pečuj doma

Koronavirus v domovech pro seniory zatím jen ojediněle

19.9.2021

Od září opět v sociálních službách platí povinné testování zaměstnanců i klientů, kteří nejsou očkovaní. Redakce iDNES.cz oslovila domovy pro seniory, zda u nich dochází k nárůstu nakažených nebo nikoliv. Zatím se ukazuje, že případy výskytu koronaviru jsou spíše ojedinělé.

Podle Jiřího Horeckého z APSS ČR jsou záchyty v celé republice v řádů desítek případů. 

Stát od 1. září nařídil povinné testování zaměstnancům a klientů domovů pro seniory, postižené a se zvláštním režimem, týdenních stacionářů i obyvatel chráněnného bydlení, kteří dosud neprošli vakcinací či neprodělali covid. Ti musí podstoupit antigenní test každých sedm dní.

Prakticky nulové covidové skóre hlásí téměř všechny domovy pro seniory, které redakce iDNES.cz oslovila. „Nebyl odhalen žádný nakažený, ,“ potvrdila ředitelka Domova U Biřičky v Hradci Králové a zároveň viceprezidentka APSS ČR Daniela Lusková.

„Vzhledem k výsledku testování budeme chtít zrušit povinnost testovat klienty koncem října, v případě zaměstnanců zvážit ukončení testování podle aktuální epidemické situace v Česku koncem listopadu,“ upozornil současně pro iDNES.cz Jiří Horecký z APSS ČR.

Lusková z hradeckého domova pro seniory uvedla, že testování neočkovaných zaměstnanců v domově prováděli celé léto. „Pakliže ministerstvo zdravotnictví opatření zastaví, budeme zatím testovat dál po vlastní linii a na vlastní náklady,“ popsala další postup ředitelka a současně dodala, že v hradeckém domově pro seniory je v tuto chvíli očkováno 82 procent personálu a 98 procent klientů.

Proočkováno je podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb nyní přibližně 60 až 65 procent zaměstnanců v sociálních službách, proočkovanost seniorů v pobytových službách je pak přes 92 procent. 

„V populaci 65 plus evidujeme 358 117 neočkovaných seniorů z nichž 64 718 má záznam o prodělané nemoci. Pravděpodobně nechráněných je tedy 293 399,“ stojí ve zprávě Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), kterou má redakce k dispozici.

Že očkování má pozitivní vliv na nízký počet nakažených, potvrdily i další domovy pro seniory. „Velký záchyt covid pozitivních a nemocných (mezi klienty i zaměstnanci) jsme měli v období od poloviny prosince 2020 do ledna 2021. Pak jsme měli pouze dva pozitivní testy u zaměstnanců, ale s ohledem na včasný záchyt to nijak neohrozilo ani neomezilo poskytování služeb,“ řekl ředitel Domova důchodců Český Dub Radim Pochop. 

Ten současně uvedl, že jsou již všichni senioři v domově očkovaní. „Stále se držíme strategie, že neočkované testujeme v periodicitě. Nad rámec jsme se rozhodli provádět test každému, kdo se vracel z dovolené,“ doplnil ředitel domova Pochop s tím, že personál je proočkovaný z asi 79 procent. 

Nulový záchyt nákazy hlásí například i domov ve Žďáru nad Sázavou či v Domově důchodců Černožice v Praze. Pouhé jednoty případů pak odhalili například v plzeňské Senior Residence Terasy. 

Kromě testování však v domovech rezonuje téma očkování třetí dávkou, které má pro určitou skupiny, tedy právě pro ohrožené seniory, začít v pondělí. 

„Klienti se ke třetímu očkování staví vesměs pozitivně, překvapivě jej vítají. Pravdou je, že v řádu dnů po proběhlé první a druhé vakcinaci covid v domově zcela vymizel. Na základě této zkušenosti se staví k aplikaci pozitivně,“ uvedla ředitelka Domova pro seniory Háje v Praze Dagmar Zavadilová. 

Zdroj: idnes

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Zdravotně postižení budou od dubna 2025 patřit pod ČSSZ

22.4.2024 MPSV připravilo návrh zákona, jehož cílem je systémové sjednocení všech sociálních dávek podmíněných dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem pod hlavičku České správy sociálního zabezpečení. Namísto Úřadu práce ČR by tak nově o příspěvku na péči a dávkách pro osoby se zdravotním postižením rozhodovaly územní správy sociálního zabezpečení. více...

PTÁTE SE: Znovuposouzení příspěvku na péči v 18 letech u celiaka

21.4.2024 Dceři v listopadu 2023 skončil posudek (3. v pořadí) na příspěvek na péči v 1. stupni, dg. celiakie, skolióza (celotrupový korzet). Uznáno pokaždé d) stravování, e) oblékání, h) péče o zdraví. (Rozporovali jsme osobní aktivity, ale nedosáhli). Před dvě dny jsem byla na základě Vyrozumění z úřadu práce nahlédnout do spisu. Posudkový lékař popsal více...

INFO: PnP v prvním a druhém stupni se nezvýší. Návrh na zvýšení služeb

20.4.2024 Návrhy NRZP na zvýšení Příspěvků na péči v prvním a druhém stupni nebyly Poslaneckou sněmovnou schváleny. Znamená to, že od 1. července 2024 bude výše příspěvků u osob starších 18 let ve výši, kterou navrhla skupina poslankyň a poslanců pod vedením poslance a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.