pečuj doma

Pozor - covidu v odpadních vodách je víc než při vrcholech vln

6.7.2022

Pozitivně testovaných na covid přibývá denně o tisícovku. Někteří odborníci vydávají varování a znovu kladou důraz na očkování. Biochemik Jan Konvalinka upozornil na virus v pražských odpadních vodách, kde současné hodnoty přesahují hodnoty z vrcholů vln.

Konvalinka vyjádřil znepokojení nad současným vývojem pandemie na Facebooku. Napsal, že přesto, že mu v minulosti lidé psali, že zbytečně s covidem straší, nyní v něm současná situace vzbuzuje nervozitu.

Podle Národní referenční laboratoře pro chřipku je 86 procent viru, který koluje v populaci nejnakažlivější variantou Omikron B4/B5. Jeho nakažlivost se blíží spalničkám, podotkl Konvalinka.

„Analýzy prof. Jana Bartáčka z VŠCHT ukazují mimořádně strmý nárůst viru v pražských odpadních vodách, přesahující nejvyšší hodnoty z vrcholů epidemie. Tyhle vrcholy v minulosti předcházely zaplněným nemocnicím zhruba o čtyři týdny,“ napsal Konvalinka. Naději před nejhoršími scénáři vidí v proočkovanosti a promořenosti populace. Jistý si tím však není. „Pokud nejste ještě očkovaní, nebo jste si nezašli pro třetí dávku, prosím, neodkládejte to,“ varoval biochemik.

Virolog Libor Grubhoffer předpovídá, že přijde prudký nárůst denního počtu nově nakažených. „A v září si půjdeme pro čtvrtou dávku. I když mnozí měli jít už teď, pokud by se k té čtvrté dávce dostali,“ řekl Grubhoffer serveru iRozhlas.

Před šířením koronaviru varuje i šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Podle něj je to vzhledem k horkému počasí překvapivé. „Příčina je jednoznačně daná. Je to nová varianta omikronu, která je ještě nakažlivější, než byla ta předchozí. Teď ji vytěsňuje a má velkou schopnost porážet imunitní ochranu, a to jí dává šanci růst v počtu nákaz,“ vysvětlil iDNES.cz Dušek.

Povinné nošení roušek a respirátorů se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka neplánuje. „Rouška má smysl i v MHD, má ale smysl jen v době, kdy je to skutečně potřeba. Ale chtěl bych, aby to bylo formou doporučení, ne formou příkazu,“ sdělil Válek minulý týden.

Zdroj: idnes

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.