pečuj doma

Máme až 300 tisíc nakažených, míní imunolog Hořejší

8.7.2022

Denní přírůstek nakažených covidem-19 opět nabral na obrátkách a vyjma víkendu vždy atakoval hranici tisícovky nových případů. V odpadních vodách je navíc nálož koronaviru vyšší než za minulých vln, přesto odborníci veřejnost uklidňují, že apokalypsu neočekávají.

Ochránit by nás paradoxně mohla i naše laxnost při očkování. V poslední době rychle přibývá nových případů v Portugalsku. „Země je možná obětí svého úspěchu, kdy se jí rychle podařilo naočkovat 90 procent populace. Po nějaké době protilátky vyvanou a je možné, že s tím souvisí jejich rapidní nárůst nakažených. V Čechách nemusí být takový vzestup. Tím, že jsme očkovali pomaleji, může nám to paradoxně pomoct,“ uklidňoval náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Přestože předchozí laxnost může Čechům výrazně pomoci v boji proti submutaci omikronu BA.4 a BA.5, doporučuje všem očkování třetí, potažmo čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu-19. Podobně mluví i imunolog Václav Hořejší.

„Už teď probíhá další vlna. Sice jsme řekli, že to vypadá docela dobře, ale znám ze svého okolí mnoho případů, kdy lidé sice nemuseli do nemocnice, ale týden měli dost ošklivou respirační chorobu. Přestože měli dvě dávky očkování. Je potřeba jít na třetí, potažmo čtvrtou,“ vysvětluje Hořejší, který se plánuje taktéž v nejbližší době znovu přeočkovat.

Podle jeho informací se odhaduje, že jsou momentálně infikovaná asi 2-3 procenta populace. „To je asi 200 až 300 tisíc lidí. A my víme jenom o těch, kteří se nechali testovat.“ Z toho důvodu by byl pro testy zdarma nebo plošné testování. Myslí si, že lidé, kterým není příliš dobře, by se pak odhodlali jít na test a nemoc nepřecházeli, protože by věděli, že mají koronavirus a nejsou jen nachlazení.

S jeho slovy ale nesouhlasí bývalý ministr Roman Prymula, podle něj je na to zatím brzy. „Břemeno plošného testování v masivní míře je obrovské a mělo by to být kombinované. Lidé se mohou testovat sami, pokud potřebují, a to, co by mělo být hrazeno, jsou testy vycházející z klinických příznaků, kdy je člověk indikován lékařem,“ vysvětluje.

Zdroj: idnes

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.