pečuj doma

Povinně očkovat pečovatele? Ano, Maláčová je pro!

25.6.2021

Asociace poskytovatelů sociálních služeb zváží, zda bude u svých zaměstnanců žádat očkování proti covidu, jako to platí u žloutenky. Zákon takovou variantu však zatím neumožňuje.  Británie povinnost očkování zavádí, ve Francii o ní živě diskutují. Zda i u nás podmíní práci pečovatelů vakcínou proti covidu, bude jasné v září.

Asociace poskytovatelů sociálních služeb vyhodnotí po prázdninách, jestli bude změny po zákonodárcích vyžadovat. Rozhodne se na základě aktuální proočkovanosti personálu a počtu případů. „Nyní vnímáme, že to není společensky ani politicky prosaditelné. Přes patnáct tisíc zaměstnanců si navíc nákazou prošlo. Očkování pokračuje. Uvidíme, jak se proočkovanost personálu zvýší, nyní je na 65 procentech. Myslím, že do budoucna se však otázce povinného očkování nevyhneme,“ uvedl šéf asociace Jiří Horecký.

Zaměstnanci v sociálních službách se každé dva roky povinně očkují proti žloutence. „A nikdo to nikdy nerozporoval. Otázka očkování proti covidu je nyní velké společenské a diskutované téma,“ doplnil Horecký.

Vedení domovů si problém s odmítáním očkování u části zaměstnanců uvědomuje. Na jedné straně stojí snaha o snížení rizik pro zranitelné klienty, na té druhé dobrovolné rozhodnutí každého jedince.

V sociálních službách pracuje asi 115 tisíc kmenových zaměstnanců a přibližně dalších 15 tisíc lidí na dohody. Debatu ohledně povinného očkování rozvířila informace, že se v zařízeních, kde pečují o seniory, nechalo proti covidu naočkovat jen 65 procent personálu. Asociace chce usilovat, aby proočkovanost do podzimu stoupla o minimálně dalších deset procent.

Právě domovy pro seniory patřily k nejzranitelnějším místům v době pandemie. Podle sdružující organizace se v těchto zařízení nakazilo přibližně 35 tisíc lidí a 3 500 z nich v souvislosti s nákazou zemřelo.

K povinnosti očkování proti covidu v domovech se hlásí třeba Velká Británie, velké debaty o zavedení vedou také ve Francii, kde však dávku dostalo jen čtyřicet procent personálu. Tamní vláda avizovala, že pokud se čísla do září nezlepší, povinnost po prázdninách zavede. Čeští provozovatelé chtějí sledovat i tyto zahraniční ohlasy. Získají je i na setkání všech evropských asociací sociálních služeb, které je na programu příští týden.

Tvrdá data přitom jasně hovoří pro vakcíny. Zatímco na přelomu roku byly v seniorských domech tisíce nakažených, po vlně očkování jsou to jen desítky.

Podle lékaře Daniela Dražana, který je členem České vakcionologické společnosti, hraje důležitou roli etické hledisko. „Ze zdravotního pohledu tam má být silná motivace zaměstnavatelů, ať je personál naočkovaný. Považuji to za etickou normu. Je to morální povinnost zaměstnance. Ohrožovat klienta svou hloupostí mi přijde opravdu zlé. Nyní s poměrně velkou mírou jistoty víme, že očkování brání přenosu tohoto viru,“ řekl.

Vakcinolog Marek Petráš zdůrazňuje, že běžnou veřejnost nelze k očkování dotlačit. Apeluje proto na pečlivou osvětu. Nicméně sociální služby vnímá jinak. Uvedl, že někteří zaměstnavatelé vyžadují očkování proti chřipce. A stejný směr by volil i v případě covidu. „Zdravotníci nebo personál v seniorských domech mohou být ve vyšší expozici nemoci a stávají se také rizikem i pro pacienty. Tady by mělo sehrát roli delegování očkování v rámci zaměstnaneckého poměru. To je správná cesta a patří k práci, kterou tito lidé vykonávají,“ zdůraznil Petráš.

K podobné cestě nabádá i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. „Jednoznačně se přikláním k plošnému očkování, případně alespoň povinnému PCR testování. Například očkování proti žloutence typu B už tito zaměstnanci povinné mají. Musíme to probrat s Ministerstvem zdravotnictví. Legislativně to spadá pod ně a muselo by to být v zákoně,“ citoval ji Zdravotnický deník.

Podle odborníka na pracovní právo Adama Valíčka nyní povinné očkování proti covidu zaměstnavatel žádat nemůže. Podle něj si jednotlivec má sám právo vybrat.

Zdroj: Seznam zprávy

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.