pečuj doma

Stále umírají hlavně lidé nad 65 let. Je jich devět z deseti

1.5.2021

Proočkovanost v ČR roste. Podle epidemiologa Jiřího Berana ale s největší pravděpodobností nejsou očkovány ty správné osoby. „Než Česko zahájilo očkování, tak nám z každých deseti zemřelých lidí umíralo 9,2 osob starších 65 let. Po čtyřech měsících očkování se číslo téměř nezměnilo,“ řekl Jiří Beran v pořadu na CNN Prima NEWS.

Podle Berana vypadá proočkovanost v Česku na první pohled velmi dobře. „Máme vysokou proočkovanost osob starších 80 let, která se pohybuje kolem 73 %. Mezi osobami staršími 70 let je to kolem 70 %, u osob ve věku mezi 65 až 69 lety se proočkovanost pohybuje kolem 45 %. Ale s největší pravděpodobností nejsou očkovány ty správné osoby,“ upozornil epidemiolog.

Podle něj totiž do doby, než Česko zahájilo očkování, podle statistik umíralo z každých deseti lidí 9,2 osob starších 65 let. „Po čtyřech měsících očkování a velkém zásahu do této populace, nám stále umírá z deseti lidí devět osob starších 65 let,“ řekl Beran s tím, že s největší pravděpodobností se nedostala vakcína k lidem, kteří ji nejvíce potřebovali. „Jestliže úmrtí osob starších 65 let je pořád stejné, tak to svědčí o tom, že je něco v očkovací strategii špatně a měla by se změnit. Veškeré síly bych vrhl na imunizaci této skupiny,“ podotkl.

U praktických lékařů je doposud registrováno několik desítek tisíc osob starších 80 let a více než sto tisíc osob starších 70 let, kteří nebyli očkováni. Podle Berana to souvisí s tím, že se většina z nich chtěla naočkovat u svého praktického lékaře, avšak jim to nebylo umožněno. „Praktičtí lékaři pracují jenom s vakcínami, které mohou být uloženy při teplotě od 2 do 8 °C. Těchto očkovacích látek je v podstatě méně než těch, které můžeme aplikovat ve velkokapacitních centrech. V tom vidím zásadní problém,“ uvedl.

„Je velmi komplikované převést člověka, který je zaregistrován u svého lékaře, do velkokapacitního centra. Na druhou stranu šance, že očkovací látky pro tyto osoby a jejich doktory budou v dohlednu v dostatečném množství, je zcela iluzorní,“ komentoval epidemiolog. Podle něj musí situaci vyřešit centrální řídící tým ve spolupráci s praktickými lékaři. „Přikláněl bych se ale k tomu, aby se očkovací látky dodaly v co největším množství praktickým lékařům a pacienti se nemuseli převádět do očkovacích center,“ řekl epidemiolog. Dodal, že lidé svým lékařům důvěřují a mnozí nebudou chtít do očkovacího centra jít.

Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera by se v červnu mohly otevřít registrace pro všechny dospělé. „Pokud se dodávky vakcín navýší, řekněme o milion dávek měsíčně, pak se o tom dá reálně uvažovat. Zatím se ale pohybujeme ve velmi nízkých číslech,“ prohlásil Beran. Uvedl, že kýžené proočkovanosti u pětasedmdesáti procent populace v Česku nikdy nedosáhneme. „Pětasedmdesát procent Čechů se nikdy proočkovat nenechá. Hovořme o reálných počtech, které se budou pohybovat kolem 60 %. Budeme optimističtí pokud toho dosáhneme v říjnu,“ dodal.

Zdroj: CNN Prima NEWS

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.