pečuj doma

Nemocnice Milosrdných bratři v Brně přejde pod Konvent

21.3.2024

Již řadu let probíhají jednání mezi Brnem a Milosrdnými bratry (dále Konvent) o tom, jak by mělo vypadat fungování Nemocnice Milosrdných bratří. V posledních měsících se intenzivně řeší podrobnosti převodu nemocnice, která je v současnosti příspěvkovou organizací města, na Konvent. Radní včera záměr schválili.

„Převod je právně velmi složitá záležitost. Je nutné ošetřit řadu oblastí, od právní kontinuity přes pracovněprávní vztahy po spolupráci s pojišťovnami, a to vše s jediným záměrem: aby se to negativně nedotklo pacientů,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

„Převzetí nemocnice Konventem je podmíněno tím, že bude zajištěna zdravotní péče, kterou tu vyhledávají desítky tisíc lidí nejen z Brna, ale i okolí. Jen dětí se tu každoročně narodí kolem dvou tisíc. Tyto záruky ze strany Konventu máme a naše dnešní usnesení má být vyjádřením vstřícného stanoviska zase ze strany města,“ popsala neuvolněná zastupitelka pro oblast zdravotnictví Dagmar Seidlová.

Nemocnice Milosrdných bratří byla založena v roce 1747. Jde o nejstarší souvisle fungující nemocnici na Moravě a po pražské Nemocnici na Františku druhou nejstarší v Česku.
Postupem času se areál při ulici Polní rozvíjel až do roku 1948, kdy byly budovy nemocnice a kláštera zestátněny. V roce 1989 nastala obnova fungování řádu Milosrdných bratří, kterému byly o rok později navráceny v té době existující budovy nemocnice. Tehdy řád pronajal nemocnici za symbolickou cenu městu Brnu. V roce 1993 byla zřízena příspěvková organizace města Brna, která nemocnici provozuje dodnes.

Zdroj: město Brno

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.