pečuj doma

Stále je málo vakcín. Osmdesátníci čekají, co s tím?

26.3.2021

Od března mohou praktičtí lékaři očkovat lidi proti covidu-19. Od té doby podali víc než 140 tisíc dávek vakcíny. Na vakcínu ale dál čeká přibližně čtvrt milionu sedmdesátníků a také zhruba 60 tisíc lidí nad 80 let. „Měli jsme je přesvědčit, ale teď je nemáme čím očkovat,“ řekl Radiožurnálu předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Na začátku března jste říkal, že do ordinací by vakcíny měly začít víc chodit ke konci tohoto měsíce. Splnilo se to?
Očekávání se úplně nenaplnila, liší se to region od regionu. Situace je horší hlavně kvůli snížení dodávek vakcíny od firmy AstraZeneca. Jinde se naopak do ordinací dostává Moderna, zejména pak v Jihomoravském kraji. Množství vakcín ale stále není takové, aby mohli očkovat všichni praktičtí lékaři a naočkovali alespoň všechny osmdesátníky.

V dubnu by měla podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) dorazit vakcína od firmy Johnson & Johnson, i když premiér Andrej Babiš (ANO) zpočátku mluvil o tom, že v příštím měsíci vůbec nedojde. Dávek ale také bude méně, než se čekalo. Je to i tak pro vás dobrá zpráva?
Je to pro nás dobrá zpráva. Na tu vakcínu čekáme, protože je první, která je distribuována praktikům, aniž by do toho měly vstupovat kraje. Očekávám zjednodušení distribuce. Nebude jí mnoho, ale i těch 40 tisíc vakcín v druhé polovině dubna nám může významně pomoct naočkovat část nejrizikovějších skupin, za které považuji lidi nad 70 a 80 let.

S vakcínami to v nejbližších dnech a týdnech nevypadá úplně dobře. Řešíte s ministerstvem nebo s kraji, že by lékaři dostali k dispozici i vakcíny Pfizer a Moderna tak, aby mohli naočkovat rychle alespoň ty nejstarší pacienty? Je látkou od Pfizeru vůbec možné očkovat u praktiků?
O tuto možnost jsme požádali. Odpovídá to stanovisku klinické skupiny při ministerstvu zdravotnictví, která k tomu také vyzvala. S Modernou není žádný problém, ale chodí jí málo a chodí nepravidelně. Řešení by se nabízelo u vakcíny Pfizer. To by sice bylo logisticky složité na distribuci do jednotlivých ordinací, což zatíží distribuční lékárny v kraji, ale v ordinacích se dá vakcína používat snadno. Ve zmrazeném stavu tam vydrží týden. Pokud lékař dostane množství na týden, tak není problém udržet toto množství v teplotě běžné lednice.

Pfizer by měl v následujících týdnech proudit bez větších problémů. Mají lidé, kteří na vakcínu u praktiků čekají, čekat dál? Nebo byste jim v tuto chvíli doporučil přihlásit se do očkovacího centra?
To je těžká otázka. Záleží na jednotlivých krajích a na tom, jak tam bude distribuce vypadat. Je pravděpodobnější, že se lidé dostanou rychleji ke svojí vakcíně v očkovacím centru. Ale v každém kraji je situace úplně jiná. Problémem jsou osmdesátníci, které máme registrované v ordinacích. To jsou lidé, kteří nechtěli do centrálního rezervačního systému vstoupit nebo se nemohli dostavit do očkovacích center. Dostali jsme seznam lidí, které jsme k očkování měli přesvědčit. A to se stalo. Teď máme problém s tím, čím je naočkujeme. Očekávám tak větší vstřícnost krajů v distribuci Pfizeru do ordinací alespoň na očkování této skupiny.

Zdroj: irozhlas

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.