pečuj doma

Slavia chce 3000 diváků a má podporu ministra

23.2.2021

Velmi zvláštní uvažování patrně bude mít ministr zdravotnictví Jan Blatný. V době zhoršující se epidemické situace, kdy nikdo opravdu neví, co způsobí jihoafrická mutace viru, podpořil snahu fotbalové Slavie o přístup diváků na jejich zápasy. Jak je to možné? Nu, musíte mít prý výborný projekt a toho je pražská Slavia prostě součástí.    

„Je naděje, že na příštích zápasech Slavie by mohlo být dva tisíce fanoušků z řad permanentkářů a tisíc hostů z řad integrovaného záchranného systému,“ uvedl šéf vršovického klubu Jaroslav Tvrdík. Přístup diváků na zápasy Slavie by umožnil pilotní projekt Cesta ze tmy, ke kterému se právě fotbalová Slavia v minulých týdnech připojila a nyní má od ministra zdravotnictví Jana Blatného podporu, aby postoupila do další fáze.

Cesta ze tmy je iniciativa vedená jistý Karlem Luxíkem z firmy PromoTech, jejímž cílem je vracet diváky na sportovní či kulturní akce. Zaštítili ji zpěváci Janek Ledecký s Danielem Landou spolu s majiteli divadel a sportovních klubů. V projektu se kupodivu angažuje třeba i evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flégr.

Speciální sanitka přestavěná na odběrovou laboratoř v den konkrétní události otestuje metodou PCR všechny návštěvníky, kteří následně s negativním výsledkem mohou do hlediště.

Nejedná se o stejný projekt, na základě kterého mohli vybraní diváci z řad partnerů klubů už na zápasy evropských fotbalových pohárů na Slavii, Spartu a v Liberci. Tenkrát se využívaly „pouze“ méně přesné antigenní testy.

Na Slavii už mobilní sanitka fungovala před ligovým utkáním s Pardubicemi a před zápasem Evropské ligy proti Leicesteru, který navštívilo i několik VIP hostů z řad veřejného a politického života včetně bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly.  Ten z pozice poradce premiéra přitom ve stejný den volal po tvrdém lockdownu.

„Je mi líto, že jsme jako klub eticky nevhodným pozváním několika hostů mohli poškodit dosavadní úspěšné výsledky první etapy pilotního projektu,“ poznamenal Tvrdík v dopise ministrovi, který zveřejnil na svých sociálních sítích.

„Chtěl bych Vás, pane ministře, ujistit o tom, že případnou druhou etapu pilotního projektu ‚Cesta ze tmy‘ věnujeme výhradně našim fanouškům z řad široké veřejnosti. Současně, po inspiraci finálovým zápasem amerického Super Bowl z letošního roku jsme připraveni jednu třetinu z vyčleněné kapacity (1 000 hostů) poskytnout bezplatně fanouškům z řad integrovaného záchranného systému České republiky, kteří pro nás všechny nasazují životy v boji s pandemií.“

Druhou etapu projektu chce Slavia vyzkoušet na nejbližších ligových duelech s Baníkem Ostrava (7. března), Opavou (20. března) a Spartou (10. dubna).

Nu, uvidíme, co ministr Blatný je schopen pro sport všechno udělat. Biatlon už od něho získal v minulých dnech výjimku na pořádání Světového poháru v Novém Městě od 1. března, a to poté, co Oslo z obav před šířícími se novými mutacemi koronaviru závody zrušilo. A ještě ministerstvo povolilo jen pětidenní karanténu závodníků, tedy něco nevídaného na jiných štacích Světového poháru. Patrně opět jde o mimořádný projekt s dalekosáhlým významem pro naši zemi. Protože jinak ministr tvrdí, že budeme muset všichni v příštích dnech zpřísňovat…

Zdroj: Lidovky, red

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.