pečuj doma

Penze se od ledna zvýší v průměru o 825 korun

27.9.2022

Vláda včera rozhodla o zvýšení důchodů. Od ledna 2023 by se měla průměrná starobní penze v České republice zvýšit o 825 korun. Solidární část všech starobních, invalidních a pozůstalostních penzí by se měla podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí zvednout o 140 korun.

K tomu by o 5,1 procenta měla vzrůst zásluhová procentní výměra důchodu podle odpracovaných let a výdělků. Od ledna se zásluhový díl navýší také o bonus 500 korun za vychované dítě.

„Všichni ti, kdo pobírají některý z důchodů, jsou velmi zranitelnou skupinou, na kterou v současné době rostoucí ceny citelně dopadají. Valorizace důchodů je základní nástroj pomoci v této době,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Kabinet se vyslovil také pro zvýšení příspěvků pro pěstouny a děti z náhradní rodinné péče, ke kterému dojde již od října.

Vládní nařízení počítá s tím, že o 27 % vzroste příspěvek na úhradu potřeb dítěte, jednorázový příspěvek při převzetí dítěte, který nebyl navýšen od roku 2008, vzroste o 35 %. Zaopatřovací příspěvek, který pomáhá mladým lidem při odchodu z ústavní, pěstounské nebo poručenské péče, se zvýší o 15 %.

„V této oblasti jsme měli velký dluh vůči řadě lidí. Některé z těchto příspěvků totiž byly naposledy upravovány v roce 2008, tedy před 14 lety. Jde přitom o skupiny těch, kteří jsou z velké části na příjmech od státu závislí. Vzhledem k rostoucím cenám jsme se proto rozhodli o jejich výrazném navýšení,“ uvedl Jurečka.

Zdroj: idnes

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Když hvězdy přednáší - červen, Mahenova knihovna, Brno

26.4.2024 Jsou kurzy a kurzy. Co si budeme povídat – některé jsou fádní, nezáživné. Ale některé jsou kreativní, poutavé. A když na nich přednáší skutečné osobnosti, jako je osobnost neziskovek JMK 2021 Leona Zemanová nebo Radka Pešlová, kterou provází renomé výjimečně právničky. Anebo zářivá Martina Holcová, kterou znají i v dalekém Finsku… více...

ZPRÁVY: Babiš převzal Potůčkův návrh na veřejnoprávní pilíř!

25.4.2024 Alena Schillerová a Karel Havlíček v podstatě odsouhlasili za ANO na schůzce u prezidenta důchodovou reformu, jak ji dělá vláda Petra Fialy. Andrej Babiš je však přinutil souhlas odvolat a následně přichází s novým řešením, které ovšem není nové. Nedávno jsme psali, že právě toto navrhuje dlouholetý expert na tuto problematiku Martin Potůček z FSV UK. více...

NAŠE SALLY: Nevlastní matka překračuje dávkování léků

24.4.2024 Milá Sally, moje nevlastní matka má diagnostikovanou demenci, je jí 92 let, bydlí sama a kromě ztráty krátkodobé paměti a občasných halucinací je na svůj věk čilá. Problém je v podávání léků, není schopna zajistit si správné dávkování. Má léky preventivní na anginu pectoris a léky na demenci. Poslední měsíc sní víc léků, než má. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.