pečuj doma

INFO: Odpadní vody z Prahy ukazují rostoucí nálož covidu

26.2.2022

Ještě zhruba měsíc by mohlo v nemocnicích přibývat lidí s covidem-19. A to i přesto, že podle oficiálních údajů nově nakažených ubývá. Dále rostoucí virovou nálož v populaci ukazují data z pražských odpadních vod, které sledují odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické.

Už minulé vlny epidemie prokázaly, že data z odpadních vod dokážou předpovědět situaci v nemocnicích s přibližně čtyřtýdenním předstihem.

„V této bandasce máme vzorek, je to odpadní voda, a teď ho nalijeme do vzorkovnice.“ Ta pak putuje na Vysokou školu chemicko-technologickou, kde odborníci ze vzorků zjistí množství viru SARS-CoV-2.

„V těchto týdnech opět vidíme nárůst množství viru v odpadních vodách, už se zase blížíme hodnotám z listopadu roku 2021. Rozhodně bych v tuto chvíli neřekl, že množství viru v odpad vodách je za vrcholem,“ upozorňuje pro Radiožurnál Jan Bartáček z Ústavu technologie, vědy a prostředí Vysoké školy chemicko-technologické.

Oficiální data o epidemii ministerstva zdravotnictví přitom ukazují opačný trend. Počty nově nakažených klesají. Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková si myslí, že má Česko v této vlně to nejhorší za sebou.

„Pokud budeme všichni k očkování vhodní naočkováni, tak se nemusíme bát, jsme dobře chráněni. A je jedno, jaká nálož viru je v populaci. Všichni vidí, že jsou ohromná čísla celkově nakažených, ale ten dopad do nemocnic je sražen tím, že je populace proočkovaná,“ upřesňuje.

Vašáková ale připouští, že v nemocnicích může ještě lidí s covidem-19 přibývat. „Zátěž nemocnice je cca padesát procent toho, co bylo v podzimní části pandemie, ale ta čísla významně neklesají, takže to, že dorazil virus do zranitelné populace, bohužel dělá to, že ještě do nemocnic doráží poměrně dost lidí, kteří nejsou v dobrém stavu,“ přibližuje.

Odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické v minulých vlnách epidemie zjistili, že data z pražských odpadních vod spolehlivě předpovídají situaci v nemocnicích, především na jednotkách intenzivní péče. A to asi s měsíčním předstihem.

„Pokud bude korelace podobná jako loni, tak očekáváme, že by měly začít narůstat počty pacientů na JIP a ten nárůst by měl pokračovat několik týdnů. Ta vlna bude dosahovat podobných čísel jako na podzim. V tu dobu bylo na JIP bylo kolem tisíce pacientů. Podle našich dat by to mělo vypadat, že bychom se mohli dostávat až na takovéto počty,“ míní Bartáček.

Zdroj: irozhlas

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.