznila, že jde pouze o předběžné výsledky. Ředitel Pfizeru Albert Bourla nutnost třetí dávky u jejich vakcín připustil.

Zdroj: red, MF DNES, lidovky

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.