pečuj doma

INFO: Ivermektin u nás povolen. Může jít do všech lékáren

13.3.2021

Lék ivermektin bude moci být rozvezen do všech lékáren v zemi. Plyne to z pokynů ministerstva zdravotnictví ČR , které je vydalo pro praktické lékaře, kteří tento lék budou moci předepisovat. Lék je povolen pro experimentální léčbu. Je to zásadní změna, ministerstvo své původní rozhodnutí přehodnotilo.

Ministerstvo zdravotnictví ještě před týdnem rozhodlo, že lék bude možné podávat pouze v nemocnicích, a to s odůvodněním, že účinky a bezpečnost léku nejsou podrobně prozkoumány, a proto je potřeba mít pacienty pod neustálým dohledem.
Nyní své rozhodnutí přehodnotilo: „Ministerstvo zdravotnictví umožňuje všem poskytovatelům zdravotní péče podání léčivého přípravku Ivermektin, pokud to bude v souladu s platnými stanovisky SÚKL a pa­cient vyplní informovaný souhlas,“ sdělil v pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Vnímám to tak, že ministerstvo v zásadě nikomu nebrání v tom, aby ivermektin předepsal, řekl

šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Dodal, že lékaři ani pacienti nesmějí zapomínat na to, že dosud „neexistují dostatečné důkazy o prokazatelně kladném vlivu ivermektinu na léčbu onemocnění covidu“, a proto nelze tuto léčbu považovat za součást standardní odborné péče.
„Rozhodnutí o jeho podání jako neregistrovaného léčivého přípravku záleží na klinickém uvážení lékaře,“ uvedlo ministerstvo.

Instrukce pro praktické lékaře jsou totožné s těmi pro nemocnice vyjma toho, že nemohou lék podávat tři dny, ale pouze dva, konkrétně jen první a třetí den. Šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka však čeká ještě další informace.

„Nikde se nepraví, jak to bude hradit pojišťovna. Vnímám to tak, že ministerstvo v zásadě nikomu nebrání v tom, aby ivermektin předepsal,“ podotkl Šonka. Dodal, že bez jasných instrukcí ministerstvo vystaví praktické lékaře obrovskému tlaku pacientů, kteří už dnes po nich ivermektin požadují.

S používáním ivermektinu v ČR začali lékaři ve FN u sv. Anny v Brně, kde s ním mají dobré zkušenosti. Minulý týden tam bylo dovezeno 10 tisíc léků bulharského léku Huvemec s obsahem ivermektinu, které stačí pro 20 tisíc pacientů. O lék si už požádalo 83 nemocnic po celé republice. Mluvčí nemocnice Dana Lipovská včera Právu řekla, že už vydali polovinu dovezených léků.

V distribuci pro praktické lékaře nebo lékárny nevidí problém. „Čekáme, co řekne ministerstvo. Pokud to oficiálně povolí, pak lék budeme distribuovat podle objednávek,“ dodala.

Ministerstvo rozhodlo, že nemocnice mohou lék Huvemec dočasně používat do 31. srpna 2021, kdy dovezeným lékům končí expirace. „V souvislosti s výskytem onemocnění covid-19 je za účelem zkrácení doby hospitalizace třeba zajistit pro pacienty v ČR dostupnost léčivého přípravku Huvemec,“ stojí v rozhodnutí.

Ministerstvo považuje za bezpečné a nejvhodnější, když budou lékaři podávat lék hospitalizovaným pacientům nad 18 let v dávce 0,2mg/kg/den podané první, třetí a pátý den a maximálně v denní dávce 24 mg.

Rozhodnutí ministerstva se opírá o odborný posudek lékového úřadu SÚKL, ve kterém se říká, že nejvhodnější je přípravek nasadit co nejdříve po hospitalizaci.

Lékový ústav nepředpokládá, že by se ivermektin nesnášel s jinými léky. SÚKL podle ministerstva „nemá informace o možných interakcích léčivých přípravků s obsahem léčivé látky ivermektin s jinými léčivými přípravky používanými při léčbě covid-19 (Veklury, Fortecortin, Dexamethasone Krka) v případě současného podávání“.

Zdroj: Novinky

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.