pečuj doma

Jurečka: Budeme se moci férově podívat, kdo dávku opravdu potřebuje

1.8.2023

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR chystá revizi dávkového systému. Dávky chce více propojit a současně si lépe pohlídat, že jejich příjemci projevují snahu něco se svou situací dělat a nezatajují účty, kam jim plynou ještě jiné příjmy. Právu to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Z rozhovoru vyjímáme podstatné:

Údajně se u příspěvku na bydlení chystáte zavést majetkový test žadatelů…

To chystáme v rámci revize celého dávkového systému. Chceme využít toho, že propojíme daleko více dat, abychom dokázali garantovat, že sociální systém nepodporuje lidi nebo domácnosti, které si mohou zajistit příjmy vlastní prací. Chceme eliminovat zneužívání systému dávek. To, že nám dneska někdy lidé zatajují část příjmu a my si to neumíme ověřit. Anebo jsou lidé, kteří by mohli pracovat, a přesto sedí doma a čekají, že jim přijde třeba příspěvek na bydlení. To se rozhodně chystáme zefektivnit a možná díky tomu zbudou finanční prostředky navíc pro lidi, kteří v dnešním systému nejsou dostatečně podpořeni a tu podporu potřebují. Například na osoby se zdravotním hendikepem.

V plánu je sloučení čtyř dávek: příspěvku a doplatku na bydlení, přídavku na dítě a příspěvku na živobytí. Proč a odkdy?

Dnes máme tři oddělené systémy. Existuje zvlášť aktivní politika zaměstnanosti, zvlášť státní sociální podpora a zvlášť pomoc v hmotné nouzi. Stávalo se, že se kvůli tomu nepropojovala data a že byl někdo, kdo by si standardně mohl práci najít nebo se mohl rekvalifikovat a vracet se na pracovní trh daleko rychleji. Namísto toho ten člověk prostě zůstal doma, dostal příspěvek na živobytí, na bydlení a podobně. Takže to chceme opravdu významně zjednodušit a propojit mezi sebou. Chtěl bych, aby to bylo účinné od 1. ledna 2025.

Údajně má u této superdávky platit příjmová hranice 1,3násobku životního minima. Takto ale mnoho lidí ztratí nárok třeba na podporu na bydlení, ne?

To jsme teď hodně v detailu. V tento okamžik nejsem schopen povědět, že to je finální podoba. Mě ale bude vždycky zajímat, aby systém třeba v případě příspěvku na bydlení dokázal detailně odlišovat nákladovost bydlení i podle toho, kde konkrétně dům nebo byt žadatele je. Dneska to umíme rozeznat jenom podle velikosti města. Já budu chtít pohled na jednotlivé části, ulice nebo místní část. Zároveň ale budu také víc rozlišovat to, jestli příjemce dávky v čase mohl se svým bydlením něco dělat. To znamená, když třeba má rodinný dům, tak jestli ho mohl zateplit. Podpora se tudíž bude měnit v čase. Když někdo spadne do problému, pomůžeme mu a na nějakou dobu dostane plnou podporu. Ale zároveň mu řekneme, že může snížit třeba energetickou náročnost svého domu, ukážeme mu možnosti podpory. Když to neudělá, tak je na zvážení, jestli ta podpora má být trvale stejně vysoká. Potřebujeme lidi motivovat, aby začali aktivně se svou situací něco dělat.

Majetkové testy v současnosti třeba u přídavků na děti nejsou. Je to jednoduchá dávka podle příjmů. Jak to má vypadat?

Už za pár měsíců budeme velmi podrobně schopni prozkoumat příjmovou situaci domácnosti žádající o dávky. A to díky tomu, že budeme mít přehled o měsíčních příjmech od žadatelova zaměstnavatele. Také u dávek připravujeme digitalizaci dat z katastru nemovitostí. Takže to, co nám dnes trvá delší dobu, budeme nově schopni vyhodnotit v řádu jednoho nebo dvou dnů. Budeme pak schopni rychle žadatelům odpovědět, jestli mají na dávku nárok. Dám konkrétní příklad. Dnes může klient přijít na Úřad práce a říct: Toto je účet na mé jméno, já na něm nemám ani korunu. Přitom pracuje na dohodu a úřad neví o tom, že má příjem, protože ho nepřizná. Díky změnám, které plánujeme v legislativě i v propojenosti dat, budeme vědět, že na tu dohodu dělá, v jaké výši má příjem, kolik má on nebo člen jeho domácnosti účtů a jaké tam má prostředky.

Takže uvidíte, kolik mají žadatelé na účtu? Nenarazí to na bankovní tajemství?

Ne, budeme schopni vidět, jestli má jenom jeden účet, nebo jich má vícero a ty ostatní nám zamlčuje. To se dnes používá u žádostí o dávky v hmotné nouzi, kdy klient dokládá výpis z účtu. Chceme eliminovat zneužívání dávek. To, že nám dneska někdy lidé zatajují část příjmu. Nebudu se nikomu z nějaké zlovůle hrabat v soukromí. Ale když člověk přijde a požádá o dávku v nějakém významném rozsahu, budeme se moci férově podívat, jestli opravdu pomoc potřebuje, a potvrdit si, že nepřichází někdo, kdo systém zneužívá. Systém by měl nově umožňovat více indivi­duálně posuzovat situaci daného klienta.

Zdroj: Právo

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.