pečuj doma

Praktici vakcíny nedostali. Fronta osmdesátníků čtyři měsíce čeká

6.5.2021

První praktici oznámili, že končí s očkováním proti covidu-19. Vakcíny se k nim totiž dostávají jen v malých dávkách a k některým nepřišly vůbec, a to v rozporu s předchozími sliby. Nemohou tak konkurovat očkovacím centrům. „Je to škoda. Zdravotní systém nevyužil dva měsíce trvající ochotu očkovat,“ míní šéf praktiků Petr Šonka.

„Očkování jsme vzdali a nebudeme očkovat! Po opakovaných požadavcích na dodání vakcín (naposledy Johnson&Johnson), jsme nuceni vzdát se možnosti očkovat naše pacienty proti covidu-19. Prostě už na tu šaškárnu nemáme nervy (toho promarněného času a energie)! Obraťte se proto, prosím, na nejbližší očkovací centrum.“

Takový vzkaz zveřejnil na svých webových stránkách praktický lékař Tomáš Garnol. Není přitom jediný. Očkování svých pacientů vzdalo postupně v uplynulých týdnech praktiků více. „Situace je taková, že některým kolegům skutečně došla trpělivost a pacientům oznámili, že vzhledem k tomu, jaké obtíže provází očkování, tak už dál neusilují o to, aby dostali vakcíny. Pacientům doporučili, aby se obrátili na očkovací centra,“ potvrdil předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. 

Praktický lékař David Halata ze Vsetínska. „Jsme taková mrtvá armáda. O očkování u nás se ani moc nedá říct, že by někdy začalo. Spíš jsme si to nacvičili,“ míní.

„Od prosince jsme pacienty už obvolali s nabídkou očkování pětkrát. Z těch, co nám na začátku řekli ano, mezitím polovina zmizela do očkovacích center. Pacienti už jsou z toho sami otrávení, když jim voláme. Je to oboustranné znechucení,“ dodává.

Někteří praktici přitom podle Šonky nedostali dokonce zatím žádné vakcíny. „To se týká více než 500 praktiků. Dalších 900 dostalo jen několik desítek. Podle našich výpočtů jim tam visí asi 11 tisíc osmdesátníků, kteří čekají na očkování,“ řekl. Pomoci by podle něj mohlo, kdyby začal stát prioritně dodávat praktikům vakcíny od firmy Moderna. Ta zatím ve větší části putuje právě do očkovacích center.

V současné době tak zájemcům mnohde nezbude, než se registrovat na vakcinaci právě do větších zařízení. To však může být problém pro nemobilní pacienty. „To by Moderna nevyřešila, protože se nemůže převážet. Když máme za někým jet, musíme čekat na AstraZenecu nebo vakcínu od Johnson&Johnson,“ uvedl lékař Halata.

Jiný je pohled minisrtra zdravotnictví. „Není nám jasné, proč se někde fronta starších osmdesáti let nehýbá, přestože se vesele očkuje třeba skupina sedmdesátníků. Nevíme, proč dávají přednost mladším skupinám, když jim přijde vakcína, a nedoočkují ty starší. Může to být administrativní chybou. Je potřeba toto objasnit a jednotlivé objednávky validovat,“ řekl zase Arenberger.

To ale praktici odmítají. „Není to tak, že by praktici očkovali v jiných kategoriích, než mají. Když mám sto vakcín a čtyřicet zájemců ze strany osmdesátníků, je jasné, že naočkuji čtyřicet osmdesátníků a šedesát sedmdesátníků,“ reagoval Šonka.

Zdroj: idnes

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.