pečuj doma

Jak sestry domácí péče urychlují hojení chronických ran?

20.2.2024

Dnes se zaměříme na téma léčba chronických ran. Nejprve si musíme říct, co je vlastně chronická rána. Za chronické se považují rány, které ani po šesti týdnech léčby se nehojí. Poté musí přijít na řadu zdravotnický personál. Jaké jsou často kladené otázky našim sestřičkám z domácí zdravotní péče?
Můžete tento druh ran ošetřovat doma?  
Ano, máme na vás čas a každý je rád, když nemusí trávit půl dne v čekárně na chirurgii. Z vlastních zkušenosti víme, že pacienti si připadají důležitěji než na chirurgii (čas je jen pro ně, mají šanci se na cokoliv zeptat, diskutujeme o stavu rány). Vždy se snažíme hledat zlatou střední cestu, abychom vyhověli oběma stranám.  
Proč se mi rána nehojí?  
Hojení rány může zpomalit nemoc, jako je například diabetes (cukrovka), nádorové onemocnění, ischemická choroba (ucpání cév) dolních končetin, problémy s imunitou apod. U ležících pacientů se pak často vyskytují dekubity (proleženiny). Proto je potřeba vždy zvolit komplexní přístup a kromě rány samotné se zabývat také celkovým zdravotním stavem nemocného. Svou roli hraje mimo jiné i nedostatečná výživa a nedostatečný příjem tekutin.  
Co já sám můžu udělat, aby se rána hojila rychleji?  
Hojení rány urychlí udržování provedeného obvazu v čistotě. Také by se mělo...

Celý článek: 
proprarodice.cz

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Kdo může používat platební kartu opatrované, aby jí nakoupil?

23.10.2024 Jsem opatrovník maminky. Mohu dát bankovní kartu k účtu maminky mojí sestře, která bydlí poblíž domova maminky a je tak víc po ruce, když je potřeba něco zakoupit? Já bydlím 13 km odtud, nemám auto a je tak někdy pro mě složitější to v brzké době zajistit. Dříve jsme to praktikovaly tak, že pokud maminka něco potřebovala koupit více...

INFO: Válek dá praktikům více peněz a změní úhradovou vyhlášku

22.10.2024 Praktičtí lékaři pro dospělé a dětští lékaři České republiky nebudou na konci října protestovat. Na jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem se domluvili na navýšení peněz pro lékaře a také na změně úhradové vyhlášky pro příští rok. Dvoudenní stávka, kterou hrozili na konci měsíce, je tedy definitivně odvolána. více...

PTÁTE SE: Vnučka, kterou máme v péči, si chce změnit jméno

21.10.2024 Máme v péči vnučku, které je sedm let. Její matka bere drogy, otec je ve výkonu trestu. Vnučka má dvě jména, druhé po matce. S matkou se nevídá a druhé jméno nechce.
Máme právo rozhodovat o vnučce ve všem, ale rodiče nejsou zbaveni rodičovských práv. Může soud zrušit jméno bez souhlasu rodičů?
více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.