pečuj doma

Stále více zemí má obavy z Astra/Zenecy a přerušují očkování

14.3.2021

Britsko-švédská firma Astra/Zeneca už několik týdnů „okupuje“ přední místa v médiích po celém světě. Je totiž stále více států, které se bojí svoje občany očkovat jejich vakcínou. Množí se zprávy o výskytu závažných případů krevních sraženin u lidí, kterým byla vakcína podána i úmrtí, které po několika dnech nastaly. Řada zemí očkování přerušila. 

Dánsko pozastavilo očkování kvůli výskytu několika krevních sraženin po očkování a jednom případu úmrtí. Dánská agentura pro léčivé přípravky v neděli oznámila, že pacientka zesnulá krátce po očkování proti covidu-19 vakcínou od firmy AstraZeneca měla „velmi neobvyklé“ příznaky. Šedesátiletá žena zemřela na následky krevních sraženin a následně se zjistilo, že měla snížené množství krevních destiček, krevní sraženiny ve velkých i malých cévách a že krvácela.

K Dánsku se později s obdobným opatřením připojilo i Holandsko a Norsko, kde hlásí dvě úmrtí a tři hospitalizace se sraženinami po očkování. Informuje o tom agentura Reuters. Také Itálie pozastavila jednu šarži této vakcíny. Tamní lékový regulátor prošetřuje úmrtí vojáka den poté, co se nechal očkovat, uvádí ANSA. I Irsko má obavy z Astry/Zeneca a po několika případech krevních sraženin pozastavilo očkování.

Evropská léková agentura (EMA) doporučuje v používání vakcíny od firmy Astra/Zeneca pokračovat. Agentura uvedla, že v současnosti nic nenasvědčuje tomu, že za případy krevních sraženin stojí očkování přípravkem od Astra/Zenecy. Tyto k krevní sraženiny mohou vznikat přirozeně.

Na možné problémy s vakcínou firmy Astra/Zeneca poukázalo v posledních dnech také Rakousko. Jednu z šarží přestala země používat poté, co jedna z naočkovaných zdravotních sester z nemocnice ve městě Zwettl zemřela v důsledku vážných problémů se srážením krve a druhá byla ve vážném stavu s plicní embolií hospitalizována. Očkování podle EMA nebylo příčinou zdravotních potíží žen z Rakouska.  

Nicméně Estonsko, Litva, Lotyšsko a Lucembursko přerušilo vakcinací touto šarží. Evropská agentura pro léčivé přípravky EMA následně zopakovala, že zmíněná šarže vakcíny je podle předběžného vyšetřování v pořádku.

Podobný případ úmrtí hlásí i Slovensko a Thajsko a hospitalizace ze stejných důvodů Island a Bulharsko. Podle zprávy po prohlídce mrtvé na Slovensku byly příčinou smrti otok mozku, trombofilie a plicní embolie, uvedla RTVS.

I Německo, Francie a Itálie z "obezřetnosti" pozastavily očkování touto vakcínou.

Některé státy rovněž již dříve rozhodly, že vakcínu Astra/Zeneca nebudou podávat lidem starším 65 let. Důvodem je skutečnost, že podíl starších osob zahrnutých do klinických studií byl relativně nízký, a data se proto týkala především efektivity v nižších věkových kategoriích. Firma Astra/Zeneca spekulace o nízké účinnosti své vakcíny u starších osob však odmítla.

Bez problémů, zdá se, probíhá vakcinace Astrou/Zeneca u nás a v Polsku, takže obě a země pokračuje podle doporučení EMA ve vakcinaci bez omezení. Státní ústav pro kontrolu u nás zaznamenal tři případy úmrtí, která mohla souviset s očkováním proti covidu-19 a bude je s EMA prověřovat, ale že by nastaly po očkování Astra/Zenecou neoznámily. O jakou konkrétní vakcínu jde, zatím neuvedly. Český ministr zdravotnictví Jan Blatný potvrdil novinářům, že ČR neplánuje pozastavení očkování Astra/Zenecou. Obavy mírní i předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, který míní, že úmrtí s Astra/Zenecou patrně nesouvisejí. Podle epidemiologa Romana Prymuly je třeba počítat s tím, že komplikace u očkování se zřídka mohou objevovat. "Je nutné si uvědomit, že vzhledem k vysokému počtu aplikovaných dávek a cílových skupin s významnými chorobami a riziky, se budou různé komplikace, ale i úmrtí v časové souvislosti s vakcinací objevovat," konstatoval. 

Zdroj: Reuters, Echo 24, Život v Česku, red.

  

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.