pečuj doma

Slováci už maji Sputnik. Očkovat se bude asi od půlky března

1.3.2021

Kampaň posledních dnů zřejmě přinesla ovoce. Řada slovenských osobností povzbuzovala před několika dny k odvaze premiéra Igore Matoviče. Ján Čarnogurský vytvořil dopis, který občané měli posílat ministru zdravotnictví a žádat ruskou vakcínu. A na začátku března se dovídáme z ČTK, že Slovensko už získalo vakcínu Sputnik V.

Slovenský list Denník N napsal, že letadlo slovenské armády v pondělí večer přiletělo s nákladem z Moskvy do Košic.

Vakcína momentálně není zaregistrována ani slovenským Státním ústavem na kontrolu léčiv, ani Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). Matovič prosazoval nákup ruských vakcín už v únoru, byť udělení souhlasu vlády k takovému kroku zablokovala nejmenší vládní strana Za lidi. Její šéfka a vicepremiérka Veronika Remišová se vyslovila pouze pro nákup vakcín registrovaných v EU.

Bývalý šéf slovenské sněmovny Andrej Danko Denníku N řekl, že Slovensko podepsalo smlouvu o nákupu Sputniku V.

Předseda slovenské vlády Matovič dříve obhajoval nákup Sputniku V špatnou epidemickou situací v zemi a tím, že podle průzkumu veřejného mínění by se v případě použití ruské vakcíny nechalo na pětimilionovém Slovensku očkovat o 300 000 obyvatel více.

I polský prezident Andrzej Duda se rozhodl jednat mimo EU, tedy všechny země Visegradu a Chorvatsko se rozhodly nečekat až vakcíny dodá EU a snaží se je zajistit jinou cestou. Duda projednal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem možnost nákupu čínské vakcíny proti covidu, zřejmě Sinopharmu.

Toto je první dávka ze dvou milionů. Slovensko je obdrží ve zhruba stejné výši každý měsíc, poslední v červnu.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví vzápětí večer uvedlo, že vakcína se v zemi bude používat na základě výjimky udělené ministrem zdravotnictví Markem Krajčím. Tento krok podle něj umožní o 40 procent zrychlit očkování, který brzdí nedostatek vakcín. 

Ruský fond přímých investic, který se podílí na výrobě Sputniku V, mezitím vydal prohlášení, podle něhož se Slovensko stalo druhou zemí Evropské unie (po Maďarsku) a 39. zemí světa, která dala souhlas s použitím tohoto očkovacího preparátu ve své zemi.

Očkování na Slovensku Sputnikem bude započato asi od 15. března.

Zdroj: idnes, čtk, red

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

ZPRÁVY: Babiš převzal Potůčkův návrh na veřejnoprávní pilíř!

25.4.2024 Alena Schillerová a Karel Havlíček v podstatě odsouhlasili za ANO na schůzce u prezidenta důchodovou reformu, jak ji dělá vláda Petra Fialy. Andrej Babiš je však přinutil souhlas odvolat a následně přichází s novým řešením, které ovšem není nové. Nedávno jsme psali, že právě toto navrhuje dlouholetý expert na tuto problematiku Martin Potůček z FSV UK. více...

NAŠE SALLY: Nevlastní matka překračuje dávkování léků

24.4.2024 Milá Sally, moje nevlastní matka má diagnostikovanou demenci, je jí 92 let, bydlí sama a kromě ztráty krátkodobé paměti a občasných halucinací je na svůj věk čilá. Problém je v podávání léků, není schopna zajistit si správné dávkování. Má léky preventivní na anginu pectoris a léky na demenci. Poslední měsíc sní víc léků, než má. více...

ZPRÁVY: Významná konference "Stáří spojuje" bude začátkem června

23.4.2024 Již tradiční mezinárodní konference Stáří spojuje 2024 se koná od 3. do 4. června 2024 v Praze. Hlavními tématy konference letos budou: mezigenerační vztahy, umění stárnout, ageismus, postavení seniorů ve společnosti, týrání a zanedbávání seniorů a další. Pozvání přijala řada významných českých i zahraničních expertů. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.