pečuj doma

Na platy si sáhneme, slibují politici. Ale neví kdy

9.4.2023

Po schválení nižší valorizace důchodů vzrůstá tlak na politiky, aby se v krizi také uskromnili. Zatímco průměrný penzista přijde od června měsíčně kvůli nižší valorizaci o 1 010 korun, plat řadového poslance vzrostl o 11 600 korun. MF DNES se proto ptala všech 200 poslanců, zda si sáhnou na platy. Většina z nich se chce uskromnit.

V tom, jak moc, se už ale rozcházejí. Opoziční ANO a SPD chtějí zmrazit současné platy na roky dopředu. Naposledy to na začátku března neúspěšně navrhoval šéf ANO Andrej Babiš. Koaliční poslanci s tím však převážně nesouhlasí. Argumentují hlavně tím, že se po konci zmrazení platy stejně skokově zvýší.

Hnutí STAN proto přišlo s návrhem, aby se růst platů politiků zpomalil stejně jako u valorizace penzí. Byť na něm hnutí teprve pracuje, podle poslance STAN Josefa Fleka by se tím růst platů politiků zpomalil zhruba o 60 procent.

Vlastní návrh chystají i Piráti. „Zpomalení růstu platů je v době krize důležité gesto, ale krátkodobé. Proto předložíme dlouhodobé řešení, které se bude týkat nejen politiků, ale i vrcholných manažerů státních podniků typu ČEZ,“ napsal MF DNES bez podrobností vicepremiér a šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Opozice však vládu kritizuje, že s ní o návrzích nejedná a také, že přišly pozdě. „Vládní návrhy neberu vážně. Když mohli v březnu podpořit mnou navržené zmrazení platů na pět let, tak to potopili. Rozhoupali se, až když je kritizoval prezident,“ řekl MF DNES předseda ANO Andrej Babiš. Poté, co jeho návrh koalice ve Sněmovně nepřipustila, vyzval prezident Petr Pavel vládu, aby s opozicí projednala úpravu, která zajistí, že se na úsporách budou podílet i politici.

Tím evidentně některé poslance popudil. „Pokud to bude smysluplné opatření týkající se nejen poslanců a pokud pan prezident začne sám u sebe, v zásadě s tím problém nemám,“ reagoval pro MF DNES poslanec KDU-ČSL Aleš Dufek.

Zdroj: iDNES

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

ZPRÁVY: Babiš převzal Potůčkův návrh na veřejnoprávní pilíř!

25.4.2024 Alena Schillerová a Karel Havlíček v podstatě odsouhlasili za ANO na schůzce u prezidenta důchodovou reformu, jak ji dělá vláda Petra Fialy. Andrej Babiš je však přinutil souhlas odvolat a následně přichází s novým řešením, které ovšem není nové. Nedávno jsme psali, že právě toto navrhuje dlouholetý expert na tuto problematiku Martin Potůček z FSV UK. více...

NAŠE SALLY: Nevlastní matka překračuje dávkování léků

24.4.2024 Milá Sally, moje nevlastní matka má diagnostikovanou demenci, je jí 92 let, bydlí sama a kromě ztráty krátkodobé paměti a občasných halucinací je na svůj věk čilá. Problém je v podávání léků, není schopna zajistit si správné dávkování. Má léky preventivní na anginu pectoris a léky na demenci. Poslední měsíc sní víc léků, než má. více...

ZPRÁVY: Významná konference "Stáří spojuje" bude začátkem června

23.4.2024 Již tradiční mezinárodní konference Stáří spojuje 2024 se koná od 3. do 4. června 2024 v Praze. Hlavními tématy konference letos budou: mezigenerační vztahy, umění stárnout, ageismus, postavení seniorů ve společnosti, týrání a zanedbávání seniorů a další. Pozvání přijala řada významných českých i zahraničních expertů. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.