pečuj doma

Nová epidemie je už v Evropě, v nebezpečí jsou děti

15.1.2024

Svět ještě nezapomněl na covid, když se objevuje hrozba nové pandemie pocházející z Číny. Záhadný zápal plic, který postihuje především děti, už zasahuje Evropu i Ameriku. Zvláštností této infekce je, že některá antibiotika, například penicilin, na ni nezabírají, onemocnění je u dětí mnohdy těžké a dlouhodobé a málo se o něm stále ví.

Hlavními příznaky čínské pneumonie jsou silný kašel, který může trvat několik týdnů, bolest na hrudi, obvykle s horečkou a bolestí hlavy, a často skvrnitá vyrážka na trupu, zádech nebo pažích. Děti do pěti let mohou také zaznamenat ucpaný nos nebo rýmu, slzení očí, dušnost, zvracení a průjem.

Čína od poloviny října hlásí nárůst „chřipkových onemocnění“. Nemocnice jsou přeplněné, statisíce dětí se zápalem plic už jsou na infuzích.  Mluvčí pekingské dětské nemocnice řekla CCTV, že zařízení denně přijímá nejméně 7 000 pacientů, což značně překračuje jeho kapacitu.

Největší dětská nemocnice v sousedním Tianjinu přijala za týden více než 13 tisíc dětí. Velký počet případů zažívá také provincie Liaoning.

Na konci listopadu světová média informovala o propuknutí „záhadného dětského zápalu plic“ v několika oblastech Číny. The Telegraph s odvoláním na data organizace ProMed, která sleduje vypuknutí lidských a zvířecích nemocí po celém světě, uvedl, že čínské dětské nemocnice jsou přetížené pacienty s příznaky zápalu plic.

Nemoc se nazývá mykoplazmatická pneumonie neboli „syndrom bílých plic“ kvůli bělení plic na rentgenových snímcích pacientů se zápalem plic, uvádí NBC. Nemoc je známá také jako „chodící zápal plic“ – u dospělých je relativně mírná a nevyžaduje klid na lůžku ani hospitalizaci, ale je nebezpečná kvůli možným komplikacím.

K nakažení mykoplazmou je nutný dlouhodobý kontakt mezi infikovanou osobou a zdravou osobou, a proto se u dětí, které chodí do školky a školy, často objevují ohniska mykoplazmózy.

Zvláštností tohoto onemocnění je, že antibiotika, která léčí většinu typů pneumonie, nezabírají proti mykoplazmatickým infekcím. V takových případech musí lékaři předepsat jiný typ antibiotika, obvykle azithromycin nebo Z-Pak.

Z-Pak však nepůsobí příliš dobře na zápal plic způsobený jinými příčinami.

Světová zdravotnická organizace nedávno oficiálně oznámila propuknutí mykoplazmatické pneumonie v Číně.  "Situaci sledujeme. Mykoplazmatická pneumonie je něco, co obvykle vidíme v zimě, léčí se antibiotiky a je jasně detekována v mnoha různých zemích," řekla mluvčí WHO Margaret Harrisová.

Mi Feng, mluvčí čínské Národní zdravotní komise, řekl, že úřady otevřou více dětských ambulancí a budou prosazovat, aby více starších lidí a dětí dostávalo vakcíny proti chřipce, a zároveň povzbuzovat lidi, aby nosili roušky.

Podle Wanga Huaqinga, hlavního odborníka na plánování imunizace v Čínském centru pro nemoci a ochranu, byly infekce Mycoplasma pneumoniae pozorovány hlavně u dětí ve věku od 5 do 14 let.

Mezitím v Číně roste napětí.  "Číňané panikaří. Na mnoha školách v Pekingu zrušili vyučování. Nemoc postupuje různě. Někteří kašlou a mají horečku, jiní naopak nekašlou a nemají žádné příznaky zápalu plic. Mají jen vysokou teplotu, ale u mnoha se objeví neobvyklé uzliny v plicích, které lze vidět během tomografie. Mnoho Číňanů, kteří si pamatují, jak covid začal, se obávají, že vláda tají skutečný stav věcí. Navíc asijské země již začaly zavírat své hranice z Číny, po tomtéž volají v Americe. Hlavním problémem je,ž e tato infekce je těžko diagnostikovatelná. Číňané už nosí masky, rukavice a zásobují se jídlem pro případ karantény,“ řekl čínský novinář Heping Liang.

Odborníci upozorňují, že některá období budou pro mykoplazmatické infekce horší než jiná, a rozhodně se podle nich zdá, že v USA a Evropě může být letošní rok horší než jiné roky.

Evropští experti zároveň uvedli, že výskyt v desítkách zemí začal na začátku roku stoupat. Do léta a na podzim tohoto roku se průměrný růst více než zčtyřnásobil, přičemž větší růst byl zaznamenán v Asii a Evropě, podle zprávy zveřejněné v Lancet Microbe.

Kromě Číny také Dánsko, Francie, Německo, Itálie, Nizozemsko, Británie a několik států v USA hlásí nárůst případů pneumonie u dětí způsobených mykoplazmaty. 

"Nevěříme, že se jedná o nové/nové respirační onemocnění, ale spíše o významný nárůst počtu případů zápalu plic, které se obvykle vyskytují ve stejnou dobu," uvedl stát Ohio v tiskové zprávě. "Naše předběžné hodnocení je, že vidíme sezónní trendy. Neděje se nic neobvyklého.“  

Dánské ministerstvo zdravotnictví ale naopak bije na poplach – výskyt mykoplazmatické pneumonie podle Dánů dosáhl epidemických úrovní.

"Infekce je rozšířená po celé zemi. Počet nových případů se v posledních týdnech výrazně zvýšil a nyní zaznamenáváme výrazně více případů než obvykle," řekla místním médiím Hanne-Dorthe Emborgová, expertka z dánského ministerstva zdravotnictví.

Dánští lékaři uvedli, že počet nakažených se za posledních pět týdnů ztrojnásobil a varovali, že tuto zimu onemocní více dětí. Přichází jen několik dní poté, co Nizozemsko oznámilo alarmující nárůst zápalu plic u dětí, a po podobných zprávách ze sousedního Švédska. 

Ve Francii lékaři také pozorovali „atypickou“ bakterii poté, co se koncem listopadu zvýšil počet plicních infekcí u dětí, zejména ve věku od 6 do 15 let, uvádí BFMTV. Tamní ministr zdravotnictví Aurélien Rousseau ujistil, že jde o „bakterii, kterou dobře známe“, a zaznamenal nárůst ve všech evropských zemích.

„Počet návštěv na pohotovosti a doporučení od lékařů na pohotovosti k hospitalizaci dětí do 15 let kvůli plicnímu onemocnění dosáhl za posledních nejméně deset let nebývalé úrovně,“ píše francouzský Le Parisien. Podle odborníků je propuknutí nové nemoci částečně na vině karantény během covidu, která přerušila přirozené šíření dalších infekcí. V důsledku toho se země staly zranitelnějšími vůči větším ohniskům těchto nemocí. Uprostřed nejistoty doktor Joseph Ambani, odborník na infekční choroby, označil nedostatek znalostí o záhadné nemoci za „znepokojivý“ pro země v Evropě. Ambani vyzval evropské země, aby se nyní připravily pro případ náhlého propuknutí nemoci.

„Evropa musí nejen posílit dohled, ale také zajistit, aby její zdravotnická infrastruktura – od jednotek intenzivní péče po primární péči – byla vybavena tak, aby zvládla potenciální nárůst případů,“ říká.

Aby se zabránilo infekci, lékaři dávají tradiční rady, pokud jde o prevenci akutních respiračních virových infekcí: často si myjte ruce, vyhýbejte se davům lidí, pravidelně větrejte místnosti, nekontaktujte lidi, kteří mají příznaky nachlazení a jezte zdravou zeleninu a ovoce, pijte čistou vodu, více se hýbejte, zlepšujte spánek.

Zdroj: Strana.ua

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.