pečuj doma

Naočkovaný se nenakazí, tvrdí Blatný. Odborníci kroutí hlavou

18.3.2021

Ministr zdravotnictví České republiky Jan Blatný (za ANO) v Senátu dnes hovořil k očkování proti covidu-19 a tvrdil, že očkovaný člověk proti koronaviru nemůže onemocnět nebo přenést nemoc na někoho dalšího. S jeho tvrzením však nesouhlasí odborníci, kteří ministrova slova považují za zavádějící. Z jejich reakcí vyjímáme:

„Ve chvíli, kdy máte ukončené očkování, jste dva týdny po druhé dávce, tak pak není signifikantně možné, abyste klinicky onemocněl, s nějakou pravděpodobností, která je velmi malá. Po první dávce se objevila reinfekce v Česku u 1,3 procenta, u 0,53 procenta po druhé dávce, vždy se jednalo o velmi mírné onemocnění a nikdo z těchto lidí nepřišel do nemocnice a nikdo nezemřel,“ uvedl ministr.

„Dá se pro běžného člověka to pochopit tak, že ten, kdo má ukončenou vakcinaci, neonemocní a nikoho dalšího nenakazí,“ vysvětloval senátorům ministr.

Není to poprvé, co Blatný dává očkování větší účinky, než o kterých mluví odborníci. A stejně jako v minulosti i tentokrát se proti ministrovi ohradili.

Blatného předchůdce, exministr zdravotnictví a současný poradce prezidenta Roman Prymula uvedl, že ministr zdravotnictví neříká pravdu. „Stanovisko je zavádějící a nepravdivé,“ reagoval v SMS zprávě pro Seznam Zprávy.

Rovněž i virolog a ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že ministr uvádí veřejnost v omyl.

„Takové tvrzení skutečně není pravdivé. I absolvované dvě dávky očkování nemusí znamenat, že očkovaný člověk je plně chráněn a že také nemůže původce onemocnění covid-19 přenést. Plyne to už jen z toho, že vakcíny nemají 100procentní účinnost,“ vysvětluje profesor Grubhoffer.

Epidemiolog a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar pak vysvětluje, že hlavní smysl očkování je v tom, že očkovaní by měli být chráněni před těžkou formou nemoci covid-19.

„Hlavním cílem očkování, který naplňuje, je významná redukce těžkých stavů, úmrtí a hospitalizací. Bude mít zřejmě vliv i na pokles pravděpodobnosti přítomnosti viru na sliznicích v období po vakcinaci, ale absolutní jistota ochrany to u všech nebude. Jinými slovy, nelze to vyhlásit takto kategoricky jednoznačně s tím, ze by to platilo bez výjimky u všech,“ uvedl pro Seznam Zprávy epidemiolog Maďar.

O limitech očkování už dříve napsal i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). „Vliv očkování vakcínou Comirnaty na komunitní šíření viru SARS-CoV-2 není doposud znám. Zatím není známo, kolik očkovaných lidí může nadále být přenašečem a šiřitelem viru,“ uvedl.

K tématu se už koncem roku 2020 vyjádřila i Česká vakcinologická společnost. Tím, že zatím není o účinnosti vakcín dostatek dat, zdůvodňovala, proč se na očkované opatření vztahují také.

„Pro očkované osoby prozatím platí stejná přijatá protiepidemická opatření jako pro osoby neočkované. Do získání údajů o účinnosti vakcinace v prevenci asymptomatické infekce a v prevenci přenosu infekce nejsou očkované osoby zbaveny povinnosti karantény po kontaktu s covid-19 pozitivní osobou,“ uvedli odborníci.

Zdroj: Seznam zprávy

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.