pečuj doma

Mobilní hospic začíná provozovat nemocnice u sv. Anny

7.9.2023

Teprve jako druhá nemocnice v Česku začala od září Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně provozovat mobilní paliativní tým, který navštěvuje pacienty u nich doma. Desetičlenná skupina odborníků tak umožní umírajícím prožít poslední dny s jejich blízkými.

„Nevyléčitelně nemocným nemá bohužel akutní medicína co nabídnout, potřebují spíš klid, pohlazení a pohodu ke svému odchodu, než aby je někdo ‚léčil‘ a denně do nich píchal injekce,“ popisuje vrchní sestra týmu Hana Kaštan.

Nová služba funguje na principu domácího hospice, který v kraji jinak zajišťuje hlavně charita či neziskové organizace. „Každý pacient dostane svou kmenovou sestru, která mu bude denně k dispozici. Je důležité, aby to byl jeden člověk, protože se stává tak trochu členem rodiny – pro všechny je příjemnější si k sobě domů pouštět důvěrnou osobu. Sestra se o pacienta stará do konce jeho dnů,“ vysvětluje Kaštan.

Jak často sestra za pacientem přijde, závisí na jeho potřebách a možnostech rodiny. Po směně kmenové sestry se pacienti mohou obrátit na službu konající sestru, je dostupná nepřetržitě. Součástí týmu jsou také lékař, sociální pracovnice a psycholog. Zhruba sedmdesát procent nákladů hradí zdravotní pojišťovny, rodinu služba vyjde přibližně na 150 korun denně.

Podle krajské radní pro sociální oblast a rodinnou politiku Jany Leitnerové je právě domácí péče o umírající směr, který hejtmanství podporuje. „Není totiž jen efektivní z pohledu ekonomiky, ale zvyšuje se po ní i poptávka ze strany rodin. Není to pro ně totiž jednoduchá situace, takže pomoc proškoleného týmu se rozhodně hodí,“ uvádí Leitnerová s tím, že aby byl v kraji mobilních hospiců dostatek, podpořil je kraj letos částkou 15 milionů.

Vyšší zájem o tyto služby potvrzuje i Josef Drbal, ředitel brněnského Hospice sv. Alžběty, jehož mobilní tým může v jednu chvíli pečovat přibližně o 25 nemocných.

„Letos jich máme už více než za pololetí loňského roku. Naší výhodou je, že jsme vybudovali komplexní hospic – kromě domácího máme i lůžkový, disponujeme odborným sociálním poradenstvím, terénní i pobytovou odlehčovací službou a půjčovnou pomůcek,“ jmenuje Drbal s tím, že mobilní hospicovou péči je třeba garantovat 24 hodin denně sedm dní v týdnu, proto je pro jeden tým kapacita i dojezdová vzdálenost limitována.

Na Blanensku se o nevyléčitelně nemocné starají pracovníci Mobilního hospice sv. Martina spadajícího pod charitu. I oni vnímají rok od roku větší zájem. Zatímco před deseti lety pečovali o 35 klientů ročně, loni jich bylo 150.

Kromě mobilních týmů kraj podporuje také paliativní péči v domovech pro seniory a podporuje vznik paliativních ambulancí při nemocnicích.

Více na:

https://www.fnusa.cz/ve-fnusa-vznika-mobilni-tym-paliativni-pece/

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/nemocnicni-tym-u-svate-anny-paliativni-pece-doziti-doma-hospic.A230904_746487_brno-zpravy_krut

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.