pečuj doma

Energetická inflace činí u důchodců 72,8 procent

28.8.2023

Zdražení energií se razantně promítlo do českých rodinných rozpočtů. Podle ministra práce a sociálních věcí ČR Mariana Jurečky za poslední dva roky dosáhla tzv. energetická inflace v průměru 61,5 procenta. U seniorů činil nárůst dokonce 72,8 procenta. Žádná nová opatření se zatím proti tomuto stavu nechystají.

Za poslední rok pak meziroční ztráta kupní síly způsobení zdražením energií dosáhla 7 864 korun na domácnost, dodal Jurečka na tiskové konferenci. Citelněji ji pocítili vlastníci domů, těm kupní síla mezi červnem 2022 a červencem 2023 klesla o 11 820 korun. Data vycházejí z průzkumu Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí.

Průměrná domácnost pak za poslední rok přišla kvůli drahým energiím o 1,4 procenta čistého příjmu, hůře na tom byly rodiny penzistů, jež musely odepsat tři procenta čistých příjmů.

„Mezi ty nejpostiženější skupiny patří penzisté, neúplné rodiny, tedy samoživitelé a samoživitelky, nízkopříjmové rodiny, vlastníci domů a rodiny z nejmenších obcí,“ vyjmenoval Jurečka.

To, že jsou obecně nejvíce zasaženou skupinou penzisté, má podle Jurečky několik objektivních příčin. „Jednak je to otázka příjmové situace seniorů, byť ona se za poslední rok nějak vyvíjela z hlediska valorizací důchodů,“ uvedl šéf resortu práce.

„Nemalá část těchto seniorů žije především v bytech, ve kterých žili v době svého produktivního života. Velikost bytu je větší, protože v nich dříve rovněž žily i jejich děti, zkrátka bylo vícero členů domácnosti. Nám se dlouhodobě nedaří smysluplně a efektivně udělat to, že když postupně odcházejí děti, aby domácnosti si byly schopny najít nájemní bydlení, které by bylo prostorově menší a zároveň třeba energeticky méně náročné,“ vysvětlil ministr.

I když ceny energií na trhu klesají, podle Jurečky nelze říct, že by byla energetická krize pryč. Nicméně žádné nové opatření proti ní ministerstvo práce a sociálních věcí zatím nechystá. Podle Jurečky je vyhovujícím nástrojem příspěvek na bydlení, který aktuálně čerpá 250 tisíc domácností. „Pro nás je důležité dělat opatření, která jsou cílená, není možné pokračovat v opatřeních, která jsou plošná,“ uvedl šéf resortu práce.

Dalším důležitým opatřením je podle něj investiční podpora ve formě dotačních titulů. Pro nízkopříjmové domácnosti a důchodce je tu program Nová zelená úsporám Light, v rámci kterého se lidem vyplácí až sto procent nákladů na úsporná opatření. Čím více lidí NZÚ Light využije, tím méně lidí bude v budoucnu nuceno čerpat příspěvek na bydlení.

Zdroj: idnes

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.