pečuj doma

Proběhla stávka a v Praze se konaly protestní průvody

27.11.2023

V pondělí proběhla celodenní výstražná stávka škol, proti krokům vlády protestují také odboráři. Podle školských odborů zcela zavřelo nebo omezilo provoz 7 213 škol.  Je to 74 procent všech regionálních škol. Výstražnou stávku zorganizovaly i vysokoškolské odbory na 13 fakultách. Omezil se také provoz 12 pracovišť úřadu práce.

V pondělí proběhla celodenní výstražná stávka škol, proti krokům vlády protestují také odboráři. Podle školských odborů zcela zavřelo nebo omezilo provoz 7 213 škol.  Je to 74 procent všech regionálních škol. Výstražnou stávku zorganizuovaly i vysokoškolské odbory na 13 fakultách. Omezil se také provoz 12 pracovišť úřadu práce, v celodenní stávce je desetina zaměstnanců. 

Do stávky se zapojili také úředníci České správy sociálního zabezpečení, katastrálních úřadů či finančních úřadů po celém Česku. Tyto úřady však přesto zůstaly otevřené. Část jejich pracovníků přerušila práci v čase od 12.00 do 13.00. Stávka neproběhla na Úřadu vlády, tamní odbory však požadavkům odborů vyslovily plnou podporu. V pondělí stávkovalo celkem přes milion lidí.

Prahou procházely v pondělí i tisícihlavé protestní průvody. K pedagogům a dalším zaměstnancům školství se přidali i zaměstnanci z průmyslu a služeb, doplnili je i sami studenti. Ti dorazili v průvodu přímo za ministrem školství Mikulášem Bekem. Mezitím se odbory sešly k demonstraci na Malostranském náměstí.

„Myslíte si, že nevíte, proč tady jste? Myslíte si, že jedním z důvodů, proč tu dnes jsme, je, že nám dramaticky i díky vládě klesla životní úroveň?“ ptal se šéf odborářů Josef Středula davu, který skanduje „demisi, demisi“.

„Pan premiér se snaží lidem říkat, že neví, co požadujeme. Vzal jsem si takový tahák. Má 55 stran a jsou to připomínky ČMKOS ke státnímu rozpočtu na rok 2024. Stačí si to přečíst a budete vědět, co navrhujeme pro lepší budoucnost České republiky,“ vzkázal Středula předsedovi vlády Petru Fialovi.

Středula uvedl, že odboráři na demonstraci nemluví jen sami za sebe, ale také za zaměstnance či manažery. „Taková situace se tu ještě nikdy nestala, pane premiére, zapamatujte si to,“ řekl. Svou řeč ukončil otázkou, zda je dav protestujících připraven k pokračování protestních akcí v případě, že vláda nebude jednat. Malostranské náměstí mu odpovědělo souhlasným skandováním.

Premiér Fiala byl včera n návštěvě zemědělského družstva Pooslaví Nová Ves, kterému šéfuje Lukáš Jurečka, bratr vicepremiéra Mariana Jurečky. Fiala také v pondělí stihl návštěvu soukromou školu v Pozďatíně. Prohlásil, že nechtěl kvůli stávce a protestům měnit  program. „Vláda nemůže pod tlakem odborů ustoupit od snahy o ozdravení veřejných financí a důchodové reformy, řekl premiér Petr Fiala a odmítl důvody, jimiž odbory zdůvodnily protest. „Jsem připraven jednat, ale ne pod tlakem,“ kritizoval Fiala protesty.

Zdroj: iDNES, České noviny, Lidovky

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.