pečuj doma

Není čas na mou rezignaci, ale čas najít řešení, říká Válek

8.5.2023

Není čas na mou rezignaci, ale na hledání řešení, řekl v neděli k výpadkům v dodávkách léků ministr zdravotnictví České republiky Vlastimil Válek (TOP 09). K rezignaci jej vyzývá opoziční hnutí ANO. Důvodem je, že v lékárnách totiž už několik měsíců chybí stovky léků a stav se zatím stále nelepší.

„Není čas na mou rezignaci, je čas najít řešení. Chápu, že opozice to navrhuje, protože ona všechny problémy ve zdravotnictví řešila odvoláváním ministrů. Vzpomeňme si na poslední covidový rok. Řešení koalice je hledat řešení, v tom se lišíme,“ uvedl Válek.

Zároveň upozornil na to, že výpadky léků jsou dlouhodobé… Kroků, jak situaci zachránit, podle svých slov už „provedl hodně“. „Udělali jsme první krok už v loňském roce. Podařilo se nám schválit průlomový zákon, který nám umožňuje lék, pokud vůbec v Evropě existuje, dovézt na speciální dovoz, schválit mu úhradu a dostat ho okamžitě do lékáren. Tak jsme dovezli například 140 tisíc balení antibiotik,“ hájil se.

V současné době je podle něj v Česku ke všem druhům antibiotik alespoň nějaká varianta. „Teď už máme možnost v každé kategorii nějaké antibiotikum předepsat,“ zdůraznil.

Podle opozice Válek situaci „absolutně nezvládá“. „Měl by rezignovat, protože skutečně nezvládl tuto situaci. Díváme se na zoufalé matky, které s dětmi objíždí lékárny,“ upozorňovala v minulosti například šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Ministr zdravotnictví také uvedl, že se pacienti „za posledních deset let stali rukojmími farma průmyslu“. Farmaceutické firmy chce do budoucna za nedodávání léků postihovat.

Změnit to má podle něj novela zákona o léčivech, kterou chce ministerstvo v květnu předložit vládě a v červnu Sněmovně. Dává povinnost výrobcům držet měsíční až dvouměsíční zásobu léků, lékárnám pak úřady informovat o svých zásobách a rizicích nedostatku nějakého léku. Ministr chce, aby novela vstoupila v platnost letos v říjnu.

Podle prezidenta České lékárnické komory Aleše Krebse by měly být za nedodání léků příslušné sankce. „Byl bych asi tvrdší než současný ministr. Byl bych za to, aby excesy byly adekvátně trestány,“ zdůraznil.¨

Zdroj: Novinky

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Digitální den pro neziskovky: Najděte svoji cestu

19.4.2024 Třetí ročník online konference Digitální den pro neziskovky, která se uskuteční 21. května se zaměří na digitální strategie a řízení IT v organizacích. Z nedávného průzkumu Sdružení VIA o stavu digitalizace v českém neziskovém sektoru vyplývá, že mnoho neziskových organizací čelí výzvám v základních prvcích digitalizace již na úrovni hardwaru. více...

PTÁTE SE: Opatrovník zanedbává povinnosti a ohrožuje opatrovanou

18.4.2024 Moje dlouholetá kamarádka je matkou 21leté nesvéprávné dcery, slečny K. Soudem byl určen opatrovník otec, avšak neplní roli opatrovníka. Zmiňovaná K. bydlí v jiném bytě sama, neumí vařit, těžko zvládá tělesnou hygienu, nevyzná se v užívání léků a neužívá léky od psychiatra. Byla několikrát hospitalizována, z důvodu demonstrativních pokusů více...

ZPRÁVY: Zajímá vás fungování hospicu a odlehčovací služby?

17.4.2024 Připravili jsme dvě nová videa ze seriálu Představujeme pět typů služeb: o pobytové odlehčovací službě a hospicu. Seriál má pomoci především rodinným pečujícím, kteří se starají o dospělé. Měli by se lépe zorientovat, v čem může být ta která prospěšná, v čem pomoci nemůže, jaké potíže mohou při využívání služeb nastat a jak jsou řešeny, jak služby dojednat více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.