pečuj doma

INFO: Konečně jedna dobrá zpráva. Ivermektin je bezpečný, říká SÚKL

5.3.2021

Státní ústav pro kontrolu léčiv poprvé uznal, že „dosavadní poznání ukazuje na relativně dobrý bezpečnostní profil ivermektinu“. Uvedla to mluvčí SÚKL K. Brunclíková. Současně doporučil, aby pacienti, kteří dostanou v rámci léčby covidu-19 ivermektin, byli pod kontrolou lékaře. Zda se jedná o lékaře v nemocnicích, nebo i praktické, nechtěl upřesnit.

Záleží na Blatném

Klíčové rozhodnutí je teď jen na ministerstvu zdravotnictví. „Pokud na základě dalších odborných konzultací dojde k jiným závěrům, je plně v jeho kompetencích stanovisko SÚKL při svém rozhodování nezohlednit,“ uvedla Brunclíková.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný naznačil, že by část dodávky, kterou objednala nemocnice U sv. Anny, skutečně mohla jít praktickým lékařům. „Mohli by s ním, bude- li fungovat, odvrátit příjem pacientů do nemocnice nebo zabránit rozvinutí závažnějšího stavu,“ uvedl v ČT.

Sdružení praktických lékařů tento týden vyzvalo, aby ministerstvo zdravotnictví co nejdříve vypracovalo metodické pokyny, jak lék správně podávat. To by mělo být hotovo do poloviny března.

Část českých odborníků, například Společnost infekčního lékařství, však ještě minulý týden ivermektin odmítla s argumentem, že pro reálný účinek je potřeba až stonásobek běžné dávky, což by vedlo k vážnému poškození zdraví pacientů. Běžná dávka je 0,2 mg/kg váhy. Stonásobné navýšení by znamenalo, že by nemocní dostávali denní dávku 20 mg/kg váhy.

„Úplná somarina“
Při váze 70 kg by nemocný měl dostat podle této teorie 1400 mg ivermektinu. Ve skutečnosti se tak silná dávka v praxi nikdy nepodávala, žádný lékař by ji pacientovi nepodal, protože by tím ohrozil jeho zdraví. Lékaři, kteří ivermektin používají, se proti tomuto nesmyslnému teoretickému konstruktu ostře ohrazují.

„To je somarina, úplná somarina,“ reagoval k tomu doc. Pavol Török z Východoslovenského ústavu srdečních a cévních nemocí, který covid-19 ivermektinem léčí úspěšně už přes měsíc. I on aplikuje u svých pacientů standardní dávku 0,2 mg/kg váhy.

Zdroj: Právo

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Zaměstnavatel chce znát invalidní důchod i pobírané dávky

27.3.2024 Pečuji o osobu, které byl přiznán invalidní důchod III. stupně. Chtěl bych se zeptat, zda má zaměstnavatel (chráněná dílna) právo po invalidním důchodci chtít rozhodnutí o přiznání invalidního důchodu s datem přiznání? Taktéž po něm zaměstnavatel požaduje aktuální výměr invalidního důchodu. Když jsme se dotazovali, za jakým účelem chce toto sdělit více...

INFO: Pacientské organizace pomáhají medikům naučit se komunikovat

26.3.2024 Na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy vznikl ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví nový předmět: Péče orientovaná na člověka. Přináší inovativní přístup ke vzdělávání budoucí generace lékařů tím, že se zaměřuje na rozvoj komunikačních dovedností a zdůrazňuje lidský aspekt lékařské profese. Má za sebou první úspěšný semestr a na podzim více...

ZPRÁVY: Ceny Gratias 2024 předal ministr Marian Jurečka

25.3.2024 MPSV i letos vyjádřilo své uznání našim sociálním pracovnicím a pracovníkům. Na konferenci v barokním refektáři Dominikánského kláštera v Praze předal ceny Gratias 2024 ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka ( KDU-ČSL). Stalo se tak u příležitosti Světového dne sociální práce. „Jsou to hrdinové všedního dne,"  řekl ministr. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.