pečuj doma

INFO: Nemocnice si na regeneron půjčily, ale stát jim nepomůže

18.7.2021

Vláda na jaře nechala nakoupit tisíce dávek léku regeneron, většina ale stále leží ve skladech. Dvě distribuční nemocnice si na něj přitom půjčily od pojišťoven, a pokud ho nespotřebují, musí peníze vrátit. A to přesto, že na to nemají finance. Stát jim ze svízelné situace nepomůže. Podle ministerstva zdravotnictví si ho mají nechat pro další vlnu.

Na jaře v Česku vrcholila třetí vlna pandemie koronaviru a nemocnice se pohybovaly na pokraji svých kapacit. Odlehčit jim mimo jiné měly experimentální mononukleární látky jako bamlanivimab a regeneron, které mohou u lidí z rizikových skupin zabránit zhoršení nemoci.

Vláda proto nakoupila 12 tisíc dávek (jedna stála zhruba 65 tisíc korun), které ale zaplatily zdravotnická zařízení. Nemocnice nebyly schopné dát dohromady potřebných 720 milionů. Peníze jim proto půjčily pojišťovny, záloha činila 240 milionů korun.

O regeneron nakonec však nebyl takový zájem, jak se čekalo. Jedním z důvodů bylo i to, že ministerstvo zdravotnictví nastavilo příliš přísné podmínky, které až během dubna upravilo. Většina léku i proto stále leží v lékárnách distribučních nemocnic, tedy ve Fakultní nemocnici Brno a Fakultní nemocnici Motol. Na Moravě momentálně skladují 4866 dávek a v Praze 2880.

Za léčiva, která se nespotřebují, ale musí Fakultní nemocnice Brno a Motol půjčky vrátit. Na to přitom v jejich rozpočtech nejsou peníze. „Pro nemocnici je to finanční zátěž,“ popsala pro iROZHLAS.cz mluvčí brněnské nemocnice Veronika Plachá.

A ministerstvo zdravotnictví jim podle Martiny Čovbanové z tiskového oddělení nepomůže. „V současné době zastáváme názor ponechat je prozatím v zásobách nemocnic pro případ, kdyby se zvýšil počet hospitalizovaných v průběhu podzimního období,“ napsala serveru iROZHLAS.cz. O dalším osudu léku se podle ní bude rozhodovat ve chvíli, kdy „nás bude chránit kolektivní imunita“.

Brněnské nemocnici by přitom podle Plaché stačilo, kdyby jim stát pomohl alespoň s částí nespotřebovaných dodávek. S lékem totiž mají dobré zkušenosti a část by si chtěli ponechat. Expirují totiž až v roce 2023. „Těm, kterým byl lék aplikován, to výrazně zlehčilo průběh. Někteří dokonce popisují, že už jim druhý den jakoby nic nebylo,“ dodala.

Nemocnice tak nejspíš budou muset miliony za nakoupené léky zaplatit na konci roku samy. Pokud jsou nemocnice v dluzích, nemůžou ovšem třeba žádat o granty a další prostředky.

Zdroj: irozhlas

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.