pečuj doma

Smejkal: Deltu šíří mladí, omezení přichází možná pozdě

1.7.2021

O koronavirové situaci v Česku během léta a šíření covidových mutací na CNN Prima News diskutovali přední epidemiologové. Podle vedoucího skupiny MeSES Petra Smejkala už možná přichází pozdě omezení cestování kvůli rizikovým oblastem. Exministr Roman Prymula řekl, že mutace delta je hlavně mezi mladými lidmi, promořit by se však neměli.

Šéf Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Smejkal se v pořadu 360° na CNN Prima News vyjádřil, že vládní opatření se pohybují z extrému do extrému. „Lidé, kteří sem přijíždí ze zahraničí, nacházejí Česko ve fázi buď úplného lockdownu, nebo úplného rozvolnění,“ řekl hlavní epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Vyzdvihl ale opětovné angažování Adama Vojtěcha na post ministra zdravotnictví, protože pravděpodobně v létě nezopakuje loňské chyby. „Máme ministra, který si pamatuje, že jsme léto už jednou podcenili, a nechce to udělat znova,“ dodal Smejkal.

Aktuálně se nejvíce mluví o nebezpečí mutace delta, nebo také indické mutace koronaviru. Kvůli riziku jejího masivního dovozu do Česka vláda rozhodla o zpřísnění opatření při příjezdu z některých zemí, kde je tato mutace rozšířená. „Blížíme se k tomu, že si dáváme pozor na import ze zahraničí, ale možná už bude trochu pozdě,“ zapochyboval Smejkal.

Další epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula v debatě připomněl, že indická varianta viru se šíří rychleji. „Od jednoho člověka se může nakazit osm lidí,“ řekl. Absenci těžších případů delta mutace Prymula přisuzuje tomu, že je hlavně mezi mladými lidmi, kteří mají lepší průběh nemoci. Variantu promoření by však nepodpořil. „Ukazuje se, že přirozené promoření úplně nefunguje. Preferoval bych cestu vakcinace,“ vyjádřil se epidemiolog.

Smejkal mluvil i o možných výhodách pro očkované, vakcinace by však musela být ukončená. „Jedna dávka nestačí,“ řekl s tím, že její uznávání po první dávce považuje za politické rozhodnutí.

Zdroj: CNN Prima News

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.