pečuj doma

Mezinárodní konference dlouhodobé péče v Toruni

2.8.2022

Ve dnech 13.– 15. září 2022 se v polské Toruni uskuteční již 24. Mezinárodní konference dlouhodobé péče s podtitulem Holistický přístup k dlouhodobé péči – Potřeby a výzvy.

Po loňské přestávce, kdy konference probíhala pouze v online prostředí, se letos mohou účastníci potkat i naživo. Tradice konference, která je organizována pro profesionály pracující s chronicky nemocnými, zdravotně postiženými a pacienty závislými na pomoci druhých, sahá již do roku 1998. Od té doby se v Toruni potkávají odborníci a kapacity z celého světa, aby sdíleli zkušenosti, nápady, inspirovali se a navzájem si pomáhali najít ta nejlepší řešení situací, se kterými se při péči o klienty každodenně setkávají.

V posledních dvou letech jsme se zcela soustředili především na situace, kterým čelila dlouhodobá péče v důsledku pandemie covid-19 po celém světě, a na péči o potřeby nejen pacientů, ale i personálu v těchto vskutku bezprecedentních časech. Mnohdy jsme byli nuceni použít krizové scénáře ovlivňující fungování celých institucí a dodnes se s následky vyrovnáváme.

Přesto se zdá, že nejnáročnější období je za námi, a proto se chceme, obohaceni o předchozí zkušenost, znovu začít dívat do budoucnosti. 24. ročník Mezinárodní konference dlouhodobé péče v Toruni bude především o tom, jak může holistický přístup k potřebám osob v dlouhodobé péči měnit kulturu v této oblasti a jak může pomoci se vyrovnat s náročnými výzvami, kterým čelí a čelit bude i nadále.

13. září 2022 proběhne slavnostní zahájení a pak už se bude po dva dny diskutovat, poslouchat, networkovat, sdílet, polemizovat.

Jedním ze stěžejních témat by měla být proměna péče o pacienty v rámci dlouhodobé péče. Demografické změny a s tím související očekávání týkající se pozdní dospělosti vytvářejí pro dlouhodobou péči nové cíle. Jak lze sladit schopnost poskytovat péči pacientům, kteří ji potřebují, a zpřístupnit jim tuto péči nejlépe v jejich domácnostech či v samé blízkosti jejich domova? Jak může být poskytována péče, která nejen uspokojuje zdravotní potřeby pacienta, ale také zlepšuje kvalitu jeho života a pomáhá vyrovnat se s osamělostí a poskytuje do určité míry pacientovi svobodu? Je možná úplná deinstitucionalizace, jaké má pak formy a jaké jsou zkušenosti expertů ze zemí, kde je již úspěšně realizována? To jsou hlavní otázky, na které se budou snažit účastníci konference nalézt odpovědi.

Holistický přístup k péči má bezesporu vliv na zdraví a celkovou pohodu pacientů. Podstatou holistické péče je celostní pohled na klienta a následné uspokojení jeho potřeb ve všech dimenzích lidské bytosti – biologické, psychické, sociální, ale i spirituální. Tento pohled pak má být východiskem pro zabezpečení komplexní, individualizované a kvalitní ošetřovatelské péče založené na partnerském vztahu pečujícího a klienta.

Kvalita života do velké míry závisí na zdravotním stavu každého z nás. Nicméně, i nezávislost, svoboda konání, duševní a fyzická pohoda, to vše je s kvalitou života přirozeně propojeno. Dlouhodobá péče je často vnímána pouze jako nezbytně nutná péče o zdraví pacientů. To však nestačí. Holistický přístup znamená, že se péče o pacienta zaměřuje i na prevenci, tak aby byla co nejdéle a nejpřirozeněji zachována kvalita života pacienta, nebo se péče transformuje na péči rehabilitační – tedy na obnovení ztracených dovedností nebo (dnes stále častěji) na řešení následků pandemie covid-19.

V kontextu všech změn, kterými jsme si poslední dobou prošli, se mění i dlouhodobá péče. Stále větší prostor dostávají nové technologie a metody, mění se organizace úkolů a mění se i smysl dlouhodobé péče. Mění se očekávání, která jsou spojena s pokročilejším věkem. Už nelze jen zajišťovat nezbytnou zdravotní péči, pacienti i jejich blízcí a celá společnost očekávají, že kvalita života v pozdním věku zůstane co nejdéle zachována v přiměřeném stavu, osoby se zdravotním handicapem zcela právoplatně chtějí žít plnohodnotný život. Naplnění těchto očekávání se stává v současné době hlavní výzvou v dlouhodobé péči a bude také jedním z nosných témat celé konference dlouhodobé péče.

Partnery akce jsou již po čtyřiadvacáté polská společnost s globální působností TZMO SA a Polská gerontologická asociace. Opakované setkání profesionálů z celé Evropy vytváří ohromnou příležitost pro sdílení zkušeností, výměnu názorů a získávání vědomostí stran těch nejúčinnějších řešení týkajících se osob odkázaných na pomoc druhých. Organizátoři i partneři věří, že vytvořením sdíleného prostoru pro získávání znalostí a výměnu zkušeností lze výrazně ovlivnit kvalitu služeb z oblasti dlouhodobé péče.

Pro více informací kontaktujte TZMO Czech Republic na emailu cz-info@tzmo-global.com.

PR článek

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Když hvězdy přednáší - červen, Mahenova knihovna, Brno

26.4.2024 Jsou kurzy a kurzy. Co si budeme povídat – některé jsou fádní, nezáživné. Ale některé jsou kreativní, poutavé. A když na nich přednáší skutečné osobnosti, jako je osobnost neziskovek JMK 2021 Leona Zemanová nebo Radka Pešlová, kterou provází renomé výjimečně právničky. Anebo zářivá Martina Holcová, kterou znají i v dalekém Finsku… více...

ZPRÁVY: Babiš převzal Potůčkův návrh na veřejnoprávní pilíř!

25.4.2024 Alena Schillerová a Karel Havlíček v podstatě odsouhlasili za ANO na schůzce u prezidenta důchodovou reformu, jak ji dělá vláda Petra Fialy. Andrej Babiš je však přinutil souhlas odvolat a následně přichází s novým řešením, které ovšem není nové. Nedávno jsme psali, že právě toto navrhuje dlouholetý expert na tuto problematiku Martin Potůček z FSV UK. více...

NAŠE SALLY: Nevlastní matka překračuje dávkování léků

24.4.2024 Milá Sally, moje nevlastní matka má diagnostikovanou demenci, je jí 92 let, bydlí sama a kromě ztráty krátkodobé paměti a občasných halucinací je na svůj věk čilá. Problém je v podávání léků, není schopna zajistit si správné dávkování. Má léky preventivní na anginu pectoris a léky na demenci. Poslední měsíc sní víc léků, než má. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.