pečuj doma

Orgán ombudsmana chce řešit výši příspěvku na péči

4.5.2023

Příspěvek na péči je podle poradního orgánu ombudsmana nutné řešit v kontextu práva na nezávislý život zaručeného Úmluvou OSN o právech lidí s postižením. V usnesení ze svého posledního zasedání tento poradní orgán zdůraznil, že podpora ze strany státu musí zohledňovat reálné potřeby lidí s postižením.

Ocenil také, že veřejný ochránce práv i jeho zástupce, který poradnímu orgánu předsedá, dlouhodobě upozorňují na potřebu příspěvek na péči navýšit. Poradní orgán vyzval veřejného ochránce práv, aby o usnesení informoval ministra práce a sociálních věcí.  

Členka poradního orgánu právnička Ivana Marešová popisuje, že jí příspěvek na péči v nejvyšším stupni IV pokryje náklady pouze na třetinu služeb, které nutně potřebuje k zajištění základních životních potřeb. Podobně jako řada dalších lidí s postižením s potřebou vyšší míry podpory získává i ona peníze na zajištěních dalších potřebných služeb od sponzorů nebo se musí spoléhat na pomoc neformálních asistentů z řad dobrovolníků.

Problém je podle ní i v tom, že příspěvek na péči tak, jak je nastaven teď, jí v reálném životě někdy sotva stačí na zabezpečení podpory a dopomoci u stravování, oblékání, při hygieně nebo výkonu fyziologických potřeb.

 „Oficiální poskytovatelé sociálních služeb nejsou připraveni zajišťovat podporu v zaměstnání ani zájmovou činnost. Pokud chci žít plnohodnotný a naplněný život, musím si hledat asistenty sama, platit je z jiných zdrojů nebo spoléhat na jejich dobrou vůli. Takže v mém případě rozhodně nejde ze strany státu o podporu pro život v celém spektru. Jedná se pouze o podporu přežití. Součástí života by ovšem měla být i možnost pracovat a užívat si naplno také volný čas,“ hodnotí právnička, která se se ráda věnuje turistice, přírodě, literatuře nebo návštěvám divadla.

Ombudsman své výhrady k výši příspěvku na péči shrnul také v připomínkách k novele zákona o sociálních službách. Podle ní by se zvýšil jen příspěvek na péči pro dospělé ve stupni I na 2 000 Kč a zavedla by se pravidelná va­lorizace nařízením vlády.

Ani tato změna ale lidem s postižením nezajis­tí dost peněz na zaplacení nezbytných sociálních služeb a dalších výdajů. Proto je podle ombudsmana potřeba nejprve jednorázově zvýšit příspěvky na péči, aby alespoň odpovídaly úrovni podpory v roce 2007. Teprve pak se dá zavést jejich pravidelná valorizace. Podobně vidí situaci také Vládní výbor pro osoby se zdravotním postižením.

A stejný názor nyní vyjádřil i poradní orgán ombudsmana: „(Poradní orgán) apeluje na nutnost příspěvek na péči nejprve navýšit tak, aby zůstala zachována jeho reálná hodnota a teprve po tomto navýšení jej pravidelně valorizovat,“ uvedl ve svém usnesení z dubnového zasedání.

„Příspěvek na péči je jen částí toho, co označuje výraz ‚podpora pro lidi s postižením‘. Proto jsem rád, že jsme mohli toto téma na konci dubna probrat i s nově jmenovaným ředitelem Odboru koncepce sociálních služeb a sociální práce Ministerstva práce a sociálních věcí Martinem Kocandou. A těší mě jeho příslib, že ministerstvo chce lidi s postižením víc zapojovat do tvorby právních předpisů a strategických materiálů, které se jich dotýkají,“uzavřel zástupce ombudsman a předseda poradního orgánu Vít Alexander Schorm.

Zdroj: Veřejný ochránce práv

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.