pečuj doma

Svět očekává brzy další vlnu covidové pandemie

8.7.2021

Mělo to být léto, kdy se situace po pandemii konečně vrátí do normálu, místo toho svět stále více znepokojuje koronavirová mutace delta. WHO varuje před rozsáhlým a předčasným rušením proticovidových opatření a některé státy už pravidla opět zpřísňují. Zároveň jsou i takové, jež i přes narůstající počet nakažených naopak omezení ruší.

Například Británie má nejvíc případů nákazy koronavirem od ledna, přesto chystá veliké rozvolnění. Přitom experti tvrdí, že za růst  nakažených můžou především plné hospody a fanoušci fotbalu, kteří deltu roznášejí do světa.  

„Domněnka, že je možný úplný návrat k normálu, je nebezpečná pro Evropu i pro další regiony,“ varoval krizový manažer WHO Mike Ryan. Upozorňuje, že by vlády neměly ukvapeně dávat v sázku pokrok v boji proti pandemii.

„Když se otevře, přenosů přibude,“ varoval Ryan. Varoval také, že ještě nejsou všichni lidé naočkovaní a navíc není jasné, nakolik vakcíny chrání proti šíření infekce.

„V dostihu s očkovacími látkami mají nyní náskok virové varianty,“ říká i šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Vlády vyzývají lidi, aby se nechali očkovat

Například ve Francii nyní tvoří mutace delta už zhruba 40 procent nových případů. „To nám může zničit léto, pokud bude připuštěn vznik čtvrté vlny nákazy,“ řekl mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal.

Attal řekl, že nejlepším způsobem, jak se vyhnout opětovnému zavádění tvrdých omezení pohybu, je rázně pokročit ve vakcinaci. V Paříži se tempo nákazy během uplynulého týdne téměř zdvojnásobilo.

Situace se horší i v Německu. Reprodukční číslo, které je rozhodující pro rychlost šíření nákazy, tam nyní činí 1,09. Ukazatel se týdny držel pod hodnotou 1,0, ale v poslední době stabilně roste.

Zpřísňují v Řecku i ve Španělsku

Některé evropské státy už kvůli šíření nákazy přistoupily ke zpřísnění protiepidemických opatření. V Řecku ho lidé pocítí v restauracích, barech a na diskotékách. Tato zařízení budou moci obsluhovat jen zákazníky usazené u stolu. Úřady také vyzvaly provozovatele, aby dodržovali předepsaná omezení kapacity podniků. V případě porušení provozovatelům hrozí pokuta nebo pozastavení činnosti.„Od 28. června sledujeme prudký a velice rychlý vzestup případů nákazy,“ uvedl šéf řecké civilní ochrany Nikos Chardalias. Podle něj se nákaza šíří převážně mezi mladšími lidmi a zhruba jedna třetina nových případů infekce připadá na venkovní shromáždění.

I v Katalánsku úřady rozhodly od konce tohoto týdne znovu zpřísnit některé restrikce. Noční kluby budou muset úplně zavřít, pro účast na venkovních masových akcích bude potřeba negativní test. Počet návštěvníků úřady omezily na maximálně 500 lidí.

„Epidemiologická situace v Katalánsku je výjimečně komplikovaná,“ řekla vládní mluvčí Patrícia Plajaovás tím, že „počet nových případů roste exponenciálním tempem, mnohem rychlejším, než můžeme tolerovat“. Vyzvala rovněž obyvatele, aby zvážili nošení roušek na veřejnosti.

Virus se šíří hlavně mezi mladými

Hlavní epidemiolog Fernando Simon v pondělí prohlásil, že „čísla nejsou vůbec dobrá“, jelikož mezi mladými je asi třikrát více nových případů, než u zbylých vrstev obyvatelstva.

„Pandemie není u konce, nové varianty jsou velmi nakažlivé a máme tu velké části obyvatelstva, které nejsou naočkované. Nemůžeme předstírat, že jsme virus porazili.“

Před čtvrtou vlnou varuje také portugalský premiér António Costa. U 89,1 procenta všech nově nakažených byla podle místních zdravotnických úřadů nalezena varianta delta.

Počet případů v Portugalsku roste od poloviny května, kdy země otevřela svoje hranice návštěvníkům z Evropské unie a z Británie. Počty nových infekcí jsou nyní na srovnatelné úrovni jako v únoru, kdy v zemi panovala plošná uzávěra. Nyní jsou však otevřeny obchody, restaurace i bary a s příchodem léta a sezóny dovolených jsou plné i místní pláže.

„Nesmíme se nechat rozptýlit a nesmíme polevit,“ řekl Costa. Ve 45 městech včetně Lisabonu a Porta platí noční zákaz vycházení, na některých místech musí mít restaurace a některé obchody o víkendech omezenou otvírací dobu.

V Polsku se chystají na zhoršení

„Většina předpovědí se shoduje, musíme to proto brát jako ten nejpravděpodobnější scénář,“ uvedl polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski.

„Upravujeme infrastrukturu, aby byla připravena na možnou čtvrtou vlnu,“ dodal premiér, jehož kabinet si od odborníků vyslechl možné scénáře dalšího vývoje epidemie covidu-19 – včetně těch nejčernějších.

V Polsku nyní přibývá okolo 100 nakažených denně. Na vrcholu třetí vlny letos na jaře počet nakažených překročil i hranici 35 000 denně.

Australské Sydney přísně uzavřeno

Přísná opatření začali už dříve zavádět v Austrálii. Premiérka australského státu Nový Jižní Wales Gladys Berejiklianová ve čtvrtek nařídila o týden prodloužit přísnou uzávěru města Sydney. „Kmen delta změnil hru. Je nakažlivější než jakákoli jiná forma viru, kterou jsme zatím viděli,“ řekla Berejiklianová. Bylo by však „nerealistické předpokládat“, že se variantu delta podaří vzhledem k nízkému počtu očkovaných a porušování pravidel udržet pod kontrolou, dodala.

Uzávěry, rychlé dohledávání kontaktů a dodržování rozestupů pomohly Austrálii potlačit předchozí ohniska nákazy a udržet počet nakažených relativně nízko.

Další vlna v Jižní Koreji

Nová vlna nákazy trápí například i Jižní Koreu. Ta ve středu zaznamenala více než 1200 případů nákazy. „Jde o nejvyšší denní nárůst od konce prosince,“ informoval premiér Kim Pu-kjon. Dodal, že na další dny bude prodlouženo nařízení dodržovat rozestupy. Virus se rychle šíří mezi nenaočkovanými lidmi.

I Spojené státy hlásí zvýšenou rychlost šíření koronavirové nákazy, a to dokonce o 20 procent. Sedmidenní průměr denních přírůstků nových případů byl dnes na čísle 13 900. Delta už tvoří zhruba 52 procent případů koronavirové nákazy v USA.

Přesto, že jsou očkovací látky většinou dostupné všem, americká imunizační kampaň zaznamenala po vrcholu na počátku dubna prudké zpomalení.

Británie i přes narůstající případy rozvolňuje

Britské úřady pak ve čtvrtek oznámily přes 32 500 nově potvrzených infekcí koronavirem, což je nejvíce od 23. ledna. Premiér Boris Johnson v pondělí i přes narůstající počet nakažených potvrdil, že se od 19. července v Anglii zruší zbývající koronavirová omezení. Obyvatelé se budou moci rozhodnout, zda budou na veřejnosti nosit roušky a dodržovat rozestupy. Ministr zdravotnictví Sajid Javid prohlásil, že počty nově infikovaných mohou v létě v Británii dosáhnout až 100 000 za den.

Zdroj: idnes

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: PnP v prvním a druhém stupni se nezvýší. Návrh na zvýšení služeb

20.4.2024 Návrhy NRZP na zvýšení Příspěvků na péči v prvním a druhém stupni nebyly Poslaneckou sněmovnou schváleny. Znamená to, že od 1. července 2024 bude výše příspěvků u osob starších 18 let ve výši, kterou navrhla skupina poslankyň a poslanců pod vedením poslance a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. více...

ZPRÁVY: Digitální den pro neziskovky: Najděte svoji cestu

19.4.2024 Třetí ročník online konference Digitální den pro neziskovky, která se uskuteční 21. května se zaměří na digitální strategie a řízení IT v organizacích. Z nedávného průzkumu Sdružení VIA o stavu digitalizace v českém neziskovém sektoru vyplývá, že mnoho neziskových organizací čelí výzvám v základních prvcích digitalizace již na úrovni hardwaru. více...

PTÁTE SE: Opatrovník zanedbává povinnosti a ohrožuje opatrovanou

18.4.2024 Moje dlouholetá kamarádka je matkou 21leté nesvéprávné dcery, slečny K. Soudem byl určen opatrovník otec, avšak neplní roli opatrovníka. Zmiňovaná K. bydlí v jiném bytě sama, neumí vařit, těžko zvládá tělesnou hygienu, nevyzná se v užívání léků a neužívá léky od psychiatra. Byla několikrát hospitalizována, z důvodu demonstrativních pokusů více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.