pečuj doma

Fialova vláda: Povinné očkování ne. Musíme se s covidem naučit žít

24.11.2021

Budoucí Fialova vláda představila svoje opatření proti covidu. Povinné očkování vyloučila. Nastávající premiér Petr Fiala oznámil, že se změní hlavní indikátor opatření, klíčová bude obsazenost nemocnic. Také odmítl uzavírání škol. S covidem se musíme naučit žít, oznámil.

Hlavními body programu pětikoalice v boji s covidem jsou dodržování pravidel, vlastní odpovědnost, minimální zásahy do vzdělání a změna hlavního indikátoru, kterým bude obsazenost nemocnic. Možný budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek několikrát zopakoval nutnost třetí dávky. Fiala s Rakušanem slíbili srozumitelná a jasná opatření. 

Koalice v plánu boje s pandemií rozděluje opatření do tří kategorií, okamžitá, střednědobá a dlouhodobá. Hlavním principem plánu má být naučit se s covidem žít. 

Petr Fiala v úvodu brífinku zdůraznil, že za opatřeními, která koalice představuje, stojí všech 5 stran, a jsou to opatření, která bude koalice prosazovat v dalších čtyřech letech. „Musíme se s covidem naučit žít. Musíme se to naučit jako společnost, a jako stát,“ řekl Fiala.

„Tuto vlnu už nelze zastavit. Jediné, o co musíme bojovat, je maximálně omezit její dopady na nemocnice, a zastavit nemocnice před kolapsem, který by postihl všechny, kteří jsou očkovaní i neočkovaní,“ sdělil Fiala. 

Budoucí koalice chce změnit hlavní indikátor opatření pro zpomalení epidemie. Místo dosavadního počtu nově nakažených, bude hlavním indikátorem zaplněnost nemocnic. 

Možný budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek vyzval občany ke snížení sociálních kontaktů. „Pak můžeme doufat, že se situace zlepší v kratším horizontu,“ řekl Válek, a následně zdůraznil důležitost třetí dávky očkování. 

Válek řekl, že lidé budou muset podstoupit třetí dávku, jinak je čeká šest měsíců od dokončení očkování PCR test, pokud se setkají s rizikovým kontaktem. Také zcela vyloučil povinné očkování, podle něj to není řešení, a povinné očkování má řadu legislativních i odborných úskalí. „Povinné očkování není řešení. Znamená to ještě větší rozdělení společnosti. Je to známka selhání systému,“ řekl Válek. Rada vlády pro zdravotní rizika v úterý navrhla, aby se kromě vybraných profesí povinně očkovala skupina seniorů nad 60 let.

Koalice ale chce motivovat k očkování zdravotníky, učitele a pracovníky v sociálních službách. Připouští finanční motivaci, záleželo by to přímo na zřizovatelích. V prohlášení koalice také stojí, že se nesmí zastírat fakta. Očkování podle nich epidemii neukončí, ale zásadně omezí riziko hospitalizace a úmrtí. 

Vít Rakušan sdělil, že je nutné srozumitelně komunikovat nová opatření. „Budeme mluvit jedním hlasem,“ slíbil předseda hnutí STAN Rakušan. „Je potřeba, aby existovala srozumitelná a jasná koncepce, podle které bude vláda fungovat,“ řekl Petr Fiala. 

To má splňovat koncept, se kterým pětikoalice přišla. Komunikaci státu k veřejnosti chce koalice sjednotit do jednoho centra. „Máme tu okamžitá i střednědobá opatření. Ta okamžitá začneme uplatňovat ve chvíli, kdy k tomu budeme mít pravomoci. Kdyby to chtěla prosazovat i současná vláda, budeme za to rádi,“ dodal Fiala. 

O zpřísnění opatření mají lokálně rozhodovat Krajské hygieny na základě regionálních podmínek. „Například pro počty lidí na hromadných akcích v uzavřených prostorech i na otevřených prostranstvích“, píše se v prohlášení pětikoalice.

Pokud dojde v určitém okrese nebo kraji k ohnisku nákazy, čísla bude vyhodnocovat krajská hygiena, tak jako u kterékoliv jiné nemoci, informoval Válek. 

Členové pětikoalice také několikrát zopakovali nutnost důrazu na dodržování opatření. „Sankce jsou již dostatečně vysoké, problém je v množství kontrol a jejich vymáhání,“ řekl místopředseda ODS Martin Kupka. 

Budoucí premiér Petr Fiala minulý týden kritizoval končícího předsedu vlády Andreje Babiše i ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha za to, že k boji s covidem zavedli od 22. listopadu v Česku „bavorský model“. Vadí mu, že Babiš s opatřením přišel bez konzultace s odborníky, přestože měl jednat až na základě setkání s Anticovid týmem. Jednání vlády označil za nepochopitelné a nezodpovědné.

Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) řekl, že nová opatření nekopírují bavorský model, ale představují „český model“. Vidí v něm slabá místa. Válkovi se na původním bavorském modelu líbí, že „využívá PCR testy k plošnému testování a povoluje PCR testy jako potvrzení pro vstup do některých služeb.“ 

Vývoj epidemie se v Česku poslední týdny výrazně zhoršuje. V úterý laboratoře odhalily 25 864 nových případů nákazy koronavirem, jde o nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. Rekordních hodnot dosáhla i týdenní incidence. Na covidových odděleních v nemocnicích se nyní nachází 5 652 lidí.

Zdroj: idnes

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

ZPRÁVY: Významná konference "Stáří spojuje" bude začátkem června

23.4.2024 Již tradiční mezinárodní konference Stáří spojuje 2024 se koná od 3. do 4. června 2024 v Praze. Hlavními tématy konference letos budou: mezigenerační vztahy, umění stárnout, ageismus, postavení seniorů ve společnosti, týrání a zanedbávání seniorů a další. Pozvání přijala řada významných českých i zahraničních expertů. více...

INFO: Zdravotně postižení budou od dubna 2025 patřit pod ČSSZ

22.4.2024 MPSV připravilo návrh zákona, jehož cílem je systémové sjednocení všech sociálních dávek podmíněných dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem pod hlavičku České správy sociálního zabezpečení. Namísto Úřadu práce ČR by tak nově o příspěvku na péči a dávkách pro osoby se zdravotním postižením rozhodovaly územní správy sociálního zabezpečení. více...

PTÁTE SE: Znovuposouzení příspěvku na péči v 18 letech u celiaka

21.4.2024 Dceři v listopadu 2023 skončil posudek (3. v pořadí) na příspěvek na péči v 1. stupni, dg. celiakie, skolióza (celotrupový korzet). Uznáno pokaždé d) stravování, e) oblékání, h) péče o zdraví. (Rozporovali jsme osobní aktivity, ale nedosáhli). Před dvě dny jsem byla na základě Vyrozumění z úřadu práce nahlédnout do spisu. Posudkový lékař popsal více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.