pečuj doma

INFO: Hrozit pokutou je šokující, strhali poslanci „výzvu“ SÚKL Právu

22.4.2021

Výzva Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) deníku Právo a jeho vydavateli společnosti Borgis, jimž hrozí až půlmilionovou pokutou za zveřejněné články o ivermektinu, politiky šokovala. Poslanec ODS a odborník na právní problematiku Marek Benda pokládá postup SÚKL za zvláštní.

„Zcela jistě o reklamu nešlo. Novináři píšou o tom, co pokládají za užitečné. Hrozit za to pokutami mi připadá za čarou. To by si polovina státních orgánů zasloužila za poslední rok zavřít, až by zčernaly,“ řekl Právu Benda.

„SÚKL místo toho, aby vrhl všechny síly do zajištění léků proti covidu po vzoru jiných vyspělých zemí, tak perzekvuje ty, kteří se snaží naopak o těchto lécích mluvit a otevřít diskusi,“ řekl Právu předseda SPD Tomio Okamura.

„V tomto jsem na vaší straně. Za jinými zeměmi má ČR zpoždění a SÚKL naopak diskuzi o lécích brzdí. Jeho reakce je opravdu neadekvátní,“ dodal.

Poslanec KDU-ČSL a lékař Vít Kaňkovský reagoval pro Právo slovy: „SÚKL má ze zákona povinnost takový podnět prošetřit, ale považuji to za nešťastné. Pozornost k ivermektinu byla vyvolaná i zájmem veřejnosti.“

„Když jsem si výzvu SÚKL přečetl, byl jsem v šoku. Dnes se přece bavíme o tom, že vedle očkování je potřeba nasa­zovat a vyvíjet léky na zmírnění průběhu covidu-19. Je to zpravodajské pokrytí situace a informování lidí,“ řekl poslanec ANO Patrik Nacher.

Poslankyně KSČM Hana Aulická Jírovcová odkázala na to, že resort zdravotnictví se dlouho zdráhal stanovit pravidla, která by zjednodušila přístup pacientů k ivermektinu. „Ministerstvo zdravotnictví by si především mělo zamést před vlastním prahem,“ řekla Právu.

Podobný názor má odborník na zdravotnické právo a kandidát na ministra zdravotnictví za Piráty Ondřej Dostál. „Pokud média reportují o tom, co říkají lékaři, nespadá to pod reklamu. Zákon o regulaci reklamy definuje reklamu jako něco, co podporuje spotřebu prodeje, to zde neplatí,“ míní Dostál, podle nějž by SÚKL případný soudní spor musel prohrát.

Ivermektin je neregistrovaný lék dostupný pouze na předpis, není ve volném prodeji. Dostaly ho však už stovky pacientů v desítkách nemocnic, případně u praktiků, kteří si jej však před sérií článků v Právu mohli vyžádat u distributora pouze v rámci mimořádného dovozu.

Listina základních práv a svobod, článek 17
(1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny.
(2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.
(3) Cenzura je nepřípustná.
(4) Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti.
(5) Státní orgány a orgány územní samosprávy jsou povinny přiměřeným způsobem poskytovat informace o své činnosti. Podmínky a provedení stanoví zákon.
Zdroj: Novinky

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Když hvězdy přednáší - červen, Mahenova knihovna, Brno

26.4.2024 Jsou kurzy a kurzy. Co si budeme povídat – některé jsou fádní, nezáživné. Ale některé jsou kreativní, poutavé. A když na nich přednáší skutečné osobnosti, jako je osobnost neziskovek JMK 2021 Leona Zemanová nebo Radka Pešlová, kterou provází renomé výjimečně právničky. Anebo zářivá Martina Holcová, kterou znají i v dalekém Finsku… více...

ZPRÁVY: Babiš převzal Potůčkův návrh na veřejnoprávní pilíř!

25.4.2024 Alena Schillerová a Karel Havlíček v podstatě odsouhlasili za ANO na schůzce u prezidenta důchodovou reformu, jak ji dělá vláda Petra Fialy. Andrej Babiš je však přinutil souhlas odvolat a následně přichází s novým řešením, které ovšem není nové. Nedávno jsme psali, že právě toto navrhuje dlouholetý expert na tuto problematiku Martin Potůček z FSV UK. více...

NAŠE SALLY: Nevlastní matka překračuje dávkování léků

24.4.2024 Milá Sally, moje nevlastní matka má diagnostikovanou demenci, je jí 92 let, bydlí sama a kromě ztráty krátkodobé paměti a občasných halucinací je na svůj věk čilá. Problém je v podávání léků, není schopna zajistit si správné dávkování. Má léky preventivní na anginu pectoris a léky na demenci. Poslední měsíc sní víc léků, než má. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.