pečuj doma

INFO: Maďaři chtějí všechen Sputnik, Slováci jim ho zatím nevydali

17.4.2021

Před areálem společnosti Imuna v Šarišských Michaľanech na východním Slovensku parkují dva maďarské kamiony, jejichž řidiči chtějí odvézt do Maďarska všech 200 tisíc dávek ruské vakcíny Sputnik V, které jsou zde uskladněny. Firma jim v tom zabránila a do Maďarska poslala jen 46 ampulí za účelem testování.

Jak informovala televize TA3, maďarské kamiony dorazily do firmy už v pondělí a nadále parkují v areálu Imuny a čekají na Sputnik. „Řidiči se domáhali, aby jim naložili všech 37 palet vakcín Sputnik V. Firma odmítla vakcíny vydat, protože na to nedostala žádný oficiální pokyn,“ uvedla televize TA3.

Ruská strana žádá, aby Slovensko vakcíny okamžitě předalo Maďarsku. Rusové peníze za 200 tisíc vakcín vrátili a od smlouvy odstoupili pro její porušení ze slovenské strany. Takže je reálná varianta, že Slovensko o všechny ruské vakcíny přijde. Nejen 1 800 000 tisíc nasmlouvaných, ale i o těch 200 000 dodaných.

Expremiér Matovič informoval, že ruská protikoronavirová vakcína Sputnik V prošla všemi testy biomedicínského centra Slovenské akademie věd a splnila čtrnáct ze čtrnácti testů. O stanovisku ŠÚKLu, které prohlásilo, že ruské vakcíny Sputnik V v jednotlivých zemích světa nejsou totožné, mluvil jako o politickém bludu a vyslovil obavu z dalšího vývoje „kauzy Sputnik“.

Podle slovenských médií má šéfka ŠÚklu Baťová širokou podporu nejen stran, ale také široké veřejnosti. Lidé ji údajně chodí poděkovat a nosí ji květiny.

Matovič k tomu uvedl. „Zakrývat si oči před křivdou vůči výrobci vakcíny a zbožťovať pachatelku této křivdy dokáže jen ten, komu jsou pravda, zdraví a životy lidí úplně ukradené,“ napsal Matovič  na svlůj Facebook a připojil i ilustrační fotografii zmíněných kytic. Dále také uvedl, že ač je bojovník a nerad se vzdává, je možné, „že se jim to podaří. Jich jsou zástupy a já jsem sám,“ konstatoval.

K problému se vyjádřil i bývalý předseda vlády SR Ján Čarnogurský. Mj. napsal: „Ruská firma nám vrátila platbu za dodávku vakcíny, z Maďarska prišli kamióny odviesť vakcínu do Maďarska, ktoré ju rado použije. Vakcínu strácame hanebným spôsobom. Vtedy predseda vlády Igor Matovič doviezol vakcínu s veľkou slávou, ale nedokázal ju dopraviť až k ľuďom, ktorí o ňu mali záujem… Minister zdravotníctva – vtedy – Marek Krajčí udelil výnimku pre neregistrovaný liek, ale nepochopiteľne dal vakcínu na kontrolu Štátnemu ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL), aj keď jeho riaditeľka Zuzana Baťová sa už predtým vyjadrovala proti vakcíne. Ak minister predsa chcel mať aspoň trochu krytý chrbát, nemusel dať vakcínu ŠÚKL na celkovú kontrolu, ale mohol uložiť ŠÚKL vykonanie jednotlivých čiastkových kontrol. Teraz sa dozvedáme, že ich bolo štrnásť a všetky dopadli dobre. Neurobil to a spolu s predsedom vlády sa stali rukojemníkmi riaditeľky Baťovej. Baťová pustila do médií, že Sputnik na Slovensku nie je Sputnik, o ktorom priaznivo písal britský časopis Lancet. Dôvody neuviedla. Pustila do médií, že náš Sputnik je odlišný od Sputniku v iných krajinách. Tiež dôvody neuviedla. Vraj nedostala 80 % dokumentov, ktoré potrebovala. Akých dokumentov, neuviedla. Zaujímavé, že Sputnik používajú v 60-tich krajinách a nikomu dokumenty nechýbali... Igor Matovič má pravdu, že Zuzana Baťová v prvom rade zodpovedá za hanbu, ktorá Slovensku vznikla…, aj za vyšší počet mŕtvych na covid pre znemožnenie použitia Sputniku.

Zdroj: red, novinky, facebook, denník N, srspol

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.