pečuj doma

Postcovidová centra už neberou. Vzniknou kliniky?

12.4.2021

Ne pro každého končí jeho boj s covidem-19 okamžikem, kdy uplyne čtrnáctidenní izolace. Jak přibývá lidí, kteří si nemocí prošli, pozorují lékaři i nárůst počtu těch, které nákaza vyřadila z běžného života na tři měsíce a více. Právě jim mají pomáhat speciální postcovidová centra. Ta ale vzhledem k vysokému počtu pacientů už musí jejich část odmítat.

Sedmatřicetiletá Denisa Hapalová se nakazila koronavirem v prosinci. Brzy se dostavily klasické, ale nijak závažné příznaky: teploty do osmatřiceti stupňů, bolest mezi lopatkami, zimnice, ztráta čichu... Ke konci tehdy ještě desetidenní izolace ale symptomy téměř odezněly a Hapalová si myslela, že nemoc má za sebou. „Jak by někdo řekl: taková nepříjemná, horší ‚chřipka‘,“ popsala.

Když přišly Vánoce, zvládla dělat vše jako normálně. Zdobit stromeček, péct cukroví. Přetrvávala sice únava, bolest svalů a ztráta čichu, vše ale v únosné míře. „Zlom přišel asi týden po konci izolace. Opět přišly teploty, neskutečná únava, přidala se obrovská dušnost. Zvládla jsem jen ležet a spát,“ říká Hapalová.

A její zdravotní stav se nezlepšil ani o tři měsíce později. „Stále mám teploty, bolesti svalů, kloubů, dušnost a nyní i třes rukou, motáni hlavy a vysoký tep až 170. Nezvládám celé měsíce běžně fungovat a poslední dny dojdu sotva na záchod a do postele. Není týden, kdy nejsem u lékaře,“ popisuje.

Hapalová před onemocněním pravidelně sportovala, zdravě se stravovala a nekouřila. Není obézní, jak mnohdy o pacientech s covidem-19 zaznívá. Přesto již měsíce bojuje s následky choroby. „Mám malého syna a tři měsíce mě vidí jen ležet,“ říká.

Denisa Hapalová není zdaleka jediným pacientem, jehož se zdravotní obtíže drží i přes to, že oficiálně už covid-19 nemá a není tak ani evidovaný ve statistikách. Dlouhodobé potíže nejsou podle zahraničních studií ničím výjimečným. Začalo se jim mezi pacienty říkat „long covid“ neboli dlouhý covid. Že je svět podcenil, prohlásila na konci února Světová zdravotnická organizace (WHO).

Studie na toto téma v Česko teprve vznikají. V zahraničí jsou ale už dál a jejich výsledky jen potvrzují zážitky českých lékařů z praxe.

Výsledky desítek různých studií zkompiloval na konci března akademický žurnál Nature Medicine.

„Je zjevně, že péče o covidové pacienty nekončí v okamžiku propuštění z nemocnice. Pro poskytnutí komplexní péče je třeba mezioborové spolupráce. Je proto nutné, aby si nemocnice uvědomily potřebu vzniku speciálních klinik zaměřených na covid-19,“ shrnuli autoři.
Alespoň měsíc po nákaze pociťuje symptomy asi čtvrtina lidí. Asi jeden z deseti se stále cítí špatně i po dvanácti týdnech. A jak čas ubíhá, ukazuje se, že část pacientů trpí i mnohem déle.

Po Česku začala i proto vznikat centra postcovidové péče. První bylo to, které vzniklo při Fakultní nemocnici Hradec Králové. Brzy ale následovala další, nyní tak vlastní postcovidové centrum provozuje i Fakultní nemocnice Brno, řada nemocnic skupiny Agel či Městská poliklinika Praha.

A zájem je velký. „Vzhledem k extrémně vysokému počtu pacientů, kteří prodělali v posledních měsících covid-19, je zájem o vyšetření v centru postcovidové péče vysoký a část pacientů musíme již odmítat,“ uvedl Vladimír Herout, primář z Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno. Dodal ale, že sledování se zabývají i spádoví pneumologové, kteří tak část pacientů vyšetří sami. 

„Zájem o služby postcovidových center je značný a to do takové míry, že například v Nemocnici Agel Prostějov jsme museli navýšit kapacity ambulance, abychom mohli vyšetřit všechny pacienty do dvou týdnů,“ potvrzuje Adam Knesl ze skupiny Agel.

Podle Herouta se přitom pacienti dělí na dvě skupiny. První tvoří ti, kteří mají potíže relativně časně po onemocnění covidem-19. „U takových pacientů dominují potíže s přetrvávající dušností, bolestmi na hrudníku, nespavostí, poruchami soustředění, neurologickými příznaky, dekondicí a tak dále,“ popsal. Jejich potíže dle Herouta většinou do tří měsíců odezní a řešit by je měl spíše praktický lékař.

„Druhou skupinou jsou pacienti, u nichž dané symptomy přetrvávají i tři měsíce po prodělání onemocnění covid-19 a takoví by měli být indikováni k vyšetření v centru postcovidové péče,“ vysvětlil Herout. Tam by je měl poslat praktik či odborný specialista.

Příznaky i typy pacientů jsou různé. „Postcovidový syndrom může postihnout všechny pacienty bez rozdílu věku, ale v současné době lékaři v prostějovské nemocnici evidují v postcovidovém centru mnohem častěji mladé lidi a ženy. Příznaky se mohou klidně objevit několik týdnů po prodělané covidové infekci, která měla lehký nebo bezpříznakový průběh,” popsala Ivona Grygárková, primářka oddělení plicních nemocí prostějovské nemocnice.

Zdroj: idnes

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

NAŠE SALLY: Nevlastní matka překračuje dávkování léků

24.4.2024 Milá Sally, moje nevlastní matka má diagnostikovanou demenci, je jí 92 let, bydlí sama a kromě ztráty krátkodobé paměti a občasných halucinací je na svůj věk čilá. Problém je v podávání léků, není schopna zajistit si správné dávkování. Má léky preventivní na anginu pectoris a léky na demenci. Poslední měsíc sní víc léků, než má. více...

ZPRÁVY: Významná konference "Stáří spojuje" bude začátkem června

23.4.2024 Již tradiční mezinárodní konference Stáří spojuje 2024 se koná od 3. do 4. června 2024 v Praze. Hlavními tématy konference letos budou: mezigenerační vztahy, umění stárnout, ageismus, postavení seniorů ve společnosti, týrání a zanedbávání seniorů a další. Pozvání přijala řada významných českých i zahraničních expertů. více...

INFO: Zdravotně postižení budou od dubna 2025 patřit pod ČSSZ

22.4.2024 MPSV připravilo návrh zákona, jehož cílem je systémové sjednocení všech sociálních dávek podmíněných dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem pod hlavičku České správy sociálního zabezpečení. Namísto Úřadu práce ČR by tak nově o příspěvku na péči a dávkách pro osoby se zdravotním postižením rozhodovaly územní správy sociálního zabezpečení. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.